Bland ”såna” på Amerikabåtarna och prostituerade soldater

Pride Park i all ära, men bland det mest givande under ett Pride-firande de sista tio åren är Artikel 1.

Artikel 1 är ett samarbete mellan flera olika museer och privata aktörer, där museerna tittat på sina samlingar utifrån ett ostraight perspektiv.

Utställningen håller till i Galärvarvet, i en av betongbyggnaderna mellan Vasamuseet och Gröna Lund.

Störst – och bland de mest intressanta – är Sjöhistoriskas utställning om homosexuella på amerikabåtarna. Inte så konstigt, när Sjöhistoriska har en hel bok att basera utställningen på. Tekniska Museets har det däremto svårare. Deras utställning, med föremål från Gayradions ungdom, är den minsta. Nobelmuseets utställning kändes inte lockande – min nyfikenhet blir sällan väckt av utställningar i form av teveskärm och hörlurar. Dokumentärer kan jag kolla på hemma. Armémuseum däremot lyckades väcka min nyfikenhet tillräckligt för att vi sen skulle gå vidare till dem.

Jag hoppas att det finns ett intresse för utställningar av den här typen, men om gårdagen ska vara något slags fingervisning så är det tveksamt. Igår var vi nånstans 12-15 personer som gick den guidade visningen på en dryg halvtimma. Två av deltagarna var kvinnor. Ungdomar verkar inte heller vara intresserade, om snittåldern på gruppen var under 50 så ska jag äta upp min hatt.

Efter Galärvarvet drog vi vidare till Armémuseum för att titta på ”En soldat är en soldat är en soldat är en soldat”. Ljuslådorna utanför är en historisk tidslinje med uniformer, och till varje bild finns en text som berättar om armén och homosexualitet under den tiden.

Ljuslådor utanför Armémuseum

Inne på själva museet är utställningen ”En soldat …” insprängd i den permanenta utställningen i form av sex pulpeter. Dessa berättar om aktuellt scenario utifrån ett queerperspektiv. Vissa av pulpeternas historier är intressanta, som den om kvinnan som klär ut sig till man och blir soldat (Trettondagsafton, nån?). Andra är mer krystade, som att jämföra femitotalets rädsla för atombomben med rädslan för homosexualitet under samma tid. Det är tråkigt att man missat helt uppenbara queerperspektiv, som drottning Kristinas könsöverskridande beteende.

Humor, förmodligen oavsiktlig sådan, var att en av pulpeterna står vid kanonerna och skylten ”bakladdare”, och att flipperspelet på markan heter ”Gay 90’s”

Gay 90's

I höst kommer också Armémuseum ha ett föredrag om soldatprostitution, som var utbredd i Sverige fram till femtiotalet. Föreläsningen tillsammans med utställningen är en stor anledning till att besöka Armémuseum.

Andra bloggares inlägg om , , , , , ,