På hypnosshow i Las Vegas

Jag har alltid undrat om det där med hypnos funkar. I Sverige krävs Socialstyrelsens tillstånd för att anordna hypnosshower, och det är sällan de får tillåtelse. Men Las Vegas är inte Sverige, och när jag var där 2006 hittade vi en hypnosshow på Excalibur.

Showen baserades på att personer från publiken ställde upp som frivilliga. Ska man göra något, så ska man göra det ordentligt. Jag ville verkligen veta, och enda sättet var att testa själv. Jag klev upp på scen.

Själva hypnosen var ganska enkel. Det handlar om avslappningsövningar där man ska slappna av i hela kroppen. Vi hade ett ganska behagligt blått sken i ögonen, så att vi knappt kunde se publiken även när vi hade ögonen öppna. Det lyste igenom ögonlocken lite grann. Där fanns en känsla av att jag var ensam på scen när jag blundade och slappnade av i hela kroppen. Jag har både gjort och guidat avslappningsövningar under min tid som personlig tränare, så jag var klar med kroppen innan han hunnit klart med benen. Det lustiga är att huvudet kändes ganska tungt när jag var klar, och jag lät det hänga mot bröstet.

Jag minns inte hela hypnosförfarandet exakt, men jag minns att när jag satt där, så avslappnad jag kunde vara (trodde jag) så började showvärden gå runt och kolla huruvida deltagarna var tillräckligt avslappnade eller inte. Han tog mig i handen och ryckte till, och det var som om han stängt av alla mina muskler. Jag föll ihop i en position som inte ser speciellt bekväm ut på videon, men det kändes som världens mest komfortabla ställning att sova i.

Det fanns två lägen, ett när vi ”sov” och ett när vi var ”vakna”. Anthony, som showvärden hette, hade förklarat att vi skulle vara medvetna om vad han sa och tänka ”Jag kan gå ner när jag vill”. Men som han sa, ”You’ll just not want to [go down from the stage]”.

Det var ungefär 20 som satt på scen till att börja med. En hel del skickades ner direkt efter hypnosen, eftersom de uppenbarligen inte blivit hypnotiserade. Ytterligare några skickades ner efter första instruktionerna. Minst en var planterad, han var inte hypnotiserad på riktigt utan var en skådespelare. Förmodligen är han en säkerhet ifall ingen alls skulle visa sig vara hypnotiserbar, och dessutom en dragkrok för att få igång oss andra.

Att vi sov stämmer inte riktigt. Jag hörde allt han sa, jag hörde publikens reaktioner och jag kunde tänka ganska logiskt. När Anthony till exempel ger instruktionerna i videon nedan om att vi ska spela ett instrument tänker jag ”No way, sånt gör inte jag. Jag tänker gå ner från scen.” Sen händer något. Det är som en reflex att resa sig upp och följa hans instruktioner, och när musiken väl satte igång … well, du kommer att få se själv:

Det finns såklart ytterligare delar i den här följetången. Avslutet är ett jätteklimax (och jag pratar inte bildligt). To be continued …

Andra bloggares inlägg om , , ,

5 reaktioner till “På hypnosshow i Las Vegas”

 1. haha underbart!
  Jag har också alltid undrat om det där verkligen fungerar. Nu slipper jag testa själv.
  Tack Micke för att du förnedrade dig så att vi andra slipper ;-)

  /D

 2. Ha ha. Jag håller med föregående talare…

  Men i övrigt: jäkligt intressant. Men hur funkade det när han skulle hypnotisera er: försökte du kämpa emot ”för att testa honom” eller satsade du 100 procent?

  Och hur lyckades den planterade killen undgå att bli hypnotiserad…?

 3. Inte hela showen Micke? Annars har jag hört att det ska ske pretty hot stuff där i slutet! :)

 4. Coolt! Nu var det ju ett par år sen vi sågs men så mycket har du väl inte ändrat dig men jag fattar ändå inte. Vem är du på filmen!?

 5. @David: haha. Varsågod. Vänta bara tills nästa del!

  @Aronson: jag gav mig hän. Man kan kämpa emot ganska lätt, det handlar om att fokusera eller inte fokusera. Jag hade lätt kunnat skaka av mig det hela om jag inte slappnat av till exempel.

  @Mary: it’s coming (:

  @Petra: vit skjorta. Jag har rutat in mig i början av filmen, håller du pekaren över rutan så står det att det är jag. Raden längst bak, i mitten.

Kommentarer inaktiverade.