Bajspartiklar, toalettspolning och varmluftstork

Jag har skrivit förut att min hjärna har ett ytskikt av superlim som biter extra bra på värdelös kunskap. Till exempel att ”Otis”, som det står på skyltar i många av hissarna i Sverige, kommer från en kille som hette Otis och uppfann en säkerhetsmekanism som bromsar hissar som är på väg att störta (tack för den, Eric!)

Tänk dig då att någon berättar att om man spolar toaletten med locket uppfällt sprids bakterier med kraften hos en tornado.

Messerschmitt som jag är kan jag inte bara rapa upp sånt här utan att ha faktakollat det, och när någon annan påstod att varmluftstorkar på tolatterna är ohygieniska och sprider bakterier insåg jag att bägge fallen måste undersökas.

Fall 1: ”Att spola med uppfällt toalettlock sprider bakterier”
Det är är sant. With a vengeance. Mythbusters har gjort en grej om det, där de placerade tandborstar på olika avstånd från en toalettstol. En referensborste placerades ungefär 15 meter bort, dessutom övertäckt med ett glas. Efter studiens slut visade det sig att det fanns bakterier som återfinns i avföring även på tandborsten som var övertäckt med ett glas.

Och förresten, att fälla ner toalettlocket gör ingen skillnad, såvida inte toalettlocket är gjort i marmor och sluter lufttätt mot toalettstolen, och tolaettstolen har bakteriedödande självrengöring. När du spolar med locket stängt kommer bakterierna ut genom hålen mellan toalettstolen och toalettlocket. Dessutom lägger sig små små vattendroppar som en dimma i toalettstolen, och när nästa person lyfter locket sprids dimman ut i rummet.

Om det är någon tröst så var mängden bakterier på samtliga tandborstar alldeles för liten för att kunna utgöra en risk för ens den svagaste människa.

Fall 2: ”Varmluftstorkar är ohygieniska och sprider bakterier”
Den här är lite svårare. Det finns å ena sidan en del studier som visar på att varmluftstorkar skulle vara mindre hygieniska, men å andra sidan är några av dessa beställda av tillverkare av pappershanddukar. Det finns forskning som pekar på en ökning av bakteriefloran på händerna tack vare den varma luften, och det finns teorier om att luften torkar bättre och därför hämmar tillväxten av bakterier. Det finns däremot ingenting som pekar på att det skulle samlas bakterier, som sedan sprids i luften, inuti varmluftstorkar.

Hur som helst är jag inte alls orolig för att använda varmluftstorken. I så fall är jag nojigare när det gäller att ta i dörrhandtaget på vägen ut från toaletten, med tanke på hur många som inte tvättar händerna alls.

Källor:
Snopes’ diskussionsforum, Answerbag.com, Ask Metafilter och Wikipedia

Andra bloggar om: , , ,

12 reaktioner till “Bajspartiklar, toalettspolning och varmluftstork”

  1. Läskigt. Hur långt ifrån toan måste man förvara tandborsten då för att inte lukta skit i munnen varje morgon?

  2. Jag har inte sett avsnittet av Mythbusters själv (och ska sanningen fram så är deras metoder långt ifrån vetenskapliga), men jag gissar att en förkrossande majoritet av befolkningen förvarar sina tandborstar mindre än tre meter från toaletten, och det är ändå inte så många som dör, blir sjuka eller ens luktar bajs.

    Det är lite som en före detta kollega till mig som tyckte att det var äckligt med fisar för att han ”andades in andras bajsatomer”.

  3. Jag kan tänka mig två anledningar till att varmluftstorken skulle sprida bakterier. Dels att alla tar i knappen som startar torken. Å andra sidan är en offentlig mugg full av saker som alla tar i. Dels att den blåser så hårt att vattnet blåser av handen i en aerosol i stället för att dunsta. En aerosol består av små vätskedroppar som virvlar runt i luften och de kan innehålla bakterier, medan vid avdunstning lämnar vattnet dig molekyl för molekyl, och var jag vet brukar inte bakterier vara så duktiga på att klamra sig fast vid enskilda molekyler.

  4. Enligt en läkarkompis är det inte främst bakterieSPRIDNING som sker, utan snarare tillväxt av de bakterier som redan finns på händerna, och som inte avlivats av tvålen man tvagat dem med. Det är redan fuktigt på händerna, sedan blir det varmt och förvisso lite mindre fuktigt, men de flesta tröttnar på att stå under torken tills händerna är snustorra.

  5. Hade också hört det där med toalettspolningen tidigare. Nu spolar jag alltid med locket nedfällt och har ett litet plastlock på tandborsten. Inte för att jag tror att jag kommer att dö eller ens bli sjuk, utan för att jag är lite äckelmagad. Är detta konstigt? Kanske, men det är också en sådan där grej där okunskap faktiskt är helt okej…

  6. Knappen är given. Det är som dörrhandtaget på toaletten. Fast de som trycker på knappen har ju gjort något slags ansats till handtvätt. Idag är väl de flesta sensorstyrda som tur är.

    Jag tror att den största risken är att värmen kombinerat med att det tar så lång tid att bli helt torr att folk oftast lämnar apparaten med fuktiga händer, ger en varm och fuktig miljö i vilken bakterier förökar sig som kaniner (eh)

    Aerosolen figurerade också i någon av studierna.

  7. Haha. Exakt vad jag svarade Rasmus ovan, och det är det som verkar vara den troligaste av studierna. Jag funderar på att komma på fredag morgon förresten!

  8. Att vara äckelmagad är inte konstigt. Sorry om jag förstörde saligheten som faktiskt ligger i viss okunskap :-)

  9. Ojojoj, denna rädsla för bakterier… Känns som att det är ett inimporterat amerikansk fenomen…
    När skall folk lära sig att det finns bakterier överallt och att oftast är det ingen fara med det?

    Det handlar ju om SMÅ mängder bakterier. För att man ska smittas och infekteras måste man utsättas av en större mängd (eller vara särskilt mottaglig för infektion).
    Det handlar om SNÄLLA bakterier (de flesta utav oss har hu inte några sjukdomsframkallande bakterier i avföringen).

    Det är ju exakt som du säger, vi har levt i årtusenden (nja kanske inte riktigt) med skitiga tandborsatar utan att ta skada utav det.

  10. Intressant eftersom jag är mycket intresserad av just bakteriespridning från toaletten.

    En teori skulle vara om någon bar på viruset Hepatit A, så skulle detta rent teoretiskt flyga iväg och sätta sig på alla möjliga ställen med hjälp av aerosolen som bildas vid spolningen.
    Detta gäller även bakterier som E coli som bland annat ger diarré.

    Man kan ju bara drömma vad som finns på alla offentliga toaletter på större företag m.m.

    Jag hittade en sida på nätet som hindrar lukt och bakterier spridning. http://www.jonevac.com

  11. Intressant inlägg,
    Vet du hur länge bakterier/virus lever kvar på saker? Hur lång tid tar det innan de dör själva?

Kommentarer inaktiverade.