Tjejer är korkade, killar är bögar

Ett intressant fenomen som gått runt på olika forum på internet de senaste veckorna är de så kallade modebloggerskornas videobloggar. Det är nog få som ännu inte sett Amandavardet eller Mogi. Vissa förfasas över ”ungdomens förfall”, vilket gamla människor gjort i alla tider (och med gamla menar jag mindset och inte biologisk ålder). Jag ser fenomen som jag personligen inte får ut något av, men samtidigt tillhör jag inte målgruppen.

Det som är intressant däremot är att det finns en manlig videobloggare av ungefär samma kaliber som Amandavardet som kallar sig Krilleboi.

Jämför du kommentarerna på Amandavardets och Krillebois inlägg utkristalliserar sig snabbt ett mönster: tjejen är bimbo, korkad, blond. Killen är bög.

RFSU har en publikation, ”Bland horor, bockar och bögar”, som baserar sig på de observationer som RFSU:s skolinformatörer gjort. I den beskrivs bland annat hur unga tjejers roller begränsas av ”horan”, medan unga killars av ”bögen”. Uppenbarligen är stora delar av ”Bland horor, bockar och bögar” fortafarande aktuella så här åtta år senare.

Andras blogginlägg om , , , , ,

4 reaktioner till “Tjejer är korkade, killar är bögar”

  1. Fast det är ju rent sociologiskt intressant — om man tänker sig båda som kodat hyperfeminiserade varianter på sitt kön, att det är det de är ”fel”. De straffar ut sig på samma sätt.

    Så blir det logiskt (för ett visst värde av logiskt, då…).

    Idealet för respekt och intellekt för bägge könen är manlig man, vilket innebär man respektive avkönad/okönskodad kvinna.

  2. @Julia: AH! Smart poäng där. Såklart att det är så att de egentligen är detsamma, men det manifesterar sig på olika sätt eftersom deras urprungskön är olika.

Kommentarer inaktiverade.