Axas nya havregrynsgröt: (not so) Great

Att äta ett mellanmål innan man ska till gymmet rekommenderas varmt. Jag brukar ladda inför de gånger jag kör dubbelpass och/eller Bodypump. Jag äter gärna gröt, och när jag såg Axas nyhet tänkte jag ”intressant”. Ända tills jag såg priset. Om Arlas nya Keso Mellanmål fick godkänt på allt utom priset, så får Axas nya ”Great” underkänt på alla punkter. Portionsförpackningen får till och med ”med beröm underkänt”.

Principen är simpel: man har tagit havregrynsgröt, tillsatt lite kryddor (några torkade äppelbitar och lite kanel) och ökat priset med 1900% (portionsförpackningen) och 345% (500 gramsförpackningen). Man skulle kunna hävda att det i portionsförpackningens fall handlar om enkelhet, men förpackningen innehåller ingen sked, kräver tillgång till mikrovågsugn och har en näringssammansättning som lämnar en del att önska, framför allt ur proteinsynpunkt.

Kilopriset på Great är snudd på ockerpris
Kilopriset på Great är snudd på ockerpris. 1900% högre jämfört med vanliga havregryn på portionsförpackningen och 344% högre på 500-gramsförpackningen.

Jag tänkte att jag inte skulle såga grisen i säcken, utan provade deras 500-gramsförpackning med äpple- och kanelsmak. Helt ärligt? Vanlig havregrynsgröt som du själv spritsar lite kanel och socker över är godare. Det känns riktigt obefogat att betala 340% mer för att någon redan hällt kanel och socker i gröten. Förpackningen innehåller bara 500 gram (en traditionell havregrynsförpackning innehåller 750 gram) och är onödigt hög (lagringsplats i köksskåpen kräver mycket hyllhöjd.

Portionsförpackningen kostar mer än en 250 grams Kesoförpackning. Den är mer omständlig (kräver mikro, vatten och sked) och ger inte samma mättnadskänsla som Keso med en banan till.

Om du är trött på havregrynsgröt kan jag rekommendera att köpa rågflingor. Finns i samma hylla som havregryn, tillagas på samma sätt, men skiljer sig både i konsistens och smak.

4 reaktioner till “Axas nya havregrynsgröt: (not so) Great”

  1. Vill jag göra nåt kul med havregrynsgröt så blandar jag i lite torkad frukt. Blir kanongott och sockerhalten blir säkert onyttig. :) Sen har jag alltid i en matsked havrekli per deciliter havregryn.

  2. 1dl havregryn, 1/2 dl rågflingor, några matskedar linfrön, salt, massvis med kanel, vatten. Sen när gröten är klar skär jag ner ett färskt äpple i den, och ringlar över alldeles för mycket pancake syrup :-)

  3. Som småbarnsförälder kan jag bara inflika att samma sak gäller barngröt. När ungarna kommit upp lite i ålder och tål fibrer jag man lika gärna köra på havregryn som man spetsar med lite vällingpulver och eventuellt någon mejeriprodukte eller frukt istället för att köpa snordyr barngröt.

    Jag antar att både småbarnsföräldrar och folk som tränar är målgrupper som det är lätt att pumpa på pengar.

Kommentarer inaktiverade.