Anmärkningsvärt 15 maj 2011

 1. Blood donor agency wants lifetime ban lifted for gay men – thestar.com
  – HBT, BLODDONATIONER I Sverige har vi i teorin (men ännu inte i praktiken) ett regelverk som tillåter män som har sex med män att donera blod (så länge de lever i celibat i minst ett år). Jag tror att det är Socialstyrelsens sätt att stegvis ändra normen. En ändring där man fokuserar på sexuell praktik istället för sexuell läggning skulle vara för stor för den konservativa sjukvårds- och läkemedelsbranschen. Nu är också Canada på gång att diskutera det absurda i att utesluta alla män som någon gång haft sex med en man från bloddonationer.

   

 2. YouTube – Gayglers: Google's LGBT Employee Resource Group
  – HBT, GOOGLE En kort video om Gayglers, gruppen för HBT-personer som jobbar på Google. Google är på många sätt ett ledande företag när det gäller HBT-frågor.

   

 3. The Filter Bubble: How the Web Gives Us What We Want, and That's Not a Good Thing | Brain Pickings
  – KURATERING, FILTER, INTERNET Mycket intressant intervju med Eli Parser om hans senaste bok. Det är för mig nytt att Google anpassar resultaten så pass mycket som de gör. Å ena sidan är maskinfilter nödvändiga och nyttiga, å andra sidan behöver vi kunna skruva på dem manuellt på ett enkelt sätt.

   

 4. Fel fokus i Anton Hysén-debatten | Second Opinion
  – HBT, IDROTT Sofia Karlsson skriver mycket intressant om det snedvridna i att man inte belyser tränaras och idrottsförbundens roll. Svenska Idrottsförbundet delade i december 2010 ut 8 miljoner till 15 ”mångfaldsprojekt” bland svenska idrottsklubbar. Inget av projekten hade någon koppling tll HBT-frågor.

   

 5. Drevet mot spårvägen hotar en modern kollektivtrafik – www.yimby.se
  – SAMHÄLLE, KOLLEKTIVTRAFIK Jag har blivit rätt negativt färgad mot spårvagnar av den allmänna debatten. Det är därför det var skönt att läsa YIMBY:s redogörelse för spåvägens fördelar. Jag är efter att ha läst det här övervägande positiv till spårvagnar.

   

 6. ∞ Follow Me, Follow You on Twitter
  – TWITTER mycket läsvärt om följande/icke-fäljande på Twitter. Jag hoppas kunna lägga till lite egna tankar i helgen.

   

 7. Gawker — Gossip from Manhattan and the Beltway to Hollywood and the Valley
  – JÄMSTÄLLDHET Minns du bussföraren i Sverige som protesterade mot att män tvingades bära långbyxor året om, medan kvinnor tilläts kjol i varmt väder? Här är en tolvåring som gör samma sak i det brittiska skolväsendet. Coolt!

   

 8. Obi-Wan Kenobi Is Dead, Vader Says – Galactic Empire Times
  – SATIR, POPKULTUR Galactic Empire Times gör satir av hanteringen av Osama bin Ladens död. Snillrikt, även om bin Laden som Obi Wan Kenobi smakar illa.

   

 9. Your photos? Not so according to many popular photo-sharing apps – TNW Industry
  – RÄTTIGHETER, ANVÄNDARGENERERAT MATERIAL Det verkar som om både Twitpic och yFrog får långtgående rättigheter på bilder man laddar upp där. Lockerz.com verkar gå längst i att ta äganderätten. Mobypicture eller Pano (app till iPhone bl a) verkar vara bäst.

   

 10. Ska vi starta en alternativ frilansrekommendation? | Emanuels randanmärkningar
  – Jag gillar Emanuels idé, men om man ändå ska starta ett alternativ så tror jag också att det vore bra att inkludera alla frilansskribenter och inte bara ”journalister”. På det sättet skulle man ha ett bredare underlag för en gräsrotsrörelse, och dessutom få med sig alla som faktiskt skriver grejer ibland men som inte kallar sig journalister. T ex undertecknad.

   

 11. Staffanstorp | Framtidens kommun
  – MOBILT, ANVÄNDARVÄNIGHET Testa att gå hit och gör browserfönstret mindre. Så sjukt snyggt och användarvänligt. Via @jocke, se även http://jardenberg.se/b/anpassningsbar-webbdesign-mobile-first/

   

 12. "Vad vi bevittnar är pressetikens kollaps" | Medievärlden
  – SAMHÄLLE, MEDIER Viggo Cavling har för mig aldrig framstått som mer än medelmåttig, men hans ursäkt till Thomas Mattsson för kritiken mot namngivningen av Ola Lindholm är en logikkollaps långt under ”medelmåtta”. Mårten Schultz skriver mycket balanserat och vettigt om det.

   

 13. Kalla fakta och Frälsningsarmén | Stefan Swärd
  – Stefan Swärd kritisterar Kalla Fakta. Jag tycker att Kalla Faktas ”granskning” av Frälsningsarmén mest förtjänar en gäspning. Det vore mycket intressantare att granska buddhismen och Dalai Lama, som lyckats sälja in sig själva som toleranta och fina (egentligen har Dalai Lama samma inställning som Frälsis). I övrigt tycker jag att Dreadnallens kommentar till artikeln är klockren:
  ”Även om Kalla Fakta misslyckats i sin granskning, tycks frikyrkan framstå som en mycket kärlekslös och intolerant miljö. Åtminstone om man ska ta dig på allvar när du skriver att ”även vi som tror på Bibeln på ett ganska strikt sätt försöker förena vår tro med att acceptera och älska alla människor oavsett sexuell läggning”.”

   

 14. världens modigaste femtonåring « mymlan. the real.
  – Mymlans son ville ha klänning på sig när han sjöng lovsång i kyrkan. Först fick han ett ”nej”, men stod på sig. Det är himla coolt och modigt, och ett sätt att förhålla sig till religion som jag gärna ser mer av: att inte köpa auktoriteter utan att ifrågasätta.

   

 15. Moby's Castle in the Hollywood Hills – Slide Show – NYTimes.com
  – INREDNING, ARKITEKTUR: bildreportage från Mobys hus i Hollywood Hills. Snyggt inredd. Sovrummet och matsalen är mina favoriter. Mental note: måste bli multimiljonär.

   

 16. All That Is Interesting – The First Zombie-Proof House
  – ARKITEKTUR, DESIGN: Världens första Zombiesäkra hus. Mycket läckert.

   

 17. Därför misslyckas ditt företag på Facebook
  – Just denna fråga tycker jag sammanfattar på ett väldigt bra sätt hur man bör förhålla sig till Facebook-närvaro.

   

1 reaktion till “Anmärkningsvärt 15 maj 2011”

 1.  Det riktigt absurda med blodgivningsförbudet är att alla inblandade vet att det numera finns billiga och säkra metoder för att kontrollera förekomst av HIV redan två veckor efter smittotillfället. Men av någon anledning är detta något som sjukvården vill hålla hemligt för folk. Frågar man får man fortfarande svaret att det tar tre månader eller längre för ett säkert provsvar. Men det är skitsnack som bara beror på moralism och skräck för att det kan slå fel i någon mikropromille av alla fall. Med andra ord finns det ingen anledning att kräva av bögar att de ska leva i celibat. En relevant fråga vid blodgivning är snarare om donatorn haft oskyddat samlag någon gång de senaste två-tre veckorna.

Kommentarer inaktiverade.