Öppet brev till alla heterosexuella 2009 (eller: Kära hetero, årets Pride tillägnas dig)

Förra årets skrev jag ett öppet brev till alla heterosexuella, där kontentan var att Pride var till för alla som står utanför heteronormen. När jag skrev det gjorde jag en tankevurpa; Jag drog likhetstecken mellan ”att inte vara medveten om normer” och ”att hamna i kläm på grund av normer”. Kort sagt tänkte jag att om man inte ser heteronormen så har man inte heller fallit offer för den.

Men det ju stämmer inte.

Därför är det härligt att årets tema på Pride är till för dig, kära hetero.

I år behöver du inte vara ostraight för att känna dig hemma i Prides tema. I år är det till för dig som är heterosexuell man, men som inte behärskar de fjorton baskunskaper som alla män borde behärska. Det är till för dig som är heterosexuell tjej, men som inte gillar att alla killar du dejtar försöker vara ”the dude” från en romcom. Det är till för dig som är man och pluggar på baletthögskolan och får antaganden gjorda om könet på dina partners utifrån ditt utbildningsval. Det är till för dig som är bilkörande kvinna och suckar uppgivet när såna här videosnuttar skickas på din avdelning som en ”kul grej”:

Årets Pridetema är till för dig som är förälder som reagerar när McDonald’s förutsätter att ditt barn leker hjälte om han är pojke, och shoppar och bakar om hon är flicka. Det är till för dig som är 1,85 lång, bastant tjej som undrar varför du får ge blod färre gånger per år än en smalt byggd kille på 1,60. Det är till för dig som är man och har fått menande blickar när du gått in i gruppträningssalen för att vara med på en avancerad dansaerobic istället för att svettas med styrketräning. Det är till för dig som är tjej i gymnasiet har blivit stämplad som billig slampa för att du levt ut din kåthet och haft sex med många olika killar. Det är till för dig som är kille som fått höra att ”du spelar som en jävla fjolla” när du inte gjort bra ifrån dig på fotbollsträningen. Det är till för er, heterosexuella par, som går på swingersfester och har sex med andra personer än den ni är gifta eller sambo med. Det är till för dig som är nybliven mamma och har fått en kitchen master i födelsedagspresent för att ”underlätta ditt liv nu när du har barn och allt”.

Kort sagt, det är till för alla. Årets Dogtag (det smycke som följer med om du köper en veckobiljett) har till och med ordet ”hetero” präglat i Braille-skrift och regnbågsfärger:
Stockholm Pride Dogtag 2009 "hetero"

Dogtagen hänger med om du köper en veckobiljett som ger dig tillträde till Pride House i Kulturhuset och Pride Park i Tantolunden. Du behöver ingen biljett för att gå i paraden, eller hänga i Pride Garden i Kungsträdgården.

Kort sagt, kära hetero: välkommen till ditt eget Pride.

Andra bloggares inlägg om , , , ,

8 reaktioner till “Öppet brev till alla heterosexuella 2009 (eller: Kära hetero, årets Pride tillägnas dig)”

 1. Hoppas att man någon gång tar upp kritik mot homonormen, att allt ska utgå ifrån homosexuella män där andra grupper i bästa fall får komma i andra hand.

 2. Det är märkligt att HBT personer via Pride skall snacka skit om heteronormen
  när de själva i århundraden kämpat emot de som inte bara snackat utan även kastat skit.
  Vilken dubbelmoral!

 3. Tack Micke, det är (för mig) mycket lättare att förstå vad du menar den här gången.
  Och för resten, jag är faktiskt rätt rörd nu när jag läst din inbjudan.

 4. @Paul: jag hoppas verkligen att det på många plan förs debatt om hur normer ser ut inom homorörelsen. Jag ser också årets tema som en variant på det. Heteronormen är symbolisk: den innefattar även andra normer som tvåsamhetsnormen, könsnormer och ja – bögnormen. Om du följt debatten i spåret efter Bögjävlar-boken så hade du där en hel del sån debatt också.

  @John: Eh? Nu förstår jag inte vad du menar. Du får exemplifiera.

  @YK: Kul! Vi ses i paraden (:

 5. Hej! Någon gång i början av juni varje år de senaste fyra åren så har jag hamnat i diskussioner ang mitt ev besökande eller ickebesökande på PRIDE-festivalen: Om jag säger att jag vill besöka festivalen får jag svaret att den inte är till för mig. Om jag säger att jag inte vill besöka festivalen så är jag tydligen omedelbart homofob för då ”stöder jag inte hbt-personernas sak”. Det är sjukt svårt att, under PRIDE, vara hetero med hbtpolare och jag misstänker att det är svårt också att vara hbt-person med heteropolare då det under den veckan fokuseras så mycket på läggning och vi-känsla. Jag gillar PRIDE men har aldrig känt mig välkommen så med årets tema och med det du skriver blev jag förväntansfull. sagt och gjort… jag berättade för några vänner att jag ville gå på PRIDE och svaret blev att den inte är till för mig…

Kommentarer inaktiverade.