Lite salongsfähig homofobi funkar även på Twitter

Ibland blir jag påmind om att homofobi fortfarande anses salongsfähigt av den stora massan.

Idag var det en tweet av @Tyskungen som påminde mig:

Haaaaata Surtfown! Bögar är vad de är! Böööögar!
Haaaaata Surtfown! Bögar är vad de är! Böööögar!

Reaktionen från hans 300+ followers var två ifrågasättanden:
@Tyskungen Har dom flörtat med dig?
@Tyskungen Men vad nu!? Vad är det för fel på bögar helt plötsligt? (udden av det ifrågasättandet trubbades av när uppföljningstweeten var ”@lordFredruk @Tyskungen Jahaa, ja, ja. Då förstår jag. Tourettes kan ju hända den bästa.”)

Det här handlar inte om @Tyskungen. Hans uttalande säger mer om honom än om något annat. Jag fattar att han använde ”bög” som synonym för ”dum i hela jävla huvudet” och inte i bemärkelsen ”kille som knullar med killar” (och i den förra bemärkelsen kan jag tycka att han är rätt bögig själv). Det här handlar om den passivitet eller ursäktande attityd som homofoba uttalanden ofta möts av i sociala arenor. En passivitet som få skulle acceptera om det handlade om någon annan grupp med svagare ställning i samhället. Folk orkar inte ta fajten, orkar inte framstå som politiskt korrekta utan rycker lite på axlarna och garvar med. Eller ursäktar personen. Det är vad citatet ”det är inte de dumma människorna som är problemet, det är de intelligenta människornas passivitet som är det” handlar om.

Andra bloggares inlägg om , , ,

6 reaktioner till “Lite salongsfähig homofobi funkar även på Twitter”

 1. Tack !
  För att du fick mig på andra tankar när det gäller att vara ”närvarande” på twitter. Innan jag läste din post var det nära för mig att ta en ”time out” . När inlägg och åsikter mest handlar om ”plocka kottar i skogen” eller ”vad jag äter just nu” kan det vara svårt att motivera sig att se värdet av denna sociala arena.
  Men så inser jag att det är ju just detta som gör det hela så levande och närvarande det pågående är själva livet.
  I bland behövs det något inlägg från oväntat håll för att man skall vakna upp lite extra.
  TACK igen för vardagen och livet i twitterbranschen :-)

 2. JUDAR säger jag… Djävla JUDAR! Eller varför inte NEGRER! Nedrans NEGRER! Eller för den delen FÖRSKOLÄRARE! Förbannade korkade FÖRSKOLÄRARE! Et alt. et alt….

 3. Han säger att han har Tourettes. Jag vet inte om det stämmer? Isf kan det kanske förklara någras tystnad, de som kände till det. Kanske 10-20 pers av 300? Inte många brukar veta sånt, om man inte är som jag som gör karriär som riksmiffo.

  Jag har själv tom. uppfunnit ordet twics efter att ha råkat posta ett 140 tecken långt DAMP, så att man kan ticsa på twitter är inget jag ifrågasätter. Men om man skriver ett sånt inlägg och folk inte reagerar, betyder det att

  1. Ingen läser ens tweets
  2. Man är så überbögig att folk uppfattar det som någon slags satir
  3. Man är så rejält ute ur neurogarderoben inför alla att folk vet att man bara ticsar

  Min bild av Tyskungen efter en snabb koll är att varken 2 eller 3 är särskilt troliga…

 4. Talspråklig Tourettes – trilskande twittrarens tivelaktiga tillgift? Tyvärr tveksamt, ty tangentbordet tenderar tygla tragiskt ticksande tungor.

  Tusan!

 5. Olyckligt ordval.

  Jag är inte det minsta rädd för bögar. Däremot skrämmer Surftown mig med sin inkompetens. Det var ett väldigt olyckligt ordval att jämföra dem med bögar, som enligt min erfarenhet kommer i både trevliga, otrevliga, kompetenta och inkompetenta versioner. Väldigt lite är avhängt av deras sexuella läggning.

  Dessutom har det visats sig att större delen av Surftowns support består av heterosexuella män. Det tycker jag är diskriminserande om ngt.

  Men jag uppnådde dessvärre önskad effekt i mitt tilltag. Surftown ringde bara någon minut efter jag postat på Twitter.

  Men som sagt var. Jag ber om ursäkt för mitt ordval. Och med det anser jag frågan utagerad.

  MVH,

  Klaus (Tyskungen)

Kommentarer inaktiverade.