KBT för spelnördar? There’s an app for that

Kognitiv beteendeterapi har ett enkelt verktyg för att ändra beteenden: ge dig själv en belöning varje gång du lyckas. Det är framför allt viktigt när beteendeändringen inte bekräftas av omgivningen och än viktigare när omgivningen straffar förändringen. I mitt fall handlade det om att inte leverera svar på allt, utan låta folk ta reda på saker själva. När jag helt plötsligt satt där och vägrade säga något som vi bägge visste att jag visste och istället berättade var den andra parten kunde ta reda på det var jag ”the bad guy”. Enter anteckningsboken med stjärnor. Varje gång jag lyckades motstå impulsen att vara den hjälpsamme samariten plitade jag ner en stjärna i boken. Efter 30 stjärnor fick jag boka en helkroppsmassage.

Man kan använda det på andra sätt också, som nu när jag insåg att det gått lite för mycket slentrian i min träning och mathållning över sommaren. Lite för mycket Ben & Jerry’s, lite för få pass per vecka, lite för många tunnbrödsrullar från gatuköket här utanför när jag inte orkar laga mat. Motivationen att ändra det är inte direkt på topp eftersom det inte märks speciellt mycket på min kropp. Men jag vet att det kommer att märkas om jag fortsätter så här. Jag gjorde en deal med mig själv: bara balanserad, sund och näringsriktig mat fram till New York-resan i september, och jag får köpa en iPad när jag är där.

Det funkar läskigt bra.

När jag kom hem klockan 03:49 på lördagsmorgon, efter en kväll med sällskapsspel, snack och lite för mycket whisky hemma hos Robin var jag så hungrig att sömn inte var att tänka på. Eftersom jag bor nära en dygnet runt öppen McDonald’s är det lätt att hamna där efter en blöt kväll. Den här gången gick jag hem och, fatta: jag käkade en burk tonfisk, drack vatten och gick och la mig. Epic win!

Så heter också den app till iPhone som i grund och botten är just KBT-verktyget möter ”getting things done”-metoden, med spelnörden som målgrupp. Tanken är att du gör om ditt liv till ett rollspel. Alla de där grejerna som är måsten, lite för trista för att göras med en gång eller bara konkurrerar med något roligare att göra kan läggas in där. När du gjort en grej, checkar du av den, din karaktär får erfarenhetspoäng och kan hitta föremål. Enkelt och briljant. Har du iPhone och gillar spel är den värd de 22 kronor den kostar i iTunes Store (här är en iTunes-länk till Epic Win)

1 reaktion till “KBT för spelnördar? There’s an app for that”

  1. Vad är grejen med att inte hjälpa folk? ”Då lär de sig aldrig”? Är inte det bästa att säga nåt i stil med ”ja, A plus B blir C. Titta här hur man tar reda på såna saker”? Dvs både ge svaret och en förklaring till hur man själv tar reda på det i framtiden.

Kommentarer inaktiverade.