The Kaktus och Grovsalt Award

De flesta priser delas ut för något bra. Guldlejon till bra film. Grammy till bra musik. Guldägg till bra reklam. Det är dags att instifta ett pris till de ogenomtänkta sakerna. Till de dumma tilltagen. Till de korkade kampanjerna.

Kaktus och Grovsalt är ett pris som kan delas ut till indvider, företag och organisationer som uppvisar ett eller flera av följande, samtidigt som de gör anspråk på motsatsen:
1) bristande koll och allmänbildning
2) intelligens som understiger ett genomsnittligt BM
3) ego utan distans

Reglerna är enkla: varje månad listas kandidaterna för en koggy, och du som läsare avgör vem som ska vinna. Vinnaren får en minikaktus och en påse grovsalt.

Månadsvinnarna under ett år ställs mot varandra i en årlig omrösning, och vinnaren får en årsförbrukning av kaktus och grovsalt.

Självklart ingår noggranna och vänliga instruktioner i hur paketen används för samhällets bästa.

Nominerade hittills i juni:
Linus Ekenstam, för att ha grundat gruppen ”1 000 000 – för lägre bensin kostnad” på Facebook. Motivering: en namninsamling för att få upp frågan om lägre bensinkostnad i Sverige på EU-parlamentets bord är slacktivism på en helt ny nivå. Framför allt när det kombineras med argumentet ”[…] utan bensin så kommer [samhället] inte att fungera. Så ge oss några år till med humana bensin priser så att vi har chans att ställa om samhället till nya moderna drivmedel”

Benjamin Dousa för insändaren i Metro där han är för att folk ska få bära vapen utifrån argumenten ”Polisen hinner inte försvara oss, alla har rätt att försvara sig, det effektivaste sättet att försvara sig på är med ett vapen”. Benjamins låga ålder (15) skulle egentligen ha varit en ursäkt för dumheter av detta slag. Tyvärr neutraliseras ursäkten av det faktum att han uttalat sig i egenskap av ordförande för Moderat Skolungdom på Engelbrektsskolan och ledamot i MUF Västerort. Den enda frågan jag har är vilket som är lägre: Benjamins ålder, intelligens eller BMI?

Andras blogginlägg om , , , ,

11 reaktioner till “The Kaktus och Grovsalt Award”

 1. Jag vill nominera Centerpartiets Solveig Zander för ”jag vet ingenting, jag bara trycker på den knapp man säger åt mig att trycka på” och Smålandsbladets Marcus ”bloggar är trams och FRA-lagen är det bästa sen skivat bröd” Svensson.

 2. Slacktivism – jag snor härmed detta fullt hederligt.

  Jag vill nominera, om vi uppenbarligen får, Yvonne Andersson vars uttalande i Läkartidningen om hur hon väntat på nästa saftiga barnvåldtäkt för att pimpa sitt kastreringsförslag jag fortfarande stör mig på: ”Jag hade bestämt mig innan för att gå ut med det här förslaget nästa gång det skedde ett övergrepp”.

 3. @joshua_tree: Jag hittade länken till Marcus Svensson i din blogg och han är såklart nominerad. Har du någon länk för Solveig också?

  @Daniel: skicka om länken med hennes artikel så ska jag ta med ’na också.

 4. Bra initiativ! Vi har länge saknat ett sånt här pris. IgNobel och Darwin-award har sin charm, men vi behöver ett för svenska prestationer också.

  Du kanske ska precisera kriterierna lite. Endast svenska prestationer? Det måste ha publicerats eller på annat sätt förevigats…?

  Kanske också att personen i sin dagliga gärning och vandel bör eller förväntas vara intelligent, allmänbildad och förnuftig.

 5. Jonas: Det är bara den etablerade ekonomiska teorin. Den ha gällt i Sverige sedan Ann Wible.

  Nils Bernstein ska snara ha ett pris för heder och ärlighet.

  Jag har länge varit pissed på politiker som pratar om arbetslöshet som problem och piskar på arbetslösa. Det är ju vidrigt syniskt när man samtidigt uppräthåller arbetslöshet med avsikt med inflationsbekämpning som motiv.

  Men efter att sett deras svamel runt FRA tror jag att de bara inte begriper nåt av nått de håller på med :-(

 6. Shit vilken smutskastning, synd att det är Bra PR, har nu med mig 50 000 medlemmar som tycker att bensinen borde vara billigare, så ni Noll-åttor som inte fattar att det kostar oss i norrland 2 -300 kronor om dagen att använda bilen, Jag bil vägrar, köper ingen bil innan vi har en vatten/el hybrid eller luft/sol hybrid. VÄGRA BIL PRECIS SOM ALLA MEDLEMMAR I GRUPPEN.

 7. @Jonas: bra synpunkter! Jag ska ta med dem och utveckla. Det ska absolut vara svenska personer, och det ska vara någon typ av offentlighet i handlingen/uttalandet. Personen behöver inte vara känd, om intentionen är att skapa något slags opinion.

  @Linus: Allright. Lycka till med din protest. Jag tror att du kommer att misslyckas, men att sänka bensinskatten är inte rätt väg att gå. Dessutom har du rätt till avdrag för resekostnader som överstiger en viss summa, på samma sätt som alla andra.

Kommentarer inaktiverade.