Öppet brev till Binero (och till webbhotell som söker kunder de kan hantera)

Jag är kund hos Binero. De bjöd mig på första året för att jag skulle testa dem när jag var missnöjd med Loopia. Binero levererade i 11 månader, sen började strulet även hos dem. I dagsläget rekommenderar jag dig som letar att välja något annat. De kan inte leverera till sina existerande kunder.

Det är oftast inte långa stunder som saker ligger nere. 15 minuter här, 20 minuter där. Men många bäckar små … Jag började använda Pingdom för att övervaka min webb, eftersom min tillit till Binero nötts ner. Så här ser rapporten ut för perioden 2 december – 24 januari:

Rapport för upptid från Binero

I snitt kan alltså sajten ligga nere 5 minuter varje dag. Idag låg den nere 20 minuter under prime time.

Numera kan jag Bineros rutin för när en tjänst går ner: ”vi ber om ursäkt för det inträffade”. Problemet är att ursäkter i längden blir tomma. Helt frankt så ger jag inte ett ruttet lingon för hur ledsna ni är, Binero. Jag är i ett stadie där jag vill se löften. De kommer, men de är tomma: ”vi ska över till ett bättre system i vår”. Närmare specifikation vill man inte ge. Hade det inte varit så mycket jobb inblandat i att flytta en webb så hade jag tagit den och flyttat. Jag pröjsar gärna mer än vad Binero tar, jag är inte intresserad av lågpris utan av kvalitet.

Jag minns att Binero under SSWC bjöd på kaffe. Jag älskade den gesten, och den får mig att minnas hur mycket jag gillade er under de första 11 månaderna. Jag har också hört att ni inte tror på PR, ni ska jobba hårdare istället sades det, men uppenbarligen jobbar ni inte hårt nog. Vid det här laget måste ni ta till just PR. PR som i ”vårda relationen med era kunder”. Era tekniker och twittrande personal har inget förtroende kvar. För gammal vänskaps skull ger jag er ett råd om hur ni ska hantera den här soppan:

1. Ge alla existerande kunder ett löfte om åtgärder med tidsplan.
2. Se till att varje nedtid hädanefter får konsekvenser för ledningen. Ett tips är att snegla på Tele2; deras chefer vågade satsa ett bad med kläderna på om deras trådlösa internet gick ner. Just nu skulle jag faktiskt vara mindre arg om jag såg en film på hur era högsta chefer får bada isvak med kostymera på för de 20 minuter min sajt låg nere när jag skulle jobba med den.
3. Se till att varje brutet löfte får allvarliga konsekvenser. Om ni inte vågar satsa på att ni kommer hålla era löften, varför ska då någon annan tro på er?

Nu väntar jag mig en reaktion från er som visar att ni har förstått.

Om du som läser det här jobbar på ett annat webbhotell som stödjer wordpress-bloggar: är ni intresserade av en ny kund som ofta får frågor om var man ska lägga sin webb och var man ska köpa sin domän så är ni välkomna att kontakta mig: antingen @kazarnowicz på Twitter eller kazarnowicz snabel-a gmail.com. Hinner ni ge mig ett löfte jag tror på innan Binero reagerar så är jag er.

14 reaktioner till “Öppet brev till Binero (och till webbhotell som söker kunder de kan hantera)”

 1. Hej Micke,
  Vi ber om ursäkt för störningarna. Bakgrunden är att vi fördubblade antalet kunder på åtta månader i fjor, vilket ökade kraven på en serverpark som vi samtidigt arbetar på att förbättra. Idag är status att vi arbetar dag och natt för att förbättra prestanda på systemen och förbereda migrering för tiotusentals kunder. Det är nödvändigt arbete men alla dessa förändringar i systemen kan leda till störningar under denna övergångsfas äv. om vi försöker undvika dem. Så:
  1) Migrering är planerad till de närmsta månaderna.
  2) Vår ledning äger bolaget. Vår VD har byggt upp Binero från grunden under åtta år. Detta betyder mer än alla dopp i hela världen.
  3) Se 2) ovan. Det är egna pengar, egen svett, eget förtroende som riskeras i Binero. Om du därtill vill ha garantier där du får några påtagliga pengar vid nedtid kostar det betydligt mer än våra priser.

