Att försöka förklara vissa fenomen som koncept är ofta bökigt. Jag tror att alla är medvetna om hur bra silvertejp kan vara att ha vid rätt tillfälle. Samtidigt, om jag ger dig en rulle silvertejp och säger ”gör något med den” så kommer du att undra ”eh, jag kan göra massor, men varför?”. Istället är det enklare att förklara med praktiska exempel:
Saknar du barnstol (eller barnvakt)? Silvertejplösningen:
Har du ingen plånbok? Här är en i silvertjep:
Varför inte en silvertejpsoffa?
Är du verkligt avancerad kan du till och med skapa hela dräkter i silvertejp (bilden lånad från My Disguises):
Precis så är det med IFTTT, sociala mediers motsvarighet till silvertejp. IFTTT står för ”If this, then that”. Med denna tjänst kan du sy ihop en massa andra tjänster. Låt mig visa storheten med ett exempel. De tjänster som idag finns tillgängliga att silvertejpa ihop med IFTTT är:
Jag är rätt duktig på att favoritmarkera tweets som jag vill hitta igen, eller som jag vill läsa framöver. Fördelen med favoritmarkeringen är att det inte spelar roll var jag läser tweeten (i iPhone-appen, i Tweetdeck, eller via webbgränssnittet). Nackdelen är att jag sällan kollar mina favoriter. Däremot kollar jag alltid min mail. Här kommer IFTTT till användning:
Det här är ett av de simplaste recepten. Mina andra recept är att alla mina Instagram-bilder läggs till ett specifikt Instagram-album på Facebook (eftersom Instagram-appen bara postar till ”Wall photos”) och ett recept som gör att när jag tar en bild med Instagram och taggar den med #instablog så skapas automatiskt ett blogginlägg här i bloggen med det. Så här ser det ut.
Det finns en lista över andras recept, några favoriter som jag har hittat är
- ”sms to phone call” när du vill smita från ett möte (Du skickar ett sms till IFTTT och de ringer upp dig. Tyvärr är sms och samtal inte tillgängliga utanför USA än.)
- ”Google Reader Star to Instapaper”. Så fort du stjärnmarkerar något i Google Reader skickas det automagiskt till instapaper.
- ”Archive tweets on Evernote” få alla dina tweets arkiverade i ditt Evernote-konto.
- ”Twitter follower to Google Calendar” är fyndig för dig som behöver hålla reda på vilket datum någon började följa dig.
Det här är en helt bögisk tjänst som har väldigt mycket potential. Det jag saknar i den handlar mer om nationella gränser: jag saknar framför allt möjligheten för SMS och telefonsamtal om man inte har ett amerikanskt telefonnummer. Det skulle vara trevligt att få ett SMS på morgonen om det riskerar att regna under dagen, så att jag kan ta med paraplyet.
Ett varningens ord dock: tänk på att du kan automatisera för mycket. Personligen skulle jag inte automatisera saker som interagerar med andra människor, till exempel automatiska DM till personer som börjar följa mig på Twitter. Det handlar om att underlätta flöden, inte om att robotisera kommunikation.
Tipsa gärna om bra recept som du kommer på eller snubblar över!
Ifttt är riktigt trevligt. Mina två bästa recept är: När jag själv markerar en tweet som favorit plockas första url:en och läggs till Read it Later, RiL. När jag stjärnmarkerar något i Google Reader händer samma sak. Raka vägen till RiL.
Den silvertejpade bebisen är ju något så vansinnigt roligt och smart. ;-)
Detta! Älskar.
Grym tjänst!
Åh grymt! Känns som jag kan se igen! Helt plötsligt vågar jag öppna google reader igen då jag kan snabbt scanna av och ”stjärna” över det jag vill spara till Evernote. Men det bästa är nog ändå att jag nu kan använda min wp blogg mer som en personlig fotoblogg och få upp mina instagram bilder genom att lägga till #tillbloggen. Använda Tumblr tidigare till det men vill hellre använda min egna blogg. #lycklig :)
Pratade om det på dagens avsnitt av TorsdagsSurr också. :) Plus lite andra tjänster som får en att minnas.
http://www.torsdagssurr.se/2011/09/torsdagssurr-110929-brittsommar-och-minnesforlust/
Bra skrivet och ett värdefullt tips för mig som inte kännde till den innan. den kommer att göra livet lite lättare tror jag.
SMS funkar iaf i UK så det är nog bara Sverige som inte fått det löst än..
Tack för en alldeles utomordentligt pedagogisk förklaring!