Sci fi-väckning / Zombiemorgnar

Vissa morgnar ”vaknar” jag inte fullt lika mycket som jag ”stiger upp från de döda”. När väckarklockan ringer inträffar samma förvirring som när jag vaknar av ett telefonsamtal mitt i natten. ”Var är jag?” är första förvirrade tanken, som en kort sekund föregås av ”Vem är jag?” och sedan följs av ”Vad fan är klockan?”

Såna här morgnar kliver jag upp och stapplar likt en zombie mot badrummet. Jag vågar inte sitta ner och pinka av rädsla att somna om. Tröttheten har borrat in sig i märgen och själen som en helkroppsfästing, och varken kallt vatten, hett kaffe eller starkt ljus kan jaga bort den.

Dessa morgnar är min våtaste dröm en fantasi om en port in i en annan dimension. En dimension där det finns stora täcken och fluffiga kuddar, där tiden går mycket långsammare än här. Ett sömnens Narnia, där jag kan gå in och sova en vecka för att komma ut i min egen värld, där bara en minut passerat.

Det knäppa är att dessa zombiemorgnar inte verkar vara direktrelaterade till hur mycket jag har sovit. Jag kan vakna hyfsat pigg efter sex timmars sömn. Jag kan stiga upp från de döda efter åtta.

Nu finns det hjälp.

Tydligen har det att göra med var i sömncykeln man Axbok, väckarklockan som ska göra dig piggare
befinner sig när man vaknar. Två forskare har gjort en metaanalys på forskning kring sömn och kommit fram till att man med olika metoder ganska exakt kan hålla reda på var i sömncykeln någon befinner sig. Utifrån det här har de konstruerat en väckarklocka som väcker en på rätt ställe; När man sover som ytligast.

Priset? Du vet inte exakt när du kommer bli väckt. Du anger den senaste tiden du måste vara uppe, men klockan kan väcka dig upp till en halvtimma tidigare. Det, och så dryga 2000 spänn. Det är vad Axbo, väckarklockan som håller reda på dina sömncykler, kostar. Med den följer ett frottéarmband som du sätter runt handleden på natten. Armbandet håller reda på hur du rör dig, och skickar datat till klockan som räknar ut när du ska väckas. Dessutom lär sig datorn i klockan dina sömncykler bättre när du använder den regelbundet.

Axbo är så säkra på sin produkt att den inte har någon snooze-knapp.

Om den funkar på riktigt? Det får vi se. Jag har beställt en, och rapporterar tillbaka så fort jag hunnit testa den. Under tiden kan du kolla hur den funkar, DN har en artikel tillsammans med förklarande grafik.

Andra bloggar om: , , ,

10 reaktioner till “Sci fi-väckning / Zombiemorgnar”

 1. Men 2 000 spänn?

  Nåja, jag låter gärna dig vara försökskanin, och funkar det är det inte omöjligt att även den småländske snåle fan som tilltalas ”Aronson” kan tänka sig att inhandla denna dyra tingest…

  =)

 2. Ser fram emot att få höra om du tycker att den funkar.

  Såg något annat, som kanske inte kändes lika vetenskapligt, från Philips. En väckarklocka som långsamt ökar ljusnivån i rummet innan larmet går av. Tror att det påverkar ens melatoninhalt.

 3. Då kan man ju undra tvenne saker:

  1) Hur lång är sladden till armbandet? Vi med loftsäng-utan-hylla-för-pryttlar behöver antingen några meters sladd till klockan eller en klocka inbäddad i skumgummi så den inte skadas när den faller i golvet. Vilket min före detta klockradio är ett inte-helt-levande bevis för.

  2) Hur gör man om man är två i sängen? Vems sömn är viktigast, den som MÅSTE upp tidigt eller den som kan ligga och snooza hur länge han vill?

 4. Dexo: Coolt! Vi måste jämföra erfarenheter sen. Jag längtar efter min.

  Aronson: det kommer en rapport. Jag vill att den funkar, men lite skeptisk är jag allt.

  Magnus: ja, en sån klocka köpte jag åt min morsa i julklapp en gång. Hon gillade den. Den simulerar gryning, och kräver ganska starka lampor. Hon tycker att den funkar okej, men jag vet inte hur mycket som är placebo. Jag funderade på en sån först, men så läste jag om Axbo och då var valet självklart.

  Kim: Of course!

  Calle: Precis som AI säger, så är det sladdlöst. Armbandet sänder bara en mycket kort stund varje gång man rör sig, så tydligen ska batteriet räcka länge.

  När det gäller par så kan man köpa till ett extra armband. Klockan har sex olika ringsignaler (melodier?) och man ställer in olika melodier för olika användare. Det blir dock inget snoozande, eftersom snooze-funktion saknas.

  AI: Exactamundo.

 5. Men hallå där! Inte igår (nä, Pride var det väl). Här hittade jag dig. Tittar garabterat in framöver.

 6. Nu när det är dags att deffa mig snygg inför beach 2007 så kommer du garanterar se mer av mig här ;)

  Och min blogg är mest rapporter om Agatons förehavanden för att släkt och vänner i förskingringen ska kunna hålla sig uppdaterade. Mest för närmast sörjande.

Kommentarer inaktiverade.