We are ready to begin the test proper

Just nu sitter jag på AZCPU:C2.8447. I vardagsspråk är det ett av dagrummen på Astra Zenecas försöksavdelning, där jag ska befinna mig i nio dagar. Under de här dagarna får jag sova i en reglerbar säng, jag blir serverad tre mål mat om dagen, jag får hänga i dagrummen och kolla film, spela tevespel och biljard, jag får kissa i en dunk och förväntas lämna ungefär 4,5 deciliter blod i olika prover. Det är nästan som att vara på hotell. Givet är att jag bara får gå ut under en timme på givna dagar, och blir då vallad, så det kanske är mer hotell med inslag av fängelse. Men jag gör det frivilligt.

Jag och tre andra killar ska bidra med kunskap om hur våra kroppar hanterar en medicin för Alzheimers. Jag måste erkänna att jag någonstans hoppas på att det ska bli X-men (eller Heroes) av det hela.

Ett av nyckelorden i meningen ovan är ”killar”. Om jag har förstått det rätt bedrivs det mycket få studier av nya mediciner på kvinnor i fertil ålder. Jag gissar att orsaken är att samtliga (anlag till) ägg hos kvinnor redan är klara från födseln, och man vill inte riskera att en kvinnas ägg påverkas. En blandning av medicinsk etik och försäkringsmässiga frågor. Om man som osteriliserad kvinna i fertil ålder anmäler sig till Astra Zenecas försökspersondatabas får man ganska omgående ett svar om att man inte är lämplig att ingå i panelen. Jag klandrar varken medicinbolagen eller kvinnor som inte vill ta risken, men samtidigt är det synd – mediciner fungerar generellt bättre på män, och biverkningarna på män är bättre kartlagda just på grund av det här.

Från genus till geekish:

Trailern ovan är från spelet Portal, där du spelar en försöksperson på Aperture Science ”Enrichtment Center”, styrt av en dator med tveksam moral. För den som är bevandrad i Portal och datorteknologi är det ett kul sammanträffande att jag sitter på en avdelning som heter AZCPU. Det första som hände när vi kom hit var att vi fick ta EKG, alkotest och lämna blodprov som analyserades för att se att vi hållit oss till restriktionerna (ingen alkohol de senaste 72 timmarna, inga drycker innehållande taurin, inget nikotin och ingen hård träning). Och om AZCPU vore släkt med GladOS (datorn som kontrollerar ”the enrichtment center” i Portal) så skulle den säga:
Your specimen has been processed, and we are ready to begin the test proper

Under studien kommer vi att bära utrustning för att trådlöst ta EKG. En lärdom jag dragit från förra studien jag var med i: man ska inte tro att man kan onanera i duschen och skylla pulshöjningen på att ”man duschade varmt”. Det blir alltså nio dagars abstinens för min del. (Inte för att jag skäms för det, utan för att en av restriktionerna är att vi ska låta bli ’pulshöjande aktiviteter’).

Andras blogginlägg om , , , ,

2 reaktioner till “We are ready to begin the test proper”

  1. Det där borde ha varit jag!

    Jag anmälde mig till Astra Zeneca för att bli ”försökskanin” men de ratade mig, för att jag EN gång fått en biverkning av en medicin. En gång!

    Det där borde ha varit jag! *mutter*

    Men jag får ta del av din blogg i stället…

    Lycka till! =)

Kommentarer inaktiverade.