Rätt om kostnader vid SMS-gåvor

UPPDATERAD. Haiti har snabbt blivit ett behjärtansvärt ändamål med insamlingar från alla stora organisationer. Vanligaste tipset igår var att skänka via SMS, där man med ett meddelande kunde skänka 50 kronor.

Igår tipsade @filip på Twitter att Läkare Utan Gränser på sin sida skriver:

Av 50 kronor går ca 41 kronor till Läkare Utan Gränser genom operatörerna Tele2, Telenor och Telia, ca 33 kronor genom Tre. (screenshot)

Detta fick igår genomslag, delvis tack vare mig som retweetade och spred den informationen på Twitter och på Facebook. Tre reagerade inte på Twitter, men på Facebook reagerade Erik Hörnfeldt:

Hej

Dess bättre är det så att uppgifterna på Läkare utan gränsers hemsida är felaktiga. Vi tar 10 % i administration vilket är precis lika mycket som alla andra operatörer på den svenska marknaden tar. Om en av våra kunder ger 50 kronor tar vi alltså 5 kronor från den summan.

Med vänlig hälsning

Erik H/3 PR

Jag har pratat med Röda Korset. Av 50, via SMS, skänkta kronor får Röda Korset 42-43 kronor oavsett operatör. Jag har också pratat med Läkare Utan Gränser. De kunde just nu inte kommentera, utan höll på att ta reda på vad som egentligen gäller. Jag uppdaterar posten när jag har pratat med dem. Det lutar just nu åt att de haft inkorrekt information på sin sida.

Rätt ska vara rätt, och eftersom jag bidragit till att sprida orättvis information vill jag rätta:

Enligt den information som finns nu är Tre alltså inte girigare än någon annan operatör i den här frågan. (Vilket är skönt, eftersom Tre är den operatör som för mig framstår som mest ”don’t do evil” av Telia, Telenor och Tele2.)

Sen är jag lite förundrad över att man överhuvudtaget tar ut en avgift i såna här fall. Bra PR vore i såna här fall att säga ”Vi slopar administrationskostnaden när våra kunder skänker 50 kronor till Haiti”. Helt plötsligt är man the good guy. Men det skulle å andra sidan väcka debatten kring att man tjänar pengar på donationer, vilket inte är helt kosher.

Uppdatering: Erik H på Tre berättar att Tre efterskänker den administrativa kostnaden för SMS-donationer till Haiti, och de gör det retroaktivt från 13 januari. Snyggt jobbat! Nu ska vi se vad Telia, Telenor och Tele2 svarar på den utmaningen.

JohnPsykologifabriken har också varit involverad och tagit reda på att Ericsson IPX, som sköter en del av infrastrukturen för betalningarna, tar mellanskillnaden mellan det Tre och andra operatörer tar (5 kronor) och det mottagarorganisationerna får (i Röda Korsets fall 42-43 kronor). Kommer de också att efterskänka avgiften?

Uppdatering 2: Röda Korset har gått igenom alla avtal och bekräftar att man får 42 kronor av de 50 som skänks via SMS. I Haiti-fallet får de 47 via Tre, då de efterskänker sin administrativa avgift. Jag har kontaktat Telenor, Tele2 och Telia för att kolla hur de kommer att göra.

Uppdatering 3: Tele2 efterskänker också den administrativa avgiften. Oklart om det sker retroaktivt.

Uppdatering 4: Tele2:s efterskänkning sker retroaktivt. Telenor går också in och efterskänker den administrativa avgiften retroaktivt. Telias presstjänst har fått frågan och kommer att återkomma.

Uppdatering 5: Även Telia går nu ut och efterskänker den administrativa avgiften. De toppar också de andra med ett eget bidrag på 5:- per donation från deras abonnenter. Oklart ännu om efterskänkningen/egna bidraget sker retroaktivt.

Andra blogginlägg om , , , , , ,

14 reaktioner till “Rätt om kostnader vid SMS-gåvor”

 1. Bra att du bloggade om det här!

  Jag pratade med Hörnfeldt för en stund sen & min vän Linus pratade med Läkare utan gränser. Först sade Läkare utan gränser att det stämmer att 17 kronor försvinner via 3, men att det beror på att 3 har ett annat avtal med Ericsson IPX som sköter tjänsten. Sedan ringde Läkare utan gränser tillbaka och sade att det var en gammal felaktig uppgift som spökade – nu är det samma deal med alla operatörer. Av 50 kronor går 41 kronor till Läkare utan gränser.

  Av nio kronor i avgift går fem kronor går till Tre. Presschefen kunde dock inte svara på vad den faktiska konstnaden för hanteringen av en sms-donation är:

  ”På ett sätt är den ju väldigt låg, och på ett annat väldigt hög.”

  Resterande fyra kronor går vad jag förstår till Ericsson IPX. Ska få svar från deras pressfolk senare idag också.

  Håller helt med att det är intressant fråga varför någon överhuvudtaget ska ta ut en avgift på den här typen av donationer?

  Enligt Hörnfeldt ”tittar dom på” om dom ska efterskänka hela avgiften, ska få besked från honom senare idag.

 2. Jag är så glad att se det här och kan bara hoppas på att operatörerna använder sitt förstånd och tar bort avgifterna för alltid. OCH det här visar också att/hur socmed fungerar i praktikent, jag fick själv ett exempel på det i början av veckan htt://bit.ly/8TjxQ1 när jag fick en felaktig räkning från Tele2.

 3. Hur är det med moms då? Verkar vara bäst att ge från bankkontot, men jag förstår att det går lättare att få folk att ge på mobilen.

  Kicki

 4. Kicki> Har inte hört något explicit om moms, men jag frågade Johan Pettersson på Läkare utan gränser:

  ”Ville bara kolla om jag tolkar er sajt rätt, att Ericsson IPX nu också helt bekräftat att de skänker avgiften och att hela 50-lappen vid sms-donation därmed går till er?”

  och fick svaret i måndags att det var bekräftat av Ericsson IPX – så fint iaf att den avgiften försvann!

 5. Gåvor är inte momspliktiga. De 5 SEK som operatörerna tar för själva tjänsten innehåller förmodligen moms inbakat. Liksom Ericsson IPX och andras avgifter – dessa tas dock på avgiften och inte på gåvan. John har gjort research och påtryckningar så även Ericsson IPX efterskänker avgiften i det här fallet. Synd bara att det inte alltid gäller för organisationer med 90-konton.

Kommentarer inaktiverade.