Det är nästan en centimeter per krona

När blogg stavades ”dagbok på nätet” och Reload.org var the A-list för svenska nätdagböcker, vilket var ungefär samtidigt som Bruce Willis och Ben Afflecks oljeborrarskills hindrade en jätteasteroid från att förstöra jorden, fanns en nätdagbok som bara bestod av inscannade kvitton. Jag minns att jag gillade den, för jag kunde fantisera så mycket kring historien bakom varje kvitto.

Det var en tid när cash verkligen var king, trots bankernas ihärdiga försök att lansera alternativet Cashkortet († 2004) och att köpa en latte med kort var ungefär lika lätt som att få tag på en hyresrätt i innerstan.

Det finns en sak som som var enklare förr, när cash var king: kvittona. Kolla på kvittot jag fick när jag köpte en latte på Pressbyrån i morse (22 centimeter!):

Hälften av kvittot består av obskyra koder, och andra hälften skulle kunnat klämmas in på hälften så stor yta med lite eftertanke. Hey, här är en idé: när allt annat går digitalt, varför inte en digital kopia av kvittot också?

Andras blogginlägg om , , , ,

6 reaktioner till “Det är nästan en centimeter per krona”

 1. Jag tror jag minns den… jag ha ofta undrat vad alla koder på kvittot egentligen handlar om. Annars klarar jag mig utan kontanter i princip alltid – problemet är ju att om man inte har möjlighet att ge dricks med kortet framstår man som supersnål alt elak. Vart ska du åka förresten, östkusten eller hitåt?

 2. Så att man istället kan få elektroniskt kvittospam? Nej, tack.

  Och, vad är grejen med att varje kvitto uppmanar en att man ska spara just det kvittot? ”Oj, mjölken går visst ut imorgon och silly, little old me har inte ens öppnat det. Vilket tur att jag sparade kvittot, nu kan jag sverka den!”

 3. @Anna: Jag drar till Los Angeles och San Francisco. Om det inte såg ut att ta (minst) två dagar att köra LA – Seattle så skulle jag komma och hälsa på. Det där med dricksen kommer att bli intressant.

  @Daniel: Jag tänker att de digitala kvittona samlas på samma ställe där jag kan se mina transaktioner. Jag får helt enkelt en länk intill varje transaktion som gör att jag kan visa – och vid behov printa – kvittot.

  @Ilias: fan vad jag känner mig som en unge som kommits på med hela armen i kakburken nu (: Jag pratade bara här om dagen om Cocovaja med en bekant och att jag måste komma förbi där. Och det ska jag. På fredag kommer jag och tar en kaffe innan jag kör ner till Valdemarsvik. Förresten, du kom på tal på en lista jag är med på. Det var någon annan som tog upp det, men det som sas var att Cocovaja är förmodligen Sveriges bästa kaffeställe, och att du är en av de bästa på det du gör. Jag instämde och berättade om midsommaraftons-kaffet. Hur man kan få till så grymt kaffe i en gammal kaffebryggare med hushållspapper som filter fattar jag inte. Fick du hälsningen?

 4. Tjaa… kort är nästan det enda jag betalar med. Så pass att när jag är ute och reser i allehanda obskyra länder blir förbannad när inte kortet fungerar. Senast nu i Paraguay, funkade inte MasterCard i någon automat.

  Visa gick jättebra. Men det kortet har jag övertrasserat nu. :(

  Alltid har man fel kort.

 5. Idag fick jag valet att registrera mitt betalkort för elektroniskt kvitto på Pressbyrån vid Slussens t-bana!

  MP

Kommentarer inaktiverade.