  Vi hoppas du vill fortsätta att vara vår kund – som du vet kan du hos oss (inte annorstädes) när som helst sluta när du vill och få tillbaka pengar för återstående tid.
  Vänliga hälsningar,
  Erik Arnberg
  Binero

 2. Det jag aldrig lyckats förstå är varför ni alltid kommer med ursäkten att ni fördubblat antalet kunder. Med alla kampanjer ni håller på med så är ju inte det konstigt, och fine kul för er att få in kunder. Men varför i helvete ska jag som betalande kund drabbas av att ni har massa kampanjer och får problem av det? Vore det då inte smartare att tänka efter lite innan man kör såna kampanjer?

 3. Jag tenderar att hålla med förbannad kund nr 33432. Om ni nu har problem med att kapaciteten inte räcker till för nya kunder innan ni har ”bytt system” (något som för övrigt låter extremt luddigt och när ingen tidsplan ges har ni helt enkelt inget löfte – det låter mer som en ursäkt) så tycker jag att ni kunde visa det genom att säga: vi tar inte emot fler kunder förrän vi har bytt system.

  Det som häller lite extra salt i såren är att jag blev flyttad till linweb66 för att servern jag från början låg på var seg. Ur askan i elden är en term som kommer väl till pass här. Jag vet inte om jag ska vara tacksam för att linweb66 i alla fall inte har såna nedtider som vissa andra av era HTTP-servrar?

  För mig spelar ägarförhållandena ingen roll. Som kund ser jag att något missköts, och jag ser inga påföljder annat än att ni tvingas be om ursäkt varje gång något ligger nere. Det spelar ingen roll hur många gånger ni ber om ursäkt för att ni sparkar mig på smalbenet om det inte hindrar er från att göra det igen. Jag förväntar mig inte 100% upptid, jag kan till och med acceptera 99,6 under korta tillfällen – men inte under två månaders tid.

  Ser ni inte själva problemet med att be om ursäkt för att sedan få problemen upprepade? Ser ni inte själva förtroendetappet? Ni måste ställa er utanför era egna egon och se saken utifrån. Fundera sen på vad ni skulle behöva göra för att återfå ert eget förtroende. Om ni tycker att det här är tillräckligt så har vi helt enkelt olika syn på saker. Jag stöttar mer än gärna ägardrivna företag, men bara såna som kan leverera.

  Kort sagt: det ni har på hand är förbi perioden när ni kan prata om privat ägande och att det här är påfrestningar. Jag är inte intresserad av ekonomisk kompensation till mig själv. Bara att ni föreslår det visar att ni inte förstått. Jag är intresserad av tjänster som funkar.

  PS. För mig som bara perifert lyssnat på era systemuppgraderingar så har ni noll förtroende i de löftena. ”kontrollpanel 2.0” var också något som skulle rullas ut till alla snart och mig veterligen finns det fortfarande kunder som är sura för att de inte har just det. Hur länge sen var det ni gick ut och annonserade/utlovade det?

 4. Det sjukaste måste ju ändå vara att Benero vann priset för bästa webbhotell förra året.

  Hade ett liknande test utförts i år så slår jag vad om att Binero inte kammat hem priset.

  Nåväl. Du får dig ett DM på twitter senare idag.

  /Nabil.

 5. Förstår frustrationen förstås. Vi vet alla, inte minst Binero, hur jobbig känslan är att vara ”nere”. Tror Binero är helt öppna nedan att tillväxten har varit för bra och det finns en anledning till utrycket ”växa lagom är bra”. Kan också hålla med om att ett ägarstyrt bolag är oftast starkare och innebörden är mycket stark.

  Risken med att växa för fort är uppenbar. Man hinner inte med helt enkelt. Är övertygad om att Binero om några månader kommer på fötter igen då man kommit ifatt – och är då starka igen. Kräver nog att man tar ett steg tillbaka och ser över allt och kanske gör lite tunga beslut i form av investeringar.

  Finns många bra webbhotell i Sverige idag. Lycka till med valet – och vi hoppas förstås att vi på City Network är en av kandidaterna.

 6. Här på Surftown förstår vi precis vad det innebär att lida av ”växtvärk,” och det är en ytterst tråkig situation befinner sig i eftersom man ofta inte kan hjälpa kunder på kort sikt. Våra problem var visserligen inte lika omfattande när vi led av ”växtvärk” runt 2007-2008, men de gällde primärt våra MySQL-servrar som är en väldigt viktig kugge i maskineriet för de flesta sajterna – även om WP, Drupal och liknande inte alls vara lika populärt då. Och idag har vi lärt oss vår läxa, och har gjort mycket för att förebygga eventuella tillväxts-problem.

  Jag hälsar dig varmt välkommen till oss, tills läget har lugnat sig hos Binero och du åter kan flytta tillbaks om du så önskar.

 7. Här kommer min 5 kr-na…
  Det finns två saker som är viktiga för ett webbhotell. Uptime och belastning. Hög belastning leder till downtime förr eller senare.
  Vad som hände i detta fallet verkar vara overselling. DVS. alla försöker pressa priserna och ge så mycket som möjligt för pengarna.
  I genomsnitt använder en kund inte 10 % av bandbredd och utrymme han köpt, därav funkar overselling i en början. När antalet besökare ökar kommer problemen…

  I dag har dom flesta webbhotell mycket bra förbindelse med Internet. Så problemet ligger vanligtvis i mycket hög belastning!
  En WordPress installation utan en enda besökare kan sänka en server! Hur:
  – Plugins, moduler osv. för WordPress eller Joomla. Det finns 100 nej 1000 – tals… o
  Så man måste övervaka varje server, mer eller mindre..
  För att komma till min 5 krona tycker jag att ni som kund ska kräva 2 saker av webbhotellet:
  1. Uptime med historik
  2. Belastning med historik (brukar kalla det stress monitoring)

 8. Och idag fortsätter nertiden för oss på kontrollern Linweb44. Har inte kommit in på SkrivarSidan sen strax före kl.10 i morse.

 9. Tjena Micke!

  Intressant att följa med din problematik här. Jag har själv följt med Binero-problematiken eftersom vissa kunder jag har använder Binero.

  Jag inser att förr eller senare dyker det upp problem i de flesta miljöer, men problemet med Binero och även flertalet andra hostingföretag, är att de sällan visar upp statistik och väldigt sällan ärligt går ut med information till sina användare!

  Även om det tar ett tag för dem att åtgärda sina problem, så skulle jag hellre se en ärlig kommunikation till användarna än konstanta halvsanningar och löften som aldrig leder nånstans.

  Då skulle man istället för att sitta där med noll förtroende och halvstabil sajt åtminstone sitta där med förtroendet kvar och en halvstabil sajt! En markant skillnad :)

  En intressant iakttagelse som jag har gjort: även om comhem verkligen inte är känt för sin stabilitet på hemmauppkopplingarna (vilket jag också fått uppleva), så har jag upptäckt att min hemmaserver på comhem-uppkopplingen har bättre tillgänglighet än Binero, Loopia och min VPS-host urgentvps.com. Helt klart har inte den samma belastning, men tanken slår ju mig: varför kör jag ens med annan hosting…

  Tack för din kamp Micke, vi är många som stödjer dig och vill se förändring i kommunikationen från hosting-företagen :)

 10. Det enda som verkar betyda någonting för kunderna är priset på tjänsten, samt hur många tuzntals gigabytes man möjligtvis skulle kunna använda – inte för att man behöver det, utan för att man vill
  ha mest gigz per krona. Och det märks då dom största aktörerna – har de billigaste priserna samt erbjuder de största kontobegränsningarna. Kolla bara på alla aktörer som kommenterat.

  Det märks att du har väldigt lite förståelse hur just denna bransch som du kommenterar fungerar.

Kommentarer inaktiverade.