Vad sjunger Bananflugornas Herre?

Jag sjöng om vilda, jonglerande nunnor istället för stridsvagnar (finns det något bättre svenskt ord för ”juggernaut”?) och kom på att jag det finns minst en felhörning i ”Bananflugornas Herre” av Fredrik Eklund.

I pocketupplagan står det på sidan 36:

[Christina Aguilera] skrek ”Wanna get dirty, sweat all over my body, wanna get randy, it’s time for my own album”

Personligen har jag hört något helt annat och var tvungen att kolla upp det. Texten går

It’s about time that I came to start the party
Sweat drippin’ over my body
Dancin’ gettin’ just a little naughty
Wanna get dirty
It’s about time for my arrival

Jag hade kunnat tro att det var ett artistisk grepp att låta sitt alter ego höra fel, om boken i övrigt inte varit så full av stavfel, felsyftningar och konstiga meningsbyggnader att jag var tvungen att läsa den två gånger. Första gången försvann budskapet i de konstiga liknelserna och språkfelen, andra gången upptäckte jag att det egentligen inte fanns något budskap. Det handlade mest om posering. Jag förstår inte hur kritikerna kunde ge boken så bra recensioner, men jag gissar att rädslan för att bli utpekad som heteronormativ idiot som inte fattar något om gayvärlden spelar in, liksom det faktum att någon som är bror med Sigge Eklund inte kan vara helt talanglös. Till kritikernas försvar skall sägas att boken säger så lite att den är som en sån där tyst kille som man i sitt huvud kan projicera alla möjliga fantasier på, istället för att bara inse att han förmodligen är tyst för att han är skittråkig.

En intressant bieffekt av boken är att Fredrik i mitt huvud tappade all sin attraktionskraft som sexobjekt.

Jag ska också tillägga att jag tycker att Fredrik ibland visar att han har talang för skrivandet. Bland alla liknelser som krupit ut från Twilight Zone-avsnitt finns där några som är riktigt fina, och vissa av hans observationer om Sverige och gayvärlden har en poäng. Herr Eklund behöver bara massor med träning, följd av finslipning, toppad med en språkkunnig redaktör som är hård på gränsen till sadism.

Andra bloggar om: , , ,

4 reaktioner till “Vad sjunger Bananflugornas Herre?”

Kommentarer inaktiverade.