Personkryss i Sverige = #demokratiFAIL

Igår såg jag en briljant jämförelse mellan reklambilder för snabbmat, kontra verkligheten. De beskriver ungefär hur jag känner för den svenska demokratin just nu. Till vänster är det som utlovas, till höger är vad du får.

Snabbmatsreklam vs verklighet

Det svenska personvalssystemet fungerar inte. Hade jag väntat till valdagen med att rösta hade jag inte fått rösta på två av tre kandidater jag bestämt mig för att rösta på. Jag ser det som ett sätt från partierna att aktivt motarbeta den påverkan personvalssystemet skulle kunna ha.

Idag var jag på biblioteket vid Medborgarplatsen för att rösta enligt mitt tidigare inlägg. När jag väl kom fram fick jag välja mellan att inte rösta, eller att rösta på partierna, men inte mina kandidater, i riksdags- och landstingsval.

Det här är vad både funktionärerna i vallokalen sa, och det bekräftades av ett samtal till Valmyndigheten:
Personvalssystemet i Sverige lämnar ett val till partierna att ”låsa” sina valsedlar. Det innebär att du bara kan personrösta på de kandidater som står förtryckta på valsedlarna. Att ta en tom partivalsedel och skriva dit ett namn räknas inte som en personröst för partier som låst sina valsedlar, det räknas som en röst på partiet men inte som ett personkryss. Samtliga stora partier i Sverige har låsta sedlar.

Amanda Brihed, som jag tänkte rösta på i riksdagsvalet är kandidat 42. Det minns jag tack vare att hon baserat sin personvalskampanj på den siffran hon har på riksdagslistan. Problemet är att Folkpartiets valsedlar för riksdagen bara innehåller de översta 35 kandidaterna.

Erik Wassén, som jag tänkte rösta på i landstingsvalet, kandiderar för just Stockholms län, där jag röstar. Folkpartiet har dock valt att dela in Stockholms län i 13 regioner, där varje region har en egen valsedel. Erik Wassén står bara som kandidat på valsedeln för område 3: Östermalm-Gamla Stan-Norrmalm. För att lägga en personröst på honom måste jag således åka till en vallokal i de områdena för att hämta en valsedel. Medborgarplatsens bibliotek hade bara valsedlar för region Södermalm-Enskede.

(Anders Wallner står på 8:e plats för Miljöpartiet i kommunalvalet, och var således fullt kryssningsbar för min del.)

Det här innebär att om det varit valdag så hade jag blivit tvungen att flänga runt halva stan för att hitta rätt valsedel för att personrösta på en kandidat i landstinget. Min riksdagskandidat kan jag uppenbarligen inte rösta på alls (varken funktionärer eller Valmyndigheten kunde ge mig något bättre tips än ”hör av dig till partiet”). Det är alltså i praktiken också omöjligt att personkryssa en kandidat som står på plats 42 på Folkpartiets riksdagslista. Detsamma gäller alla etablerade partier. Utmärkta tjänsten valpejl.se tappar en hel del i betydelse, helt plötsligt, för vad spelar det för roll om du håller med kandidat X till 100% när du ändå inte kan rösta på henom? Hur många skulle orka ta sig till en vallokal på andra sidan stan för att personkryssa en specifik kandidat?

Jag ställer härmed frågan till Folkpartiet: hur gör jag för att kunna personkryssa Amanda Brihed i riksdagsvalet? Hur gör jag för att kunna personkryssa Erik Wassén i landstinget utan att åka till en specifik vallokal?

16 reaktioner till “Personkryss i Sverige = #demokratiFAIL”

 1. Partierna vill egentligen inte alls ha personröster, detta skulle förskjuta makten från partierna till ledamöterna själva. Ledamöterna skulle kunna luta sig tillbaka på att deras väljare faktiskt vill X, och då fungerar inte partipiskan så bra…

  http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/partimakten-for-stor-i-det-har-landet_1434237.svd summerar det hela ganska bra, från en ung Reinfeldt som blir utskälld av statsminister Bildt, till en ung Karl Sigfrid som blir utskälld av statsminister Reinfeldt.

 2. Fast anledningen till att du inte kan rösta på Amanda Brihed är för att du bor i Stockhom Stad och Amanda kandiderar i Länet. Det är två olika listor för att det är två olika valkretsar. Listan i staden har bara 35 namn. Amanda är nummer 42 på länlistan som innehåller ca 50 namn.

 3. Om jag ska vara krass Rebecca, så är det helt jävla uppåt väggarna hur som helst. Jag kan inte lägga min röst oavsett anledning, det är ett ingrepp i demokratin, och det finns uppenbarligen inga riktigt bra skäl till det.

 4. nej det är ju faktiskt inte helt optimalt. Ville bara klargöra hur det funkar. Jag vill rösta på mig själv men kan inte då jag flyttat.

 5. Micke,

  Vad sa de på valmyndigheten om att använda en av partiet låst valsedel från en annan valkrets inom stockholms stad istället för den valkrets där man är folkbokförd vid personröstning till Lanstingsfullmäktige?

  Enligt Rebeccas kommentar nedan så ska det inte vara ok att använda en valsedel från övriga länet om man är skriven inom stockholms stad. Men är det tillåtet att personrösta med valsedel från annan valkrets inom stockholms stad än ens egen det är frågan.
  .

 6. Micke,

  Vad sa de på valmyndigheten om att använda en av partiet låst valsedel från en annan valkrets inom stockholms stad istället för den valkrets där man är folkbokförd vid personröstning till Lanstingsfullmäktige?

  Enligt Rebeccas kommentar nedan så ska det inte vara ok att använda en valsedel från övriga länet om man är skriven inom stockholms stad. Men är det tillåtet att personrösta med valsedel från annan valkrets inom stockholms stad än ens egen det är frågan.
  .

 7. Att man inte får rösta i en annan valkrets hade varit naturligt om det varit så att det finns bestämt antal platser per valkrets (nu har man ju även utjämningsmandat) och om man bara fick kandidera där man bor. Som det är nu är det bara konstigt….

 8. Om jag får vara en smula krass tillbaks, så är ju valet strängt taget inte till för att alla skall få skriva sitt favoritnamn på en valsedel och bara få det att synas i statistiken, utan för att faktiskt utse ett antal personer som kan anses representera det stora flertalet väljare. Om 60.000 kandidater i hela landet får i snitt hundra röster vardera, men de 349 populäraste av dessa samlar tio gånger så många, eller totalt 349.000 röster, och därför utses till riksdagsledamöter, så har vi plötsligt en riksdag som med 0,6 procent av alla kandidater representerar 6 procent av väljarna. Det blir 94 procent ”bortkastade” personröster (på kandidater som få väljare känner till), för att använda någon annans ordval. Vore det mer demokratiskt?

  Därför har man valt att begränsa mängden kandidater till dem som partierna anmäler, varvid partierna även skyddas mot ”kupper” av väljare som i organiserad form skriver till kandidater på valsedlarna för partier som de kanske inte ens är medlemmar i eller sympatiserar med (partiets väljarstöd och mandat utnyttjas som en plattform för andra intressen att göra sig hörda).

  Indelningen i valkretsar är avsedd att åstadkomma inte bara åsiktsmässig representation, utan även geografisk. På så vis behöver en vänsterväljare i Norrbotten inte nöja sig med att representeras i riksdagen av en sosse från Stockholm, utan han kan faktiskt inte bara rösta på utan rentav lyckas välja in en sosse från sitt eget län, och därmed en som förhoppningsvis är bättre insatt i de lokala förhållandena. Även om vi idag har snabbare transporter och telekommunikationer än när valsystemet konstruerades för över hundra år sedan, så tror jag inte att behovet av geografisk representation är överspelat riktigt än. Alternativt kan man tänka sig andra grunder för valkretsindelningen än den geografiska, till exempel väljarens ålder eller yrke.

  (Om jag byter användarnamn för varenda kommentar jag skriver, så beror det på att Disqus inte kommer riktigt överens med min webbläsare om huruvida jag är inloggad eller ej.)

 9. Skandalöst. Och ett utnyttjande av vissa personer, som används som lockbete, men som inte ges ngn reell chans att röstas in.
  Skamligt. Ynkligt. Av fp och alla andra partier som gör sålunda.

 10. Jo, man kan använda en valsedel för vilken valkrets som helst, bara den är avsedd för rätt valtyp (blå för landstingsfullmäktige), har en entydig partibeteckning och upptar kandidatnamn i nummerordning med kryssrutor. Den måste alltså vara tryckt på beställning via Valmyndigheten; en handskriven valsedel tillgodoräknas visserligen partiet men kan inte användas för personröstning.

  En viss valsedel ”tillhör” inte ens någon särskild valkrets, utan det är de enskilda kandidaterna på den som kan vara anmälda i en eller flera riksdagsvalkretsar (i landstings- och kommunfullmäktigvalen gäller varje kandidatanmälan hela landstinget respektive kommunen oavsett valkretsindelningen). Det fält nedtill på valsedeln där valkretsen brukar anges granskas inte av rösträknarna, utan anger endast var partiet avser att använda valsedeln. En del partier beställer valsedlar för ”Hela riket” eller en större del av det (”Lista Öst”), och då står den av partiet valda texten där i stället för valkretsens namn.

  Om man skulle använda en tryckt valsedel från en annan valkrets när man röstar i riksdagsvalet, så kan det finnas kandidater på den som inte är anmälda i den valkrets man röstar i. Den valsedeln räknas fortfarande som en giltig röst på partiet, och de kandidater som till äventyrs är anmälda också i väljarens valkrets (till exempel partiledaren) räknas också när partiet har fått mandat att tillsätta där. De ej anmälda kandidaterna ignoreras helt enkelt vid rösträkningen. Personkryss räknas, förutsatt att den kryssade kandidaten är anmäld.

 11. Det går utmärkt att rösta på Amanda, oavsett valkrets. Ta en tom valsedel (ej partibunden) och skriv ”Amanda Brihed” på. Det blir hon förstås inte vald på, men det blir hon ju inte ändå, från en valkrets där hon inte kandiderar.

  Du har alltså full möjlighet att rösta både på Amanda och på Fp. Dock inte på båda samtidigt, åtminstone inte i din valkrets. Varför är det ett stort demokratiskt problem?

 12. Du kan be folkpartiet att skicka en valsedel där Erik Wassén finns med och rösta i vilken poströstningslokal som helst eller din ordinarie vallokal på valdagen.

  Det är några som vill kryssa mig i Stockholms kommunval, men bor i en annan valkrets än den som jag ställer upp i. Jag har sett till att valsedlar skickats till dem.

Kommentarer inaktiverade.