Facebook Places funkar i Sverige (med lite hack)

Facebook Places har länge varit en snackis, och det har i mitt twitterflöde ofta uttryckts besvikelse över att det inte går att köra i Sverige. Men det gör det – så länge du surfar från ett amerikanskt IP-nummer. Jag checkade in i Skrapan för ett tag sedan via just Facebooks egna ”Places”:

Incheckning i Skrapan via Facebook Places
Incheckning i Skrapan via Facebook Places

Jag gjorde det via min iPhone och tjänsten BlackVPN. Så här gör du:

1. Skaffa ett amerikanskt konto hos BlackVPN (eller ett som funkar för alla regioner). Använder du koden UESRDES får du tre månader till priset av en (du betalar då 5€ för 3 månader och jag får 2 veckor extra). Kontot kan också användas för att kolla på t ex Hulu.com och andra tjänster som är spärrade, och samma konto kan användas både på iPhone, iPad och laptop/stationär dator. Det här funkar också från USA till Europa om man till exempel vill köra Spotify (men då så klart med access till europeiska servrar hos BlackVPN). EDIT: som Björn och Fredrik påpekar i kommentarerna kan du göra detsamma gratis via Hot Spot Shield.

2. När du fått mailet med användaruppgifter, följ bara instruktionerna för att konfigurera din iPhone. Inga nya appar behövs.

3. Slå på VPN mot den amerikanska servern, och starta sen Facebook-appen. När du nu väljer ”Places” borde du få upp en lista med ställen satt checka in på, istället för sidan som säger att tjänsten inte är tillgänlig just nu. Checka in, skriv meddelanden och tagga vänner.

Försök att checka in utan VPN igång:

Facebook Places funkar inte
Facebook Places funkar inte

Försök att checka in med VPN igång:

Facebook places funkar
Facebook places funkar

Brasklapp: jag hade Facebook places aktiverat sedan tidigare eftersom jag använt min iPhone i USA. Jag är dock 95% säker på att det här kommer att aktivera Facebook Places även för dig. Om du testar och får det att funka (eller inte) får du gärna kommentera här.

Edit: Det funkar att aktivera Places på det här sättet.

Edit 2: Anders Eriksson har skrivit om just det här redan 9 november och Resumé skriver om det ett par timmar efter mitt inlägg (gissningsvis utifrån det här blogginlägget då tajmingen är sådan, och terminologin i Resumés artikel). Jag vill dock påpeka att jag använder ”hack” som i ”mecka runt” och inte som i ”datorintrång”. Det är definitivt inte ett säkerhetshål.

Edit 3: Resumé säger själva att det är andra källor som ligger till grund för deras artikel. Här ser vi problemet med gammelmedias ovilja att redovisa och länka till blogginlägg de hämtar nyheter från – trovärdigheten i det hade varit högre om de redan från början redovisat de ”andra källorna”.