Öppet brev till alla heterosexuella

Kära heterosexuella person,

Jag vet att heteronormen ligger som en blöt filt över de flesta av dina sinnen. Jag vet att du inte ser att Bitten, när hon nämner sin man i sin presentation, samtidigt kommer ut som heterosexuell.

Jag vet att du inte tänker på att varje gång reklamfilmen för MER visas på bio, så är det samtidigt en reklampelare för heterosexualitet, eller att filmer som Romeo & Julia och Casablanca är filmer med heterotema.

Jag vet att du inte en enda gång behövt fundera på om du kommer att bli nedslagen när du håller din respektive i handen en sommarnatt i Malmö, eller att du behövt känna frustrationen när folk runt dig hör HETEROSEXUELL när du bara försöker berätta att du tillsammans med din partner var och seglade i helgen.

Jag vet att du inte har den blekaste aning om hur det är att som fjortonåring inte kunna prata med kompisarna om vem som egentligen är snyggast i skolan av rädsla att bli stämplad som EN JÄVLA ÄCKLIG BREEDER.

Jag vet att du aldrig behövt sucka uppgivet för att du på grund av din sexualitet pekas ut som incestuös pedofil av svenska riksdagsledamöter, och att du aldrig behövt förklara för dina bekanta om vissa heterosexuella företeelser (som varför det nästan bara är heterosexuella som begår våldtäkter).

Straight

Jag vet att du aldrig behövt få din kompetens eller lämplighet som yrkesperson ifrågasatt bara för att du råkar ligga med eller bli kär i personer av motsatt kön. Jag vet att du inte behövt fundera på om du kommer att bli utfrusen ur hockeylaget ifall det skulle komma fram att du dras till folk med en annan uppsättning könskromosomer.

Jag vet att heteronormen i din värld är lika osynlig som en kamouflerad superstealth-ninja, och att du istället för att se ninjan ser allt som inte är ninjan.

Men det finns en sak jag vill att alla ni heterosexuella ska veta:
Pride är inte till för er. Det är inte en tillställning under vilken vi visar upp oss för er. Det är inte ett tillfälle för er att tycka till om oss och undra varför vi inte kan vara lite mer som ni är. Det är inte en möjlighet för er att nådigt deklarera att ni minsann accepterar oss.

Pride är till för oss som varje annan dag på året, på gott och ont, befinner oss utanför heteronormen. Det är några dagar när vi får prova på den frihet att ”vara normen” kan innebära. En vecka när den svårbesvarade standardfrågan ”har du flickvän?” blir till befriande ”har du pojkvän?”. Att ni sen inser att det finns många av oss, och att vi kommer i alla färger, former och yrken och att vi kan göra allt ni kan (men på många fronter mycket bättre) är en bonus. Men det är inte huvudsyftet.

Kom ihåg det nästa gång du känner för att berätta vad du tycker om Pride.

Mina bästa,
Micke Kazarnowicz

PS. det blir inte bättre, men mycket mer sorgligt, om du använder homosexuella vänner eller en straight dotter som alibi, men om du menar allvar med din stolthet över att vara heterosexuell kan du köpa t-shirten med straight pride motivet ovan hos t-shirthell.com.

Andras blogginlägg om , , , ,

88 reaktioner till “Öppet brev till alla heterosexuella”

 1. Borde inte straight-regnbågen vara svart-vit, utan nyanser av grått?

 2. De va ett jävla tjat om bögar hit å dit! Det är väl inget viktigt! Viktigast är vad man har innanför pannbenet, eller?!

 3. @Mr. Krumbukt: Minsann, jag vet ju for a fact att vi inte har vår icke-straightdom innanför pannbenet, utan innanför båtbenet (os scaphoideum, som förresten bäst nås via ”fossa tabatière”, den anatomiska snusgropen – och snus är visst hur queer som helst).

  Förklarar varför våra handleder är så böjda.

 4. @gustaf: Njae, jag tycker nog att grånyansen är bra. Den står för alla postmoderna heterosar, som faktiskt fattar innebörden och vad det handlar om. Gråzoner!

  @Kim: tack, baby. Vi ses väl i Prideparken?

  @Mr Krumbukt: Exakt. Du har så rätt. Jag beklagar att du fick varkendera (homosexualitet eller något innanför pannbenet)

  @daniel: loves ya!

 5. Jag har ett gott råd!
  Kom ut i verkligheten och var inte ett ständigt offer! Dessutom vill jag säga att min egen erfarenhet är att de mest fördomsfulla och ”elaka” personer jag mött när det gäller att häckla folk för sin sexuella läggning har varit HBT-personer. Och målet för deras elakheter har varit vi hetero.

 6. @Fredrik: OFFER? You take it back, bitch!

  Nä, men allvarligt – jag är glad över att du känner dig så träffad som du uppenbarligen gör. Det är liksom en av poängerna, även om poletten hos dig inte trillat ner än.

 7. Fantastiskt, Micke! Det här borde alla få läsa…

  Fredrik,
  gå en mil i våra skor. Kom sen tillbaka och berätta hur det är.

 8. Jag tror det blir andra gången på mindre än en månad som jag inte kommer på något vettigare att säga än Väl rutet.

 9. Kära Åsiktstorped.
  Av artighet besvarar jag ditt brev. Jag är ju nämligen en av dem brevet är postat till.
  Du borde inte vara fullt så övertygad om att du vet så mycket. Jag betraktar mycket av det du skriver i brevet som fördomar. Du borde fundera på vara lite mer empatisk.
  Eftersom dina svar till många andra som besvarat brevet varit oartiga och bittra så lär väl svaret till mig vara det också, men det bjuder jag på.
  Det gör ingenting att Pride inte är till för mig. Jag har ändå inte planerat att ta mig dit.
  Och jag är inte stolt över att vara hetero. Jag ser inte min sexuella läggning som något att varesig vara stolt över eller skämmas för. Den är ingenting som jag själv har åstadkommit, jag föddes med den. Att vara stolt över hur jag föddes ser jag som en aning löjligt. Men alla är olika. Känner du dig stolt är det upp till dig.

 10. @aronson: tack! jag hoppas att så många som möjligt ska läsa det. nu har jag i alla fall något att slänga i huvudet på nästa person som tycker att ”pride är bara en massa konstiga typer som spökar ut sig, och det vore så mycket bättre om de var lite vanliga”

  @fredrik & @julia: tack (:

  @sven: jaså? fördomsfullt? dela gärna med dig av när du råkat ut för något av det jag listat, jag är mycket nyfiken. jag kan på rak arm peka ut ostraighta personer som råkat ut för exakt det jag beskrivit (och en del har också länkar till såna historier). så, sven, dela gärna med dig – vi är väldigt förväntansfulla på när du blivit diskriminerad för din heterosexualitet.

 11. Jag skrev ett svar till dig på min blogg. Dels för att jag kände igen mig i så mycket du skrev. Om att bli mobbad, om hur teve m.m hyllar en normativ roll m.m Samtidigt är det mig du attackerar, jag är ju hetro.

  Men jag har en diagnos som gör att livet är svårt för mig också. Jag accepteras inte därför att jag inte passar in i en förutbestämd roll.

  Jag är ledsen, men jag vägrar tro att det är endast sexualiteten som ligger till grund för problemen i vårt samhälle! Jag tror snarare att det handlar om människors oförmåga att acceptera individer för dem som de är.

 12. @Spero: Det är klart att alla som på något sätt faller utanför normen också straffas för det. Det är liksom hela normens grej, för att överleva straffar den allt utanför. Jag är helt medveten om att det finns heterosexuella med andra utanförskap som råkar ut för det, sen kan det bero på att man inte är ”vit”, att man inte är normalstörd eller någon annan anledning.

  I just det här fallet tar sig många heterosexuella friheten att tycka till om Pride och ifrågasätta det. Det är det jag ville få fram, och jag tycker själv att jag får det.

  Jag är säker på att man skulle kunna rikta ett liknande budskap kring de flesta normavvikelser. Grejen är att om någon som du, som inte är normalstörd, berättade om vad jag som hyfsat normalstörd inte får uppleva och samtidigt bad den normalstörda massan att hålla fingrarna från något så skulle jag inte känna mig tvungen att försvara mig eller känna skuld. Kände jag mig träffad så skulle jag ha fått en tankeställare – men jag skulle förhoppningsvis inte gå i försvar.

 13. Problemet är väl att du riktigtar ditt brev till en grupp och gruppen är en illusion. Grupper består av individer och ingen är den andra lik!

  Men jag förstår att du vill få fram någon form av reaktion. Men jag ville väl mest påtala att man kan vara utanför det normativa samhället av andra orsaker än av vilket kön man är attraherad av.

 14. @spero: samtidigt har individer utanför ”min” grupp inga problem med att bunta ihop ”oss” till ett och samma. Visst, man kan bara bita i kudden och släppa till, eller så vänder man på steken.

  Jag gillar att se saker på individnivå. Problemet är att det inte alltid går. Det vet säkert du också, som en del av en annan normbrytande grupp.

 15. Som vanligt en massa tjafsande om sin sexualitet när vi andra gör det dagligen utan att springa omkring och hålla långa tal om vad,vem och varför vi gör det.Som vanligt en ren uppmärksamhets efterfrågan och ta dig i brasan.

 16. @Mr Incredible: awww. ta mig i brasan? själv? och jag som hoppades att du kanske skulle göra det åt mig, så att säga. (eller: ”vad gör ni med mig otäcka karl, hoppas jag?”)

 17. Jo, jag vet Micke. Jag har säkert också gjort det mer eller mindre medvetet. Det är inte helt lätt det där.

  Ha det gott och ha en härlig (pride) vecka!

 18. Rapporteras i databaser
  Och klagomålet bedömas utifrån empiri, faktaunderlaget (beprövad erfarenhet)

  Och sen straff

  Och sen
  grundförsäkringen (samhällskontraktet)= om man bryter mot det upphör ens existens att gälla (brottsfrekvens tex ”dåliga mamman från 70-talet” (som tjatat till sig brottsrekvisit= så stort beteendefel/inre hot att samhällets kontrakt upphör).
  Dvs en dödsspruta hos läkaren.

 19. ”samtidigt kommer ut som heterosexuell.”

  Kan hon inte vara bi? Det är min ex-fru och gift med mig var hon ändå.

  Take it easy. Jag kommer inte att gå på Pride, men jag hoppas du får roligt.

 20. Okej, det här är ett ganska bra och träffande inlägg, men jag håller inte med dig på vissa (ett fåtal) punkter.

  Till exempel det du avslutar med: ”…och att vi kan göra allt ni kan (men på många fronter mycket bättre)”

  Öh, va?

  Och det om att Pride inte skulle vara något slags uppvisning? Det kanske inte var poängen från början, men det har verkligen blivit ett enda stort groteskt jippo-monster som jag, som homosexuell, ser som något som bara förstör. Pride motverkar många av de saker du försöker uppmärksamma heterosexuella om i och med det här inlägget. På helt fel sätt.

 21. Diskriminerad? Jag pratade om vad du så lätt tror dig VETA.
  Du känner inte mig. Du vet inte vad som ligger som en blöt filt över mina sinnen. Inte för fem öre.
  Du vet inte vad jag tror om andras sexuuella läggningar när de presenterar sina partners.
  Du vet inte vad jag tänker på när jag ser en reklamfilm eller en annan film.
  Du vet inte vad jag behövt fundera på eller varför, i Malmö eller i en segelbåt eller någon helt annanstans eller varför jag känner frustration.
  Du vet inte vad jag har för aning om hur det är som fjortonåring oavsett debattämne.
  Du vet inte ifall jag känt behov att att sucka uppgivet eller varför, eller vad jag behövt förklara för mina bekanta.
  Du vet inte vad som är osynligt i min värld.
  Du vet faktiskt inget alls om mig, utöver att jag ”kommit ut” med min sexuella läggning på din blogg eftersom du skrev det här öppna brevet.
  Trots detta skriver du att du gör det, och dessutom att du vet samma sak om precis alla andra heterosexuella. Och du menar att det inte är fördomsfullt?
  Men eftersom du är förväntansfull på när jag blivit diskriminerad för min sexuella läggning- exempelvis alldeles nyss, av dig. Minns du inte?
  ”Pride är inte till för er.”
  För min sexuella läggnings skull fryser du ut mig från Pride. Men som jag skrev nyss så gör det ingenting, för jag tänkte ändå inte gå dit. Men det kan ju vara bra om du är medveten om att du på grund av din bitterhet över hur du själv blivit behandlad (diskriminerats, enligt min tolkning av det här) nu själv behandlar andra människor på samma sätt.

 22. @björn: du är en lustig prick. jag förstår tyvärr inte alls vad du menar.

  @nicklas: jag är säker på att personen i det här fallet är straight. Jag läste ett inlägg på hennes blogg där hon totalt ifrågasatte icke-straightas rätt att överhuvudtaget prata om eller öppet visa sin läggning för att ”det är en privatsak”.

  @olle: för att utgöra färre än 10% av världens befolkning så är homosexuella överrepresenterade inom många kategorier. dels finns det ett overachieverelement hos många homosexuella, på samma sätt som det finns hos andra utanför-normen-grupper i samhället. dels är den en sån befrielse att bryta mot en av de största och mest befästa normerna att när man väl brutit den så är man lite friare, och kreativitet och frihet är bra kompisar.

  att du ser Pride som ett jippo som bara förstör säger till mig två saker:
  1) du har inte varit på Pride, eller i varje fall inte i Pride House och sett den kulturella delen av Pride.
  2) du hyser en önskan att smälta in, att bli accepterad på heterosexuellas villkor, alltså genom ”att vara som de är”. det kommer du aldrig att vara. att ställa upp på de villkoren är lite onkel tom, helt enkelt.

  @sven: jag har faktiskt flera heterosexuella vänner och bekanta som läst inlägget och inte alls tagit åt sig, så jag tror att det är du som är känslig. men om jag ska vara osarkastisk så undrar jag varför du tar åt dig så mycket av mitt inlägg? jag är säker på att du har din last och att du har erfarenheter som varit tuffa. kanske befinner du dig utanför någon norm. men du befinner dig inte utanför heteronormen, ochdu har uppenbarligen inte förstått så mycket eftersom du skrev att sexuell läggning inte är något att vara stolt över.

  @johnny: tack! och du, jag kommer att sno ett citat av dig. det var helt fantastiskt:

  – varför finns ”gay pride” när det inte finns ”straight pride”?
  – varför finns inte ”vuxnas rätt i samhället” när det finns ”barnens rätt i samhället”?

  mycket träffande!

 23. Jag tycker att det är ganska konstigt att säga att Pride inte är för heterosexuella. Jag som 13-åring vet att jag är bisexuell så jag kanske inte borde ta åt mig, dock varför kan inte mina vänner som stödjer homo och bisexualitet känna sig välkomna under pride?
  jag tror att homo och bisexuella fortfarande tror ganska mycket att de är väldigt oaccepterade av alla, men det är inte sant.

  Min kritik är inte utav ilska, bara min åsikt. Det du skriver är helt rätt.

 24. @ämma: jag tror att de flesta heterosexuella som besöker pride (och då menar jag inte bara tittar på paraden) är medvetna om problematiken, och skulle inte undra ”varför pride egentligen behövs när det inte finns hetero-pride”.

  oavsett vad, pride är inte till för de heterosexuella. det är kul att de vill vara där, så länge de vet att de är där på andra villkor än de som till vardags gäller dem. men prides huvudsyfte är frihet på egna villkor. att vara som man är, utan att acceptans delas ut för att ”du är så vanlig, inte som de där konstiga därborta”.

 25. jag är kreativ och fri, men det betyder väl verkligen inte att jag är bättre på något än någon heterosexuell kille? jag förstår verkligen inte vad du menar. och hela det här ”vi mot dem”-dramat som gång på gång spelas upp är jag enormt trött på. det här med att straighta ska vara så fördomsfulla, medan vi homos är så fantastiskt fördomsfria, är det något vi föds med då eller?

  att vi skulle vara så oerhört annorlunda förstår jag inte. visst är jag kanske annorlunda jämfört med den vanliga heterosexuella killen. men att jag är annorlunda från honom beror enligt mig inte alls på att jag är homosexuell. vad skulle det ha med saken att göra? att använda det som argument är för mig lika med ”hej jag vill vara annorlunda” och det är också vad pride säger mig; ”hej vi vill vara annorlunda, titta på oss! vi vill sticka ut och genom att fixa det här jippot gör vi det!”

  och detsamma gäller alla former av gay-aktiviteter. jag förstår det om det handlar om att man vill träffa någon och inte vill riskera att stöta på straighta killar/tjejer etc. men att ett gaycafé skulle vara bättre än ett ”vanligt” café är en absurd tanke. att ett sådant café ens behöver existera känns absurt för mig. homosexuella klagar på att de blir utfrysta och mobbade, sen går de och startar såna grejer och blir än mer utfrysta och får hålla sig till sina små bekantskapskretsar. jag förstår det inte alls.

 26. @olle: i den bästa av världar så skulle Pride inte behövas, och det skulle inte heller behövas någon segregation. Att du tror att Pride och gaycaféer och gayställen är till för att TRÄFFA någon styrker bara min tes. Det jag kan säga är att jag förstår var du befinner dig, och att det på det stället är omöjligt att förstå min argumentation. Så jag lämnar det därhän. Det är svårt att berätta om nyttan med Pride för någon som är ostraight och tycker att hen blir bekräftad och accepterad när någon säger ”va? är du homosexuell? det trodde jag aldrig!”

 27. Du tycker att jag tar åt mig mycket… Tja, brevet är ju riktat till mig och jag gillar inte att du anser dig veta en massa om mig när jag direkt ser att du inte gör det.
  Överhuvudtaget tycker jag du verkar tycka mycket om att lägga personer i grupper. Bara för att du själv är homosexuell tar du dig rätten att prata för ALLA med samma sexuella läggning som du, som om ni alla stod varandra väldigt nära. På det sättet tar du dig till att trycka till Olle för att han inte delar dina åsikter. Jag är annorlunda än du när det gäller sådant. Jag ser människor som individer. Jag har garanterat mycket mer gemensamt med somliga homosexuella än jag har med somliga heterosexuella. Jag ser ditt sätt att tänka här som en typ av rasism. En sexuallitets-rasism, om du förstår hur jag menar. Jag är inte stolt över min hudfärg heller, förresten.
  Varför skulle man behöva ”vara” på ett visst sätt beroende på sin läggning?
  Vore det så, skulle alla homosexuella älska att dansa omkring och visa upp sig i fjädrar och hångla offentligt- enligt personen som skrev kommentar nr. 9 här och som själv älskar Pride.
  Jag tror att hon har något där utan att veta om det: Pride betyder nog mycket för folk som vill visa upp sig, men det betyder inte för den sakens skull att folk som inte tänker på det sättet försöker smälta in i nån sorts hetero-norm och vill vara ”Onkel Tom”. Det betyder nog mest att Pride är ett väldigt bra reklamjippo för Mona Sahlin.

 28. Men snälla Sven, har du någonsin blivit nedslagen för att du hållt din respektive i handen? Kan du inte se att detta är något som nästan enbart drabbar icke-heterosexuella personer? Det finns tro det eller ej saker som väldigt många hbt-personer tvingas gå igenom just pga av sin sexuallitet. Vare sig vi vill det eller inte har vi därför en del gemensamt och en del gemensamma mål att kämpa för, därav pride.

 29. @sven: Jag har, hoppas jag, aldrig sagt att man ska vara på ett visst sätt bara för att man är ostraight. Det vore nämligen att gå mot allt jag tror på – jag vill att folk ska få vara som de är. Men jag det ska inte ske på ANDRAS villkor, och framför allt inte på majoritetens. Så jag förstår inte var det kommer in i din argumentation.

  Jag talar inte heller för alla med ”samma läggning som jag”. Jag talar till alla som tar sig rätten att tycka till om Pride utan att a) ha besökt det och b) förstå syftet med Pride.

  Jag har inte heller råkat ut för allt jag skriver om, det här är bara en samling av det som folk idag råkar ut för bara för att de råkar ha en annan sexuell läggning. Och det är just de här sakerna som förenar oss. I övrigt är ostraighta lika annorlunda, konstiga, gråa, galna, tråkiga och fina som människor i allmänhet är.

  Folk som ställer upp på att bli accepterade för att ”de är så vanliga” och som tar ”men du ser ju inte hmosexuell ut” som en komplimang ÄR de ostraightas onkel tom.

  Och till sist: Pride är inte till för folk som vill ”visa upp sig”. Att du har den bilden säger återigen att du inte vet något om Pride förutom att det hålls en parad under en dag. Pride är 10 dagar långt. Vet du vad som händer de övriga 9 och en halv dagarna?

  @ville: ungefär så, ja. Men jag tror inte att Sven fattar. Det är som en svart kvinna en gång sa ”Att vara svart är inget problem, så länge man är vit”.

 30. Bara för att jag blivit mobbad för min läggning känner jag ingen gemenskap med någon annan som blivit det. Faktiskt.

  Och angående det här med att vara stolt, det har jag heller aldrig förstått. Jag är ganska säker på att man föds med en viss läggning, precis som man föds med en hudfärg eller hårfärg. Men är jag stolt för att jag är rödhårig? Nope. Därför ser jag ingen poäng med att vara stolt för att jag är bög heller. Pride, betyder inte det stolthet? Om du nu verkar veta så mycket om Pride kan du väl försöka förklara för mig så jag förstår, vad har vi att vara stolta över?

 31. Och en grej till – varför skulle man inte vara ”bekräftad”/accepterad som homosexuell när någon säger så? Vad menar du att folk borde svara när man kommer ut då?

 32. @olle: vet du varför Pride firas? Vet du bakgrunden? Om inte så rekommenderar jag att du läser på, däri ligger svaret i varför det heter Pride – och varför det behövs än idag.

  Att du reducerar det till ”mobbing” och inte tycker att utsattheten gör att du har något gemensamt med andra som är utsatta av samma anledning, är för mig helt främmande.

  Angående att bli smickrad av uttalandet ”men du ser inte homosexuell ut!”: det förutsätter att det finns ett homosexuellt utseende. När det uttalas som en komplimang att INTE se homosexuell ut så ser man alltså heterosexuell ut. hur kan det vara en komplimang att inte se ut som det man är?

 33. Väldans tänkvärt men jag vill bara protestera lite – nu för tiden blir många nedslagna oavsett vem de är. Oavsett om du är vit, svart, goth, arab, romer, hetero, homo, trans eller inte ens håller någon i handen. Vi måste nog mer börja tänka ”vi – inte våldsbenägna” mot ”de – våldsbenägna” och bekämpa all fanatism oavsett grund, det är den som skadar oss. Inte våra sexuella preferenser. Därmed inte sagt att det du skriver är fel, inte alls, det är mycket tänkvärt. Ha en rolig vecka :-)

 34. Jag kan glädja dig med att jag inte har några åsikter alls om Pride.

 35. Egentligen vet jag inte varför jag skriver ett inlägg men jag känner på nått sätt att jag måste….Inte för att jag känner mig träffad, absolut inte. Jag har många vänner, grannar och släktingar som är homosexuella så det är inte därför jag skriver…..Jag tycker att brevet är bra men samtidigt så kan jag inte hålla med om där du skriver att heterosexuella inte ska komma på priden. Jag har inga planer på att åka dit men när du nu skriver på det sättet så blir det ju ändå lite åt att du diskreminerar de heterosexuella. Om mina vänner, grannar eller släktingar bad mig följa med skulle jag glädjeligen göra det men jag har inga planer som sagt på att åka dit. Jag är uppfostrad på det sättet att man älskar den man vill oavsätt kön så jag har aldrig haft problem med detta och kan heller inte förstå varför folk har det. Så missförstå inte mitt inlägg nu för jag tycker att största delen var mycket angenäm läsning. MVH Jenny

 36. Hoppas att din och andra homosexuellas situation förbättras i framtiden.

  Tyvärr så har du antagligen gått in i en försvarsposition själv, då du verkar rätt duktig på att dömma personer med annan livsstil än din egen.

  Alla har vi våra problem, det gäller att försöka se saker från den ljusa sidan och inte bli sin egen depressions smed.

  Var glad att du trots allt bor i Sverige, som kommit långt när det gäller rättvisa. Tänk om du bott i Polen eller till och med Finland?

  Ha det så bra och hoppas du får kul på Pride. Jag kollar på er parad via YouTube senare.

 37. Jag förstår att ”Bosse Aphran” menar väl med sitt ”Hoppas att din och andra homosexuellas situation förbättras i framtiden.”, men Bosse (och andra) borde nog testa med att byta ut ”homosexuellas situation” i den meningen mot exempelvis ”judars situation”, ”muslimers situation”, ”svartas situation”, kvinnors situation”, ”pensionärers situation”, ”vem-fan-som-helsts situation”.

  En sådan övning bör lysa en stark spotlight på problemet för de flesta. Problemet som säger att utanförskap är illa och att utanförskap vanligtvis definieras av minoritet. Det gör det ju inte per se – det kan iofs göra det, men utanförskap definieras främst av förakt och/eller minimering. Det definieras av uteslutande från ”gruppen”, gruppen med stort ”G”.

  Grupptillhörighet i all ära – när ett inneslutande även implementerar ett uteslutande så tarvar det eftetanke. Och det från alla ”sidor” sett. Det är alltså inte alltid ”gruppen” som är i majoritet som avgör vem/vilka som ska uteslutas. Även minoritetsgrupper kan besluta om ett uteslutade och det likväl det grundat på förakt.

  Jag förstår precis vad du Micke vill ha sagt med detta ditt inlägg kallat ett ”öppet brev till alla heterosexuella”, men jag förstår även vad Olle säger likväl som att jag förstår vad Sven säger.

  Iaf så tror jag att jag förstår er alla tre, och det jag tror mig förstå är att ni alla på ert eget sätt emotsätter er gruppindelningar och vägrear att fackindelas, men santidigt så verkar ni alla tre ha förbannat svårt att avskilja er själva från just ”gruppen” – oavsett om gruppen är egendefinierad eller ettikerad av någon annan och därmed så fortsätter ni att argumentera mot andras grupptänkande med ert eget grupptänkande som tyngd…

  Eller, ja – nåt åt det hållet iaf. Jag tänker oavsett ditt uttalande om att Pride inteär för heterosexuella iaf bevista Pride trots att jag är heterosexuell, även om min homosexuella dotter inte fanns och även om alla mina homosexuella vänner aldrig hade blivit mina vänner så känner jag ändå att Pride visst är för mig. Oavsett vad du säger. Faktiskt.

 38. Så du menar alltså att man på något vis borde känna gemenskap bara för att andra med samma läggning blir utsatta för våld? Känns som en ganska naiv tanke tycker jag. Och jag reducerade det inte till mobbning, jag tog bara upp det exempel som jag är mest van vid, för det är än så länge det enda jag blivit utsatt för.

  Och ja, jag tycker det kan vara skönt när folk säger så, för vad de tänker på när de tänker på homosexualitet (mycket tack vare media och de mediakåta bögar vi har i bl.a Sverige) är just fjolliga bögar, schlagerbögar… etcetera. Och det är något av det absolut sista jag vill vara. Att du inte kan förstå varför jag tycker det är skönt när folk INTE klassar mig som en sådan, det är obegripligt för mig.

 39. @olle: Låt mig få fantisera fritt kring det du har sagt.

  Att du gör såna projiceringar på andras föreställningar på homosexuella säger en hel del om din egen syn.

  Att du hyser så negativa föreställningar om ”fjollor och schlagerbögar”, och att ”det är det sista du vill vara” är i min värld ett tydligt tecken på internaliserad homofobi och/eller på en diskrepans mellan din självbild och den bild du tror andra förväntar sig av dig.

  Att du missat att det är tack vare just fjollorna som vi har kommit så långt visar återigen på att du är historielös (de första tecknen var att du inte visste om Prides ursprung). Det är klart att media tar upp det som är annorlunda, det får en större genomslagskraft. Hade vi inte haft fjollorna, de riktiga outsidermänniskorna (bless them!) så hade media inte skrivit om oss, vi hade inte blvit karaktärer i filmer och vi hade inte alls varit där vi är idag.

  Anyhow, för att spinna vidare på min tes så kommer din nästa kommentar innehålla följande element:
  – att anklaga någon som är homosexuell för att vara homofob är absurt
  – jag hatar inte fjollor, jag bara tänder inte på dem. Jag umgås inte heller med fjollor, de är inte min typ av personer.
  – jag är bara trött på att bögar i teveserier ska vara typ Micki i skönhetssalongen och inte Gustav i maskinrummet

 40. @filippa: Du har rätt att absolut behövs ett helhetsgrepp mot våldet. Våldet som drabbar homosexuella handlar oftast om våld mot avvikare från könsnormer. Men det här inlägget handlar just om det specifika att man blir nedslagen för att ha hållit sin partner i handen. I en stor stad i Sverige. 2008.

  @gustav: allright!

  @jenny & @nef: jag skriver inte att heterosexuella inte får komma. Jag skriver att Pride inte är till för heterosexuella. Det är ungefär som … en tidning för gravida kvinnor. Den är inte till för mig, men jag får ju läsa den om jag vill.

  Heterosexuella är välkomna så länge de är medvetna om villkoren, och så länge de inte ser det som en trevlig utflykt som ett alterantiv till zoo.

  Ni är sjukt välkomna att vara där, jag blir bara glad om ni kommer!

  @miriam: roligt! den går som sagt att köpa som t-shirt.

  @bosse: Du har missat lite av min poäng. Först och främst är jag definitivt inte ute efter att klä mig eller andra homosexuella i offerkoftan. Jag är inte heller i försvarsställning. Jag har ingenting att försvara. Däremot fanns det något att förklara, för det finns en missuppfattning om att Pride är till för att ostraighta ska visa sig för ”alla andra”.

  Jag dömer inte heller. Alla är påverkade av heteronormen, och det är helt enkelt så det är.

  Jag är påverkad av den, och måste aktivt jobba för att se den och inte falla tillbaka i den (vilket jag ändå gör hela tiden).

  Det finns många andra normer som jag, i egenskap av vit, normalstörd, ganska alldaglig kille, inte bryter mot och därför inte ser.

 41. Jag har absolut inte missat att det är tack vare fjollorna som vi kommit längre, mycket via filmen, det är jag väl medveten om. Jag har läst en del om ämnet inom just film, och sett mycket gammal film och dokumentärer om det. Men att säga att vi kommit så och så långt, det är väl ändå en överdrift? För enligt ditt eget inlägg har vi tydligen inte kommit särskilt långt.

  Det finns många homosexuella som själva är homofober, så nej, det är väl inte särskilt absurt. Jag är möjligtvis lite av en homofob, det tänker jag inte protestera mot, men jag är oerhört långt ifrån en fullfjädrad sådan.

  Och du har så rätt så rätt, varför skulle jag umgås med fjollor? De ÄR inte min typ av person. Det är inte hårdrockare heller… Men att säga att det är internaliserad homofobi är att gå en aning för långt.

  Du antar dessutom att jag bara tittar på mainstream-TV där bögar som du nämner väldigt ofta porträtteras som fjollor. Men det finns många, många, filmer och TV-serier där bögar inte framställs på detta vis. Så nej, det där bryr jag mig inte om särskilt.

  Bara för att vi lever år 2008 betyder väl inte det att homosexualiteten helt plötsligt borde vara 100% accepterad. Eller? Det kommer alltid att finnas människor som tycker illa om vissa grupper, så är det bara.

 42. @olle: Diskussionen börjar nu närma sig sitt slut, i och med att du kommit ut som homofob.

  Jag tycker att du gör en fin avrundning när du säger att du inte umgås med folk för att att de är ”fjollor” eller ”hårdrockare”. Du motsätter dig hopklumpning av homosexuella, men anser uppenbarligen att man kan göra det utifrån hur mycket man följer könsnormer, eller vilken musiksmak man har.

  För att köra min avrundning: Jag har ingen önskan att övertala dig eller att försöka rädda dig från din internaliserade homofobi. Jag önskar dig lycka till, och hoppas att du hittar ditt eget sätt att vara lycklig på dina egna villkor.

  I know I am.

 43. Aronson
  22 juli 2008 9:55
  ”Fredrik,
  gå en mil i våra skor. Kom sen tillbaka och berätta hur det är.”

  Jag tog mig bara ett fåtal meter, högklackat är inte riktigt min grej.

 44. Dang, there be some heterosexualist (and het-wannabe) bellyaching up in here. I guess bitches don’t know Losec is over-the-counter…

  Fast, det är ju kul att se folk med flit tvinga in en läsning av sin egen krucifixion i det du skrev, Micke, för saliga äro de som hitta på sina egna kors att bära. Vilka är vi att inte då hjälpa till med en riktig spottloska här och var?

 45. @Podd: really? Jag trodde att stilettklackar var en del av alla Man United-fans dresscode.

  @Daniel: Det är spännande att se VAD folk läser in i texten. Jag kan inte se att jag skrivit att heteros inte är välkomna.

 46. Hej!

  Det här var nog ett av de bittraste blogginläggen jag har läst.

  Därmed inte sagt att jag förbehåller dig rätten att vara bitter, du verkar ha synnerligen goda skäl därtill. Men bitterhet tenderar att föda hat och det är väl kärlek ni vill sprida med Pridefestivalen?

  Jag har stor respekt för människor som inte är hetero. Jag fördömer den diskriminering som varje dag plågar de med icke-heterosexuell läggning.
  Jag tycker dock det är konstigt att upphäva den heterosexuella normen bara för att de homosexuella blir dåligt behandlade av trångsynta heteros.

  Älska din nästa, hetero eller homo!

 47. @alexander: kul att du tog dig tid att säga det. Tack!

  @martin: att tycka att det är så hotfullt att en norm försvinner säger mer om dig än om något annat. Att läsa in ”uppluckring av heteronormen” det här inlägget bidrar med en massa mer om dig.

  Att du tolkar in bitterhet är mycket roligt. Det finns nämligen ingen i mig i det här fallet. Du ska inte förväxla irritation med bitterhet.

 48. @micke: Tack för att du tar dig tid att svara. Dock tycker jag det är intressant att du läser in att jag tycker det är ”hotfullt att en norm försvinner”. Det säger nog faktiskt mer om dig än om något annat. Jag sa konstigt, med de motiveringar du framför.

  Du är inte intresserad av en diskussion, bara att krossa oliktänkande. Det är din argumentationsteknik och lyhördhet jag nu är förbannad på, inte dina åsikter.

  Jag tycker det är roligt att du blir arg på och trampar på de som inte tycker som du här i kommentarerna. Riktigt roligt faktiskt. Det brukar ju vara ett tydligt tecken på brist på argument och en teknik värdig de främsta av diktatorer.

  Använd inte heller citationstecken om du inte citerar mig. Tack.

 49. @Martin: du har rätt, det här är inte ett debattinlägg. Det här är ett konstaterande. Så här är det: heterosexuella är privilegierade i och med att de tillhör en norm. De är välkomna att gå på Pride (mycket!) men Pride är inte till för dem, och det ska de vara jävligt medvetna om när de tycker till om det. Vad finns det att diskutera?

  (Att sen ta upp andra normer är dumt, för det är klart att det finns andra normer som ställer till det på andra sätt. Men två fel gör inte ett rätt.)

 50. Du beskriver tydligt de svårigheter det innebär som homosexuell att leva i en miljö som är inriktad på den heterosexuella världen, och där varje liten detalj som man inte ens tänker på sänder ut underförstådda signaler. Jag förstår verkligen dilemmat. Samtidigt kunde man tycka att detta dilemma inte borde vara aktuellt längre i ett land som Sverige där sexualiteten, också i dess homsexuella form exponeras mycket kraftigt och där det verkligen finns ett tryck att riva ner alla tabun, alla politiker och media tävlar om att gå i frontlinjen.
  Det är paradoxalt att vi inte kommit längre. Varför är det så? Man borde fundera över om man driver frågan på rätt sätt. Ju kraftigare retorik för att bryta ner tabun och att stämpla alla som inte är med på tåget som homofoba, ju starkare motstånd. Ibland har man en känsla av att andra än ni homosexuella tar över frågan och driver den åt er, och att det blir en förkvävande björnkram ibland med följden att bilden av homosexuella blir orättvist negativ. Ett par exempel: I anmälningarna mot en lärare på Lärarhögskolan för att ha kränkt homosexuella visade det sig att den som lämnat in anmälan var en driftig heterosexuell person som å homosexuellas vägnar politiskt ville driva frågan (Se Zarembas artikelserie i DN). På grund av det massiva intresset från media,politiker och olika organisationer framstår Pride-festivalen nästan som ett halv-officiellt arrangemang (regnbågsflaggor på SL-bussarna etc), och då är det inte konstigt att det kommer i hetluften och att det blir debatt.

  Jag har kommenterat ditt brev ytterligare på min blogg. Se kommentarer till följande inlägg: http://www.katolsktfonster.se/forum/blogs/7434.aspx

 51. Det finns en grupp för till och med polygamister i Sthlm Pride numera. Detta leder er till samma camp med Irans ledning.

  Pro-polygami:
  – Stockholm Pride
  – Irans Islamisk Republik

  Anti-polygami:
  – Kristdemokrater
  – Iranska kvinnosaksaktivister i Iran

  He he he …

 52. @Micke

  Du har alltså ingenting att kommentera i själva sakfrågan ? Alltså … förstår du att erann poly-avdelning är ett skam ?

 53. @Matti: Du är alltså allvarlig? Du har uppenbarligen inte läst på vad Polly är ute efter. Vilka är dina argument till att att vuxna människor inte ska få ha relationer med vilka – och hur många – de vill?

 54. Ja. Jag är allvarlig. Dessutom , jag frågade först.

  Erfarenheten har visat , att i polygamiska samhällen de facto äktenskapen blir 1 man / fler kvinnor. Allt annat är red herring.

  Att ni inte ens skäms att föreslå polygami blir för er vad som var tvätttidstreiken för Labour 1978. Du kommer att skämmas senare , men faktum är att ni har faktiskt gjort bort er.

 55. @Matti: Jaså, vilken ”erfarenhet” refererar du till?

  Känner du några polygama i Sverige? jag känner rätt många som är polygama, och det är lika (o)komplicerat som tvåsamma relationer är i övrigt.

  Vi får väl låta tiden utvisa vem som har rätt, men jag känner mig trygg i att dina åsikter med tiden kommer att hamna i minoritet.

  Vuxna människor ska få vara fria att forma sina relationer själva.

 56. @Micke

  Jag i min tur är övertygat om att polygamin kommer att hamna i historien sophög.

  Vill minnas att både Vänsterpartiet samt Miljöpartiet har antalsneutral lagstiftning i sikte. Samlevnadsbalken heter det tror jag. Finns det någonstans – svart på vitt – någon slags officiell ställningstagande i polygamin av RFSL ?

  Det här är det enda jag hittat : http://www.rfsl.se/?p=3815&aid=8606

  ”Man vill att flersamma relationer ska stödjas och synliggöras…”

  Är det här liksom officiellt ?

 57. Det var riktigt bra skrivet. Du har en mycket intressant blogg. Kommer definitivt läsa mer här :)

 58. Usch vilken bitter och fördomsfull text. Du tror visst att du vet allting du, va? Låt mig avslöja en sak: Det gör du inte. Lika lite som jag vet om dig, lika lite vet du om mig.
  Jag håller med dig om en sak: Pride är inte till för mig.
  Men allt det där som du påstår dig veta, det tycker jag du ska ta dig en funderare om. För du vet inte. Du TROR.

 59. Det här var riktigt bra, made my day. Det är just så som det är! Förutom att heteron gärna får komma på Pride, speciellt såna som är trans eller bara allmänt öppensinnade.

 60. Min åsikt är att orden ”vill jag” verkar ha hamnat i en omslängd följd i delrubriken. Det stör mitt estetiska språksinne eftersom det avviker från den grammatikaliska rättformuleringsnormen.

 61. Fast undra om det har mer sexualitet att göra ens? Tror att det mer har med roller att göra. Känner igen mig i mycket det du skriver om att riskera att bli utfryst etc, men på grund av hur jag beter mig, inte huruvida jag har sex med vilket kön. Så man behöver inte ha en viss sexualitet för att råka ut för heteronormen, passar man inte i mallen så räcker det gott som ursäkt för att gör livet lite svårare för den personen.

  Annars tack för en bra text, har tänkt i liknande banor själv men inte lika utförligt.

 62. Ojsan, bloginlägget var visst från 2008! Det dök ut i en summify från @nikkelin:twitter men oavsett vad så var det ett bra inlägg att läsa =)

 63. Det var jag som skickade ut det igår igen apropå RPM och andra tyckare som tycker att ”Pride inte ska få finnas till”. Uppenbarligen spred det sig, vilket jag är glad för, då budskapet är relevant än idag (:

 64. Uhm .. Du har ett fundamentalt fel i din text. En ninja behöver inte vara kamouflerad och super stealth. Man kan ändå inte se dem. Och av samma anledning kan man inte välja att se eller inte se en ninja. Om en ninja är ute efter dig kommer du inte märka det förrän han har fått tag på dig.

Kommentarer inaktiverade.