Bonustips inför beach 2011: det bästa gymmet

Vilket är det bästa gymmet? Svaret är enkelt: det som ligger närmast din bostad eller ditt jobb/din skola, beroende på dina rutiner. I brist på anläggningar nära hem eller jobbet är ”på vägen mellan bostad och jobb/skola” bästa svaret. Närheten till gymmet är en av de viktigaste trösklarna att hålla låga för att få in träningen i sin vardag.

I övrigt:
Tittar vi rent krasst på det är kedjorna idag väldigt lika varandra. World Class, gymkedjan där jag instruerar, skiljer sig egentligen inte så mycket från SATS som är största kommersiella aktören i Stockholm. Friskis & Svettis är ett utmärkt alternativ, de har ofta fräscha och stora gym för styrketräning och ett annorlunda gruppträningsutbud. Sen finns en uppsjö mindre kedjor: Sportlife, Actic, simhallarna har ofta gym, Saga Motion, nJoy och en bunt andra.

Det du behöver fundera på är: vad vill du träna. Individuell styrketräning? Tänker du stå på löpbandet? Lockar gruppträningen? När du har svaret, leta efter det gym närmast ditt hem eller din arbetsplats som har det utbudet. Fördelen med ett gym nära jobbet är att man kan dra iväg på lunchen. Många gymkedjor erbjuder idag pass som är kortare än en timme för att man ska hinna duscha och vara klar på en timme. Fördelen med att hitta ett gym som är nära hemmet är att du lättare kommer iväg även på helger. Vissa erbjuder barnpassning, vilket gör att du kan träna även om du har barn. Är ni två föräldrar hemma kan ni träna tillsammans medan barnen är på barnpassningen.

Tricepsarmhävning under Bodypump-pass på World Class Hornsgatan
Jag och deltagarna gör tricepsarmhävningar under ett Bodypump-pass på World Class Hornsgatan

De flesta gym erbjuder någon form av provträning så att du kan testa innan du skaffar ett kort. Gör det. Kolla att du är nöjd med anläggningen i övrigt. När du väl tecknar avtal finns det få gym som erbjuder kortare bindningstid än ett år. Ett annat tips är att förhandla bort inskrivningsavgiften när du väl köper kortet. Det är en fiktiv avgift som täcker säljarens provision (i de fall de har provisionsbaserad lön), men om du kommer in på ett gym och säger ”jag vill ha ett kort” behöver säljaren inte göra speciellt mycket mer än att fylla i ett avtal. De gånger jag har skaffat gymkort har jag alltid förhandlat ner inskrivningsavgiften till ett minimum, men så har jag inte heller behövt provträna eller kolla in gymmet då jag vid något tillfälle besökt de flesta gymmen i Stockholm.

Det du behöver hålla i tankarna: du behöver lägga pengar på att träna på gym, men det är inte så mycket en kostnad som en investering i dig själv. Jag har tappat räkningen på hur många som säger att det är ohemult dyrt att betala 600 per månad för att träna på samtliga av SATS anläggningar. Bryter vi ner det på två gånger per vecka blir det 8 gånger per månad, eller 75 kronor per gång. Fundera på om det är rimligt att lägga 75 kronor på att få tillgång till alla maskiner på alla anläggningar, alla gruppträningspass, varm dusch och möjlighet att byta om. Lägg till de extratjänster som finns: instruktörer som visar hur maskinerna fungerar, eventuell barnpassning, generösa öppettider …

Den enda gången gymkortet blir en kostnad är när det inte används.

Just nu har Gruppi i Stockholm ett erbjudande där du under två månader får testa samtliga World Class anläggningar för 280 kronor. Erbjudandet kan köpas fram till 24:00 på nyårsafton. Köper du det, kom gärna och träna med mig. Berätta om du är nybörjare på något så ska jag vara extra snäll pedagogisk. Jag kör:

Bodypump:
Söndagar 17.10 på World Class Hornsgatan
Torsdagar 19.40 på World Class Hornsgatan

Bodycombat (här är en video som visar några sekvenser från Bodycombat):
Torsdagar 18.30 på World Class Hornsgatan

Bodyjam
Söndagar 16.00 på World Class Hornsgatan
Tisdagar 17.20 på World Class Nybroplan

1 reaktion till “Bonustips inför beach 2011: det bästa gymmet”

Kommentarer inaktiverade.