Några snabba New York-tips

Jag är i princip en nybörjare på New York eftersom jag inte varit där sen 1994. Mitt då sextonåriga jag hann under två dagar med att åka tunnelbana, se Frihetsgudinnan och Ellis Island och äta donuts. Här är några grejer som stack ut på min resa:
New York

Bästa tipset alla kategorier: skaffa ett lokalt mobilabonnemang med data
Absolut bästa grejen på hela resan var att ha med min (olåsta) iPhone och skaffa ett kontantkort med flatrate på data, röstsamtal och sms efter tips från Jocke. Viktigt är att ha med namnet på abonnemanget och en adress till en T-mobile-butik nära där du bor. Första butiken påstod sig inte ha några såna abonnemang. Dagen efter gick jag in i en annan, hade med mig namnet på abonnemanget jag ville ha och BINGO: jag fick ett sim-kort som de klippte till (jag har en iPhone 4 och behöver microsim) och ett abonnemang som fungerade på studs. ”FPEvenMorePlus500Talk” heter abonnemanget, tillägget för data heter ”FPNC Smart Ph Web”. 76 dollar, inklusive skatter, var totalsumman när jag köpte det. Du behöver inte avsluta abonnemanget, förskottsbetalar du inte nästa månad upphör abonnemanget automatiskt.

Ovärderliga applikationer Google Maps och Yelp!. Den förra visar var du är, du kan söka direkt i kartan efter butiker, restauranger och sevärdheter. Den visar också kortaste resväg med publika transportmedel. Den senare är grymma tips på ställen i närheten ifall du vill ha ett bra ställe att käka på, shoppa eller ta en drink. Grindr är bra om du vill ragga.

Jag tycker att det var en bra investering trots att jag bara var där 5 dagar. Budgetvarianten är att surfa på Starbucks, som numera tillhandahåller gratis wifi via AT&T.

Boende
Hotel 17, New York
Hotel 17 som ligger på lower east side (17th street/3rd avenue). Ligger på gränsen mellan East Village och Gramercy. Lätt att till fots ta sig till West Village, Meatpacking och Chelsea. Hyfsat billigt för att vara Manhattan. Kostade omkring 1000 kronor per natt. Rummet var slitet men rent. AC fanns. Servicen var minimal. Toalett och dusch fanns i korridoren, av samma standard som du hittar på de flesta hotell/motell i USA. Det var aldrig problem med att duschen/badrummet var upptaget i mitt fall (trots fullbokat hotell). Dusch/toalett var rent och fräscht. Rekommenderas varmt.

Äta
Indochine, en cross-over fransk-vietnamesisk i Noho på Lafayette, mellan 4th och 8th. Deras litchietinis är galet goda, och både mat och service höll en hög kvalitet. Nånstans runt 60 dollar per skalle inklusive dricks slutade notan på när vi hade käkat en huvudrätt var och druckit lite drinkar.

Ostbricka och fondue på Bourgeois Pig
Bourgeouis Pig. Ost- och vinbar på East 7th street mellan 1st och Avenue A, som är precis som det låter: New York möter Moulin Rouge. Måndagar och tisdagar har de halva priset på vinflaskor. Suverän service. Fondue och ostbrickor som är grymt bra. Två flaskor vin, ostbricka med 10 ostar och en fondue delat på sex personer slutade på 22 dollar per person inklusive dricks. Tar inte bordsbokningar, och man behöver vänta på att hela sällskapet dykt upp innan man får bord. Under tiden man väntar kan jag rekommendera deras champagnecocktails, framför allt Bourgeois Royal (Pol Roger och hemgjord reduktion på jordgubbar).

Veselka om du bor på Hotel 17 och är hungrig på pannkaksfrukost har de grymma amerikanska pannkakor gjorda på egengjord smet (de flesta använder en färdig mix). Restaurangen är ukrainsk, och har också östeuropeisk mat som klassiska piroger och borsjtj. Deras crepes med färskostfyllning och egengjord hallonsås är också grymma. Öppet 24 timmar, lite klassisk diner-känsla över stället.

Shopping
Shoppar gör man med fördel i området Spring st/Prince st och på Broadway omkring dessa gator. Där fanns allt från Apple Store (ska du handla på en Apple Store rekommenderas denna framför flaggskeppet på 5th avenue uptown, eftersom det är mindre folk här) till märkesbutiker för alla smaker. Till och med Crocs har en konceptbutik där. Två våningar med bara foppatofflor. Who knew?
Crocs konceptbutik

3 reaktioner till “Några snabba New York-tips”

  1. Bilderna gör att jag får sån lust att åka… men Grindr verkar lite överflödigt om man bor i de kvarteren. :)

Kommentarer inaktiverade.