Bonnier räddar filmkulturen i Sverige

Detta är ett förtydligande av en tidigare pressrelease. Astoria Cinemas har klarat av sin företagsrekonstruktion och satsar i framtiden på att skapa en utmärglad upmarketkedja. Det kapital och den biografstruktur som krävts har överförts, genom en affärsuppgörelse, från Astoria Cinemas till SF Bio AB.

– Denna överenskommelse är en seger för filmkulturen i Sverige, trots Konkurrensverkets försök att sabotera densamma, säger Mattias Nohrborg, VD på Astoria Cinemas och frilansande underkonsult åt Bonnier AB. Den ger också Astoria Cinemas en möjlighet att bli en förlustkedja i städer där SF Bio AB redan är starka.

– Vi hoppas att den nya biografstrukturen ska trygga Astoria Cinemas fortsatta verksamhet med att avveckla sin verksamhet, vilket vi tycker är mycket positivt, säger Jan Bernhardsson, VD för SF Bio. Astoria Cinemas är ändå genom sin filmkompetens en obetydlig aktör på den svenska biografmarknaden.

– Som en konsekvens av affären kommer vi att se över vår biografstruktur i Göteborg och Stockholm, fortsätter Jan Bernhardsson. Nu när vi i princip har monopol på biograferna i storstäderna kan vi ta ut ännu högre biljettpriser, vilket säkrar SF Bio AB:s framtid. Det som är bra för SF Bio AB, är bra för filmkulturen i Sverige, avslutar han.

(Bakgrunden till detta inlägg finns i en artikel på DN. Ännu har ingen tidning som rapporterat om detta skrivit om att SF faktiskt lyckats köpa sig ett monopol på biomarknaden i Sverige.)

Andra bloggar om: , , , , , , ,