Automatiserad bekräftelse

Säg att du är Mensa-medlem och jag rodnar för din skull. Jag behöver skämskudde när någon berättar att hen är medlem där. Jag menar, en förening för ”oss som är så bra på att lösa progressiva matriser att ingen annan förstår oss”? Hyra ut ”genier”? Hahaha. Jag skulle vilja se ett av Mensa-genierna försöka rådda en filmproduktion, vara lärare för en förskoleklass eller laga en riktigt bra måltid för en jobbigt kräsen matkritiker. Jag tror de är ungefär lika (o)lämpade för det här som genomsnitts-svensson.

Jag gjorde det riktiga Mensa-testet en gång. I ett rum någonstans på Karlavägen, en helt vanlig vardagseftermiddag 2002 löste jag en massa progressiva matriser. Jag hoppades få tillräckligt högt för att få räcka dem valfritt höger långfinger när jag blev erbjuden medlemskap. Tyvärr räckte min förmåga bara upp till 118. Så det var väl jag som fick ett artigt finger från Mensa. Jag skulle ha tränat mer (att lösa progressiva matriser kan, liksom andra problemlösningar, tränas upp).

Hur som helst, en annan grej jag behöver Mensa-kudde för, är när folk gör små enkla webbtest och med något slags allvar använder resultatet som referens för att de är smarta. Det är som att använda horoskop för att bevisa att man har en fin personlighet.

Om man bortser från mina pet peeves med snäv definition (och snudd på monopolisering) av begreppet ”intelligens” och föreningar för inbördes beundran så kan testen vara kul. Om de är välgjorda. Nu är Illustrerad Vetenskap inte det jag direkt förknippar med ”välgjord” (däremot är det en utmärkt tidning för unga tonåringar), men jag måste erkänna att testet de har inte är så banalt som jag först trodde. Det testar både logik, visuell förmåga, språk, matematik och minne. Som den sucker för bekräftelse jag är så blir jag såklart glad när en maskingenererad sida säger att jag fick bättre resultat än majoriteten av befolkningen.

Eller så behöver jag bara ligga, jag vet inte.

Testet finns hos Illustrerad Vetenskap, och länken kommer via Emma.

Andra bloggar om: , , , ,

17 reaktioner till “Automatiserad bekräftelse”

 1. Hej Micke (Du ar saa saknad har).

  Sitter ute i buschen/jungeln i Thailand (trodde jag) for har finns bade wireless internet, ackliga 8 aringar (las 5 aringar) som behover kokt stryk samt fa bli skickad pa militarskola samt mensanordar (det e saaant)som inte kan fora en normalkonversation vid middagen men som kan losa den dar kuben som var sa popular pa 80-talet pa nagra fa sekunder. Jag sager bara AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA…..!!!!

  Scofield Where Are U???? U need 2 get me out of here.. ;-)

  Hoppas allt ar bra. Kanns fantastiskt som sagt att vara saa langt bort och anda saa nara sina vanner. Keep up the good work! U re the Supehero.

  Tror starkt pa att nar du inte jobbar/tranar/festar loss/ta hand om dina vanner sa raddar du varlden, men forst besoker du en telefonkiosk (numera internetkiosk).

  xxxMiss Scofield

  Halsm=ningar en som avskyr ouppfostrade snorungar vid poolen, eller middagsbordet…

 2. Jag kan tänka mig att du fick sjukt högt resultat, Ico. Bättre än 98, 99% av befolkningen?

 3. Ms Scofield! Jag tänkte på dig häromdagen när jag försökte ringa och insåg att du redan dragit till Thailand. Förhoppningsvis finns några ljuspunkter och inte bara besvärliga barn, men är det så kan du ju fantisera om hur många femåringar du skulle kunna slå ner :-)

  När du kommer hem vill jag höra allt.

  PS. Jag kommenterar aldrig min hemliga hjälteidentitet offentligt, vi får ta den grejen privat.

 4. Du behöver, liksom jag, bara få ligga.
  Så enkelt är det. Men svårt att få till. Svårare än folk verkar förstå.

 5. (Okej, det där lät bittert och det var inte menat så. Det skulle vara mera ”Heja Kim!”-ton)

 6. Jag tänker aldrig gå med i MENSA, av den enkla anledningen att jag för några år sedan läste ett par nummer av medlemstidningen. FÖrutom att tidningen i sig var en mardröm rent layoutmässigt hade varje nummer ett ”bildtema” på mittuppslaget. Ett var ”hundar” – helt enkelt en massa hundbilder, utan någon motivering (Varför? VARFÖR!?). Ett annat var något i stil med ”höststämning” – bilder föreställande vad jag antar var träd med löv i alla tänkbara höstfärger.

  Att jag inte är säker beror på att uppslaget var i svartvitt. Stämningsfullt!

  Jag litar inte längre på hjärntrusten efter detta.

 7. Mensa-människor förstår inte att för att man ska överleva eller känna sig levande så är det högt EQ som gäller och inte högt IQ. Personligen har jag aldrig gjort något liknande test, då jag helst inte vill veta hur smart/dum jag är :)

 8. Haha! Deras nya pay-off skulle kunna vara ”Ogenomtänkt och dålig design – men jävligt smart”

 9. Kul att läsa lite spekulationer om Mensa och dess medlemmar.
  ”Mensa-människor förstår inte att för att man ska överleva…”. Varför tror du människor med hög iq skulle ha svårare att förstå det?
  Hög iq betyder inte att man nödvändigtvis är bra på att laga mat, rodda filmproduktion, designa tidnignslayouter osv. Varför skulle det va så?

  Hoppas jag inte rörde om för mycket i grytan nu.
  Tyckte bara det var ensidiga kommentarer.

 10. Hej.

  Jag tycker hela den här basha mensa grejjen är löjlig. Jag gjorde mensas test för någon månad sen och fick 135 eller mer i iq, jag har inte gått med ännu men kommer nog göra det.

  Jag BRYR mig dock mycket mindre om det än dom flesta som inte klarar testet och därför måste förklara för omgivningen att det är löjligt och dåligt. Detta enligt min mening för att dom helt enkelt inte kan acceptera att dom inte hade tillräckligt hög iq för att komma med.

  Detta kan dras som parralell till kommunisten som helt plötsligt blir rik och sadlar om till kapitalist. få människor försöker sprida sina värderingar så mycket som en kommunist. Ändå kommer han att släppa dom så fort han får pengar. Dubbelmoral i sin fulla bemärkelse.

  Fråga: Hur mäter man EQ? svarar man på frågan, skatta dig själv hur duktig du är på att umgås med andra människor 1 – 10. YES. det finns inget som heter IQ men jag har minsann 10 i eq. det är MAX!

  nej, enligt min mening kallas det sociel kompetens. vissa har lättare för det och andra svårare. men nästan alla kan öva upp det till en acceptabel nivå.

 11. du fattar tydligen inte vad mensa är till för, det är inte för att de ska skryta om hur smarta de är och allt! bara för att man är medlem i mensa betyder det inte att man är smart (ta karro i bigbrother som exempel), man är bara bra på logiskt tänkande!jag är själv en ung medlem i mensa och är det för att träffa andra som tänker som jag. och sen tycker jag bara att det är jobbigt att andra tror/tycker att jag är smart, för de tror att vilken fråga de än ställer till mig så ska jag veta svaret, som ”i vilken världsdel ligger brasilien” (som att jag är född till att veta alla länder, huvudstäder och övriga städer i samtliga jordens länder) nej, jag kunde inte svara på det (nu vet jag det dock), för allmänbildning suger jag verkligen på rent ut sagt. precis när jag blev erbjuden ett medlemskap så blev jag självklart överlycklig, men nu tycker jag inte att det är en så stor grej, för jag har typ inga kompisar kvar efter att jag berättat det, så nu berättar jag inte det för någon. alla som jag vet har testat sig och fått under 131 har sagt att mensa är en skitklubb för patetiska och självupptagna ”smarta” människor som bara vill ha uppmärksamhet. jag är faktiskt inte bra i skolan överhuvudtaget förutom på matematiken, så nej, jag är inte smart! punkt slut! de flesta är medlemmar där för att få hem tidningarna och gå på träffar och umgås med folk som är som en själva och förstår varandra på ett helt annat sätt. jag förstår att vissa blir avundsjuka på att de inte når upp till över 131 i IQ, och som tröst kan jag säga att ni inte behöver ha det, för då är ni inte annorlunda på samma sätt och behöver inte träffa någon på ens egen nivå att umgås med, det finns många av er! det är faktiskt ett rent helvete att inte ha kompisar i min egen ålder och ha sådana sociala problem som jag har. jag tycker att folk är dumma som verkligen vill vara såhär, de vet ju inte ens vad det innebär!!!!!

 12. ”Jag gjorde mensas test för någon månad sen och fick 135 eller mer i iq”
  du har tydligen gjort testet på datorn och du blir inte erbjuden ett medlemskap av detta. du måste göra det riktiga och då får du en exakt siffra och då visar resultatet din riktiga IQ och du kan ha 90 i IQ fastän u fick bra på datorn, så var inte så säker på ditt medlemskap. det FINNS något som heter IQ och den går att mäta, resultatet visar hur bra du är på logiskt tänkande, men EQ handlar om allmänbildning och det går inte att göra ett test på detta! eftersom att allmänbildning är inlärt men inte logiskt tänkande är inte det, så svaret på EQ-tester går tyvärr inte att lita på, men bra att du har bra självförtroende och tycker att du är så bra :)

 13. Jag gillar att du har den insikt som alla Mensa-medlemmar jag hittills träffat verkar sakna: att IQ är ett mått på hur man är på att lösa progressiva matriser. Men tror du verkligen att dina sociala problem beror på din höga IQ? Jag tror inte att det är hela förklaringen. Du verkar ung och är uppenbarligen verbal, men den där bitterheten som lyser igenom lite är inte så het …

 14. 13 är jag, och mina sociala problem beror på min IQ. inte bara för att jag är född så utan också för att jag inte umgås med folk ofta alls. att jag utvecklat någon fobi som inte var märkbar tidigare, det vet jag inte.

  ang. ”bitterheten”, jag blir så irriterad numera för att alla reagerar med att mensaner tror att de är bättre än alla andra p.g.a sin IQ när jag berättar detta (då jag väl gör det). det är fördomar, precis som att man är korkad för att man är blondin och storbystad, vilket jag inte ser något samband mellan.
  jag vet att vissa med hög iq, speciellt de med skyhögt får problem med drogmissbruk och kriminalitet, vet inte vad det beror på men det har något samband. men många är i princip helt ”normala”, förutom att de tänker på ett annorlunda sätt. precis som de med diagnoser som ADHD bl.a. jag förstår att man antar saker när man inte vet, men nu har jag i alla fall fått mitt sagt.

Kommentarer inaktiverade.