Hej RFSL Ungdom!

Jag vet att en kastad handske, en inbjudan till en konflikt som kan föras i medierna är ett bra sätt att säkerställa uppmärksamhet (och bidrag), men här är ett tips:

Om jag vore som ni så skulle jag inte börja med en pressrelease om hur misslyckad OB och Libresses satsning på utbildningsmaterial i sex och samlevnad är. Ja, det kanske innehåller en del formuleringar som inte är helt lyckade. Men i en värld där den grönrutiga Biologiboken, i vilken ”homosexualitet är en fas som går över” (ett utdrag finns här), fortfarande används, är det här det minst onda av två onda ting.

Om jag vore som er så skulle jag höra av mig till Libresse och berätta vad jag skulle vilja se ändrat. Jag är rätt säker på att de skulle visa sig tillmötesgående. Om de inte är det, så finns det någon substans att bygga pressreleasen på. Just nu framstår ni nämligen verkligen som ”RFSL Ungdom” i mina ögon: ”obstinata barnrumpor”. Det är tråkigt, för jag vet att ni kan bättre.

Bara ett tips inför framtiden.

(Nyheten hittade jag via Aqurette)

Andras blogginlägg om , , ,

8 reaktioner till “Hej RFSL Ungdom!”

 1. Jag tycker du parafraserar den grönrutiga biologiboken på ett orättvist och missledande sätt. Den säger i ditt citat att det under puberteteten är ”ganska vanligt att ungdomar av samma kön umgås sexuellt” utan att detta räknas som ”homosexualitet i vanlig mening”. Homosexualitet i vanlig mening är alltså *inte* en fas som går över enligt den grönrutiga biologiboken, medan din parafrasering närmast hävdar motsatsen.

 2. @Rickard: Det är inte ett dugg missledande – om du tar kontexten i beaktning (psst, den kontext du försöker åberopa) så är det helt klart att det som åsyftas är att lugna alla dessa blivande vuxna människor att deras ”störning” (”sexuella utvecklingen under barnaåren kan ha blivit störd”) kanske bara är temporär. Så oroa er inte, ni små blivande breeders – det är bara en fas! Det är bara störda människor som förblir homo.

  Så, jag föreslår att du läser om, läser rätt, själv. :)

 3. Som tidigare engagerad i RFSL och RFSL Ungdom så kan jag låta meddela att det finns ett skäl till att fler går ur föreningarna än går med. En färening måste försöka agera så korrekt och obarnsligt som det går för att tas på allvar. Det var bättre förr…

 4. @Rikard: jag skulle kunna svara dig, men det skulle bara bli en upprepring av vad Daniel säger. Om du läser hela stycket så ser du att författaren mellan raderna får homosexualitet att framstå som något udda, konstigt och inte helt önskvärt. Den sköterska på Mariapol som skrivit texten har fått frågan om en revision, men anser inte att det behövs.

  @Daniel: tack!

  @Abolin: jo, jag har suttit i RFSL Stockholms styrelse, så jag har fått en inblick i hur det (inte) fungerar.

 5. Daniel & Micke: Jag förstår och kan hålla med om kritiken som ni formulerar den i era senare kommentarer. Det jag invände mot var Mickes sammanfattning ”homosexualitet är en fas som går över” vilket vore ett mycket mer kategoriskt och felaktigt påstående än något som verkligen uttrycktes i boken. Jag vill alltså skilja på osympatiska undertoner och rena felaktigheter.

 6. Jag som inte såg nån större anledning att reflektera över grönrutiga bokens formulering (det kändes väldigt uppenbart för mig att jag är en breeder) tolkade det som att homosexualitet kunde vara en övergående fas, utan att lägga nån värdering i det. Däremot är jag numer lite nyfiken på om det finns nån som ens hört talas om nån som gått genom en ”homosexuell fas” i tonåren. Min gissning är att det är väldigt sällsynt om det finns.

 7. @Abolin: Det kanske stämmer när det gäller RFSL, men att medlemsantalet skulle gå ner i RFSL Ungdom är helt inkorrekt. Medlemsantalet i RFSL Ungdom har de senaste två åren ökat med över 40%.

Kommentarer inaktiverade.