Smärtstudie II

3400:-

Så mycket pengar får jag för att i fem timmar ha legat i en sjukhussäng och sovit, läst och löst korsord.

Enda haken är att jag inte fick röra vänster arm. I den underarmen satt fyra slangar (tänk grov sytråd) och ledde en vätska, för att kolla hur huden tar upp ämnen via dialysmembran.

Det här var min tredje medicinska studie, och den minst smärtsamma. Första gången fick jag tolv sprutor, sex i varje underarm. Då testade man ett lokalbedövningsmedel som sprutades in i olika koncentrationer, varpå man sprutade in capsaicin (det starka ämnet i till exempel chilifrukter), som orsakade samma sak som den gör i munnen: en brännande känslan. Andra gången var det elstötar för att simulera neurogen smärta, till exempel skensmärta i amputerade kroppsdelar. Den var värst.

Det enda som gjorde ont här var när slangarna skulle stoppas in. Läkaren använde en grov nål som ”tratt”. Nålen stacks in under huden, varpå slangen drogs igenom och nålen drogs ut.

Så här efteråt ser det ut som om jag fått fyra små rivsår på efter_smartstudie.jpg
underarmen, men de känns inte alls. (Pricken på bilden är resterna av en nitiskt vässad blyertspenna jag körde in i underarmen. Jag har ett likadant märke mitt på låret efter en annan blyertspenna som min lillebror satte i benet på mig när vi spelade Nintendo som barn.)

Andra bloggar om: , ,

7 reaktioner till “Smärtstudie II”

 1. Du kanske inte har ont, men jag har det. I hjärnan nu. Eeugh. Du är inte klok. Ajjajjaajjajajaja.

 2. Anna: det gjorde inte så jätteont. Promise! men jag vet vad du menar med ”ont i hjärnan”.

  Helena: Man ligger inte med Gollum eller Bert Karlsson, såvida man inte får snuskigt jättemycket pengar :-)

  Tennis: Är du spruträdd? Påminn mig om att inte berätta om en incident med blodprovtagning och en uttorkad kateter.

 3. Hah, jadu, din blogg berör mig sannerligen på flera sätt, inte bara har jag polskt påbrå och eh, viss läggning, jag var dessutom med och gjorde nästan samma smärtstudie som du.
  Jag var med i en annan delstudie, nämligen den där man fick 6 slangar i sig och fick ligga i 7 timmar istället för 5 :) Tycker att mina ”rivsår” är lite ballare än dina :P

  Hare bra!

 4. Manic: haha! Polack, bög och med i smärtstudier? Men, det är ju JAG!

  Var det din första studie? Var du med i delen som fick xylocain och adrenalin, eller fick du capsaicin också? Det sista måste vara jobbigt, capsaicin bränner rätt bra.

 5. Micke: Oj, jäklar. Då är vi två I guess :) Hur länge har du bott i Sverige?

  Japp, det var min första studie, måste erkänna att jag var duktigt nervös efter det första telefonsamtalet med sköterskan. Smärtan skulle tydligen vara ”måttlig”, och jag började undra över vad deras definition av ”måttlig” var.. skulle det kännas som att få armen bortsprängd eller mer som ett stick? Vad visste jag :P

  Jag var reserv i studien med capsaicin, men blev intagen i delstudien innan den, så inget brännande för mig. Låg ni också två försökspersoner per rum? De ”kopplade” hursomhelst in mig först, skämtade om att jag borde ha påverkat den andre killen genom ett dödsskrik eller liknande när de satte in nålarna och medlet *skrattar*

Kommentarer inaktiverade.