Anmärkningsvärt 12 augusti 2011

 1. Isobel Hadley-Kamptz: Se övervakning som klassfråga – Isobel Hadley-Kamptz – Expressen.se
  – SAMHÄLLE, ÖVERVAKNING Det här är helt barockt. Jag finner inga ord för att beskriva hur vidrigt det är att UK har en sån här lag. Hela ”V for Vendetta” känns hela tiden allt närmare, men tyvärr finns ingen V som kommer att rädda oss. Vi kommer att behöva rädda oss själva. Eller ännu hellre: förhindra att vi kommer dit.
 2. Spoilers don’t spoil anything
  – SPOILERS, PSYKOLOGI Det här är intressant. Tydligen visar en studie att vi gillar historier mer när vi först läst en spoiler ur dem. Jag håller inte med, för mig har de bästa upplevelserna varit när jag inte vetat något alls, men jag antar att det kan stämma för många.
 3. Jag och Birro i samma tändsticksask – Skepchick.se
  – MARCUS BIRRO Den här texten av Charmkvark är det bästa jag läst när det gäller ett direkt bemötande av Marcus Birros cermoniella offerkoftepåtagande (som visserligen sker så fort Marcus skriver en enda sak)
 4. BRÄNNPUNKT | Opinion | SvD
  – UPPLOPPEN I LONDON Den här analysen går emot den andra jag delade i Google Reader igår. Jag blir lite provocerad av denna, men jag vet inte om det är mitt rättvisekomplex som spökar? Axel Nygren har bott i Hackney i två år och känner till det hela bättre än jag gör. Hur som helst en intressant aspekt.
 5. Penny Red: Panic on the streets of London.
  – UPPLOPPEN I UK Det här är en väldigt sansad analys om varför det händer. Hint: det är inte pga Twitter.
 6. Hur var Stockholm Pride 2011? | Citronsirap
  – HBT, STOCKHOLM PRIDE Jag håller med om att kalla Stockholm Pride för ett ”skyltfönster för HBTQ” är en av de dummare metaforerna. Ursäkta, men blev jag just reducerad till en skyltvara?
 7. BRÄNNPUNKT | Opinion | SvD
  – INTEGRITET, ÖVERVAKNING Jag har sagt det förut och jag säger det igen: det finns ingen politiker som känner sig ansvarig för att en lag börjar tillämpas på ett integritetskränkande sätt i framtiden, därför är det viktigt att alla lagar får skyddsmekanismer mot denna typ av slippery slope. FRA-lagen ter sig än mer läskig i detta ljus.
 8. Should Teachers and Students Be Facebook Friends? | Psychology Today
  – SOCIALA MEDIER, SKOLA Det här är ett läsvärt resonemang kring varför frågan om ”ska lärare vara facebook-vänner med sina elever?” är fel fråga. Det handlar inte om verktyget, det handlar om att digitalt bara är en förlängning av analogt. Mycket läsvärt för såväl lärare som föräldrar.
 9. The Biggest Secret of Social Media
  – SOCIALA MEDIER Det här är väldigt läsvärt ang. automatisering av ens närvaro i sociala medier. Det gäller oavsett om du är privatperson eller varumärke. Jag har numera kapat de flesta av mina automatpostningar och är extremt selektiv med automatisering (t ex postar jag aldrig från Foursquare om jag inte har något specifikt att säga)
 10. Soldater kränkta under Prideparaden | Inrikes | SvD
  – PRIDEPARADEN, OFOG De små, små människorna i Ofog anser att ändamålen helgar medlen. Att ge sig på organisationen HoF i paraden för att man ogillar svensk militär är vidrigt (och en kränkning av individernas integritet), och än mer så i paraden. Ofog visar att HBTQ-människor är brickor i deras spel, och Pride ger de uppenbarligen inte mycket för. Stockholm Pride behöver jobba för att stävja sådant här i framtiden. Prideparaden ska vara en frizon för käbbel mellan organisationer.
 11. Ett förlorat år för pride | Min lilla åsikt
  – STOCKHOLM PRIDE Jag tycker att hela organisationen Stockholm Pride förtjänar mycket hyllning för sitt jobb. Det är en enorm apparat som går runt på volontärer och folk som jobbar utan ersättning. Mitt pridefirande i år var det bästa hittills tack vare Pride Sergel. Men när det gäller Pride Park i år har man uppenbarligen misslyckats totalt. Hur kan man inte se att en gratis festival på Stockholms mest centrala plats kommer att bidra med sådant här?
 12. Why You Shouldn’t Use Twitter’s Built-In Retweet Feature Too Often « Shoq Value
  – TWITTER Det här visste jag inte om Twitters inbyggda RT-funktion. Det är helt idiotiska grejer, och jag kommer framöver att undvika automatiska RT:s så mycket som möjligt.
 13. Politiker erbjuds kurs i förortskunskap – P1-morgon | Sveriges Radio
  – SAMHÄLLE, CARLOS ROJAS Jag har föga förtroende för Carlos Rojas och ser honom som någon hittat ett sätt att tillskansa sig själv offentliga medel genom att spela invandrarkortet. Gringo fick mycket berättigad kritik. Minns ni 100lax, företaget där Carlos Rojas skulle jobba 10 timmar i veckan och efter tre månader dra in 100 000? Det lyckades aldrig (och då ändrade man syftet med projektet för att passa resultatet). Nu är han tillbaka, och jag blir så sjukt provocerad. Heja Sakine! Se även http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/vibekespecht/article1523608/Mer-mobilitet.html
 14. The Secret Ingredient In Your Orange Juice | Food Renegade
  – MAT, MARKNADSFÖRING här är förklaringen till varför Tropicana till exempel är så äckligt. Det är också sån här juice som i Sverige numera kallas ”färskpressad”. Sen finns ”nypressad” som är t ex den som Brämhults marknadsför. Det är dock en intressant poäng: att man i juiceform får i sig ganska mycket fruktos, som som sötningsmedel är värre än vitt socker ur fettinlagringsperspektiv.
 15. Det Blir Bättre – It Gets Better Project återlanseras nu officiellt i Sverige under… – Mynewsdesk
  – HBT ”Det Blir Bättre” återlanseras officiellt i Sverige. Viktigt projekt!
 16. Därför riktade Breivik sitt hat mot norrmän « Debatt | svt.se
  – SD, SPRÅK Annika Hamrud skriver utmärkt om SD:s väldigt lyckade ompaketering av sitt gamla budskap i ny ordskrud, och visar på hur det är exakt vad ABB förespråkar. För övrigt anser jag att SD är rasister.
 17. Tony Perkins: You’re Not Gay If You Don’t Have Same-Sex Sex | The New Civil Rights Movement
  – HBT, USA ”Man är inte bög förrän man suger av en kompis” är budskapet från ordföranden för Family Research Council. Samma logik säger ”du är inte hungrig förrän du äter”.
 18. Sympatiserar med Osloterroristen – och sitter i svenska migrationsdomstolen | Emanuels randanmärkningar
  – SVERIGEDEMOKRATERNA, ABB Erik Hellsborn, mannen som anser att ABB drevs till sitt brott av ”massinvandring” sitter som nämndeman i den instans som avgör invandrares öde i Sverige. Sverigedemokraterna är inget annat än rasister, och det är extremt beklämmande att en av dem som ursäktar ABB sitter och avgör tvister mellan invandrare och Migrationsverket.
 19. The NYT paywall is working | Felix Salmon
  – BETALVÄGGAR, TIDNINGAR Jag var en av dem som trodde att det inte skulle lyckas, och jag hade fel; New York Times kommer att lyckas bra med in betalvägg. Vad som är intressant i sammanhanget är att de betalande läsarna också är attraktivare för (digitala) annonsörer, därmed ökar också reklamintäkterna. Kul för NYT, kul för tidningsbranschen och extra kul att NYT lyckas med en porös betalvägg sm inte hindrar icke-prenumeranter från att ta del av innehåll som digitalt delas ave prenumeranterna.
 20. A visualization of US debt (credit card bill) stacked in 100 dollar bills
  – USA, GALET När man visualiserar USAs statsskuld på det här sättet blir jag lite rädd. Kolla stapeln längst ner.