iZettle, så funkar den

iZettle och iPhone

Jag har lekt runt lite med min iZettle och jag gillar upplevelsen. Med den förvandlas min iPhone till ett kassasystem med kvittohantering. Att som privatperson sälja saker på Blocket eller en loppmarknad och kunna acceptera kort är fantastiskt. Jag lade ut pengar för biobiljetter för mina vänner, och kunde via iZettle få pengar från dem utan att de behövde gå på bankomaten. Det går betydligt snabbare att betala med iZettle över 3G-nätet, än med många kortterminaler.

Med det sagt så skulle jag inte säga att iZettle är till för vem som helst, i alla fall inte dongeln. Som privatperson kommer man förmodligen inte bära runt på dongeln hela tiden, så när kompisarna ska betala tillbaka 140:- som jag lagt ut för biobiljetter så kommer jag förmodligen köra med enbart appen och mata in kortnummret. Till skillnad från amerikanska Square är iZettles avgift densamma såväl med som utan kortläsare. Jag gissar att många, till skillnad från mig, inte kommer att tycka att det är värt 1:50 + 2,75% att få in pengarna på kontot istället för att få dem som kontanter. I fallet 140:- hade det alltså kostat mig 5:35 kronor.

Det är främst när jag som privatperson säljer saker till främlingar, till exempel på loppmarknader eller på Blocket som dongeln kommer väl till pass. För småföretagare har iZettle en självklar nytta, framför allt om man till exempel bara bedriver verksamhet vissa tider på året eller bara under helger och hanterar mindre summor.

Här kommer en genomgång av ett köp i form av screenshots:

screenshot från iZettles iPhone-app
Så fort jag startar appen på min iPhone är det denna skärm som visas. Jag gillar verkligen pedagogiken i att en bild på säljaren visas. Bilden kommer från Facebook då jag kopplade mitt iZettlekonto med mitt Facebook-dito, men jag kan byta ut den mot vilken bild jag vill på iZettles sajt. Till exempel till en logotyp om jag är hade registrerat mitt företag. Har jag inte i iZettle-enheten kan jag välja att fylla i kortnummer manuellt.
screenshot från iZettles iPhone-app
Jag fyller i summan som ska betalas och skriver en beskrivning av det som säljs. Jag kan också välja att ta ett foto på varan, som i så fall bifogas i kvittot. Köparen kan sen själv stoppa in sitt kort och trycka på "Pay" uppe i hörnet. iZettle känner automatiskt igen kortet (kort som fungerar just nu är Visa, Mastercard och Maestro)
screenshot från iZettles iPhone-app
När köparen klickat på "Pay" kopplar appen upp sig, verifierar och slutför köpet.
screenshot från iZettles iPhone-app
Efter en liten stund kommer "purchase approved" upp (om köpet blev godkänt). Köparen uppmanas att ta ut sitt kort ur läsaren.
screenshot från iZettles iPhone-app
När köparen tagit ut sitt kort växlar appen automatiskt till signatur. Köpet signeras med ett finger på skärmen. iZettle använder signatur eftersom kod inte tillåts av branschen på enheter som iPhone och iPad.
screenshot från iZettles iPhone-app
Sista steget är att köparen kan välja att få ett kvitto mailat till sig, och fyller i så fall i sin e-postadress.
kvitto från iZettle via mail
Så här ser mailet med kvittot ut. Det har en länk så jag kan få upp ett kvitto med ännu mer information
kvitto från iZettle
Följer jag länken i det mailade kvittot får jag ett mer detaljerat kvitto än jag någonsin tidigare fått. Utöver det uppenbara, belopp och textbeskrivning av vad jag köpt får jag också foto på varan, signaturen på köpet, säljarens bild och en karta över var köpet skedde.

 

En titt bakom kulisserna, några screenshots från iZettles webbplats när man är inloggad som användare:

iZettle på webben
På webben kan jag se alla transaktioner, när nästa utbetalning till mitt konto kommer ske och hur mycket jag får efter iZettles avgifter. (Under testfasen utgår inga avgifter, därför är summan jag får ut samma som summan som betalats in.)
iZettle bakom kulisserna
Jag kan klicka mig in på saker jag sålt och få upp kvittot. Intressant är att köparens adress är hemlig för mig (vilket är bra ur integritetssynpunkt, köparen lämnar sin adress för att få ett kvitto, inte för att jag ska kunna skicka nyhetsbrev till henom). Jag har dock valet att skicka om kvittot till köparen, vilket är utmärkt. Här kan jag också se att det är förberett för moms, ifall jag skulle sälja som företagare.
screenshot från iZettles iPhone-app
Jag kan också se historik över mottagna betalningar direkt i appen (uppenbarligen köpte en av mina kompisar "bajs" av mig)

 

Jag gillar att betalningsprocessen är designad så att jag som säljare först fyller i belopp, beskrivning av vad betalningen avser och eventuellt lägger till foto innan köparen tar över och slutför processen. På det sättet behöver jag som säljare aldrig röra kortet, köparen stoppar själv in det och drar ut det.

Alla som testat den blev dock lite förvånade över att det inte kom något slags verifikationstillfälle från det att man stoppat in kortet och klickat på ”pay” tills dess att köpet var klart. Jag tror att en summeringsskärm, med en tydlig ”godkänn”-knapp skulle göra det hela tydligare för köparen. En annan sak som vore intressant är en indikator på hur många steg processen har. ”Purchase approved”-skärmen kan ses som avslut på köpet, men det finns egentligen två steg till. ”Step x of y” med en fin indikator vore trevligt.

En sak jag direkt tänkte på var vilken skön storytelling kvittot kunde bjuda på: att få foto och namn på personen som betjänade mig, till exempel. Det förutsätter dock att iZettle har stöd för olika profiler i samma företagskonto, vilket jag hoppas att de gör. Om jag som restaurangägare normalt har fyra servitörer skulle jag kunna skippa kassadisk och ha sittplatser där istället, och låta varje servitör ha en iPod Touch med en iZettle: effektivisering av både tid och yta. Lägg till ett ordersystem i iPoden, så att ordern åker direkt in i köket så har man effektiviserat bort ytterligare dyr utrustning.

Som det är nu kommer iZettle ge ut dongeln gratis. Baserat på min erfarenhet med appen så skulle jag inte göra så om jag vore dem, då dongeln kommer att vara oanvänd i många fall när det gäller privatpersoner. Istället skulle jag sälja den för en summa, säg 250:-, som användaren sen fick räkna av från avgifterna första året. På det sättet kan de som vill ha en dongel, men inte använder den, få en men stå för kostnaden själva. De som använder den får den gratis i slutändan.

Något att se fram emot är också att iZettle kommer att släppa API, som gör att andra kommer att kunna utveckla applikationer som bygger på iZettle-data. En konkret sådan vore till exempel automatisk export av verifikationer från iZettle in i ekonomiprogram. Till en början kommer man kunna exportera data i Excel och CSV-format för att underlätta för bokföring och annan administration.

EDIT: Jesper Mårtenson kom med en relevant kommentar, att det borde följa med en stylus-penna som man kan signera med på skärmen, eftersom det är väldigt otympligt att signera med pekfingret (dessutom blir signaturen en helt annan med finger än med penna). En annan fråga som ställdes är: vad händer om köparen betalar med ett stulet/upphittat kort? Jag har ställt den till iZettle och återkommer med svaret.

Lars Thomsen föreslår att man ska kunna lägga till flera rader beskrivning ifall man säljer flera saker, typ ”Vara X 100 kr, Vara Y 50 kr”, vilket jag helt håller med om.

Denna genomgång finns även på engelska. Relaterat: Johan Hedbergs tankar om sitt test av iZettle

29 reaktioner till “iZettle, så funkar den”

  1. Ser ju riktigt lovande ut!
    Bra förslag på förbättringar också. 
    Det jag dock inte kunnat hitta info om är vilka kort iZettle stödjer – har de stöd för AmEx?

  2. Nej, Amex stöds inte än enligt Johan på iZettle. Den känner dock igen kortet när jag stoppar in det men än så länge är det bara Visa, Mastercard och Maestro (mtp Amex krav på högre procentbelopp är det iofs inte konstigt. De håller på att döda sig själva.)

  3. Per: det är precis som med andra betalningar: det är brottsligt att använda någon annans kort, och som säljare är jag ansvarig för att kolla leg på köparen om jag inte känner henom. CVC-koden används om man matar in kortnumret manuellt, men använder man chip används det inte – då funkar det som vilket signaturköp som helst. Jag som säljare åker dit om jag börjar sno pengar från folks kort, iZettle har ju full koll på vem jag är.

  4. Vore smidigt om man kunde lägga till flera rader. Om köpet inehåller fler varor.
    Tex
    1st, vara á 100kr
    2st, varor á 200kr

  5. Häftigt, men en bättre kundupplevelse uppnås väl med lokalisering i appen? Dvs svenska. Väntar med spänning på att en läsare droppar ner i lådan även hos mig.

  6. Är inte risken att vissa köpare vägrar dra kortet för att de tror att du ska kopiera kortinformationen (skimma dem)?

  7. Du kan idag inte skimma chip vad jag vet. Med det sagt så har iZettle en resa framför sig med att få ut informationen om sig. Jag tror att om de riktar sig till rätt ställen (t ex schysta små butiker och caféer som t ex @cocovaja:twitter ) så kommer de att få ut kunskapen genom att kunderna på de ställena litar på ställena, och sprider sen kunskapen.

  8. Jag behöver ingen läsare, jag tycker också iZettle ska sälja dem och ha bättre villkor istället. =) Det skulle inte förvåna mig om de bygger ut till ett integrerat POS-system (Point-Of-Sale) som kan komma att dominera iOS. 

  9. Det är så nära ett ID 2.0 som man kommer idag. Lätt att kolla om det är något suspekt om det inte finns någon info på FB-kontot. Hoppas iZettle gör det….

  10. Vad hände med frågan om stulet kort? Tyckte det var intressant. bra genomgång!

  11.  Har köparen handlat för mer än 200:-, då räcker det inte längre med underskrift utan man måste även ta ID på köparen.

  12. De kungliga är att du skrev ”då dong­eln kom­mer att vara oan­vänd i många fall när det gäl­ler
    pri­vat­per­so­ner. Istället skulle jag sälja den för en summa, säg
    250:-” den kostar 249 xD

Kommentarer inaktiverade.