Ett tack till Bajens och AIK:s homofoba fans

Det kan inte ha undgått många att Hammarby IF och AIK officiellt skall delta i årets Prideparad. Man kan tro att det hade passat bättre för två år sedan, när temat var ”sport”, men faktum är att inget tema kunde vara mer perfekt för deras första deltagande än årets tema (”hetero”).

Tack vare, eller på grund av, fansen.

Massuppfitta mig rätt, det är inte roligt med de (i vissa fall extremt homofoba) reaktionerna från en falang av fans – men det är ett nödvändigt ont. Det är ungefär som Godwins lag, men applicerad på grupper av människor istället för på diskussioner på nätet: ju större en grupp blir, desto mer närmar sig sannnolikheten att den kommer innehålla högljudda rötägg ett.

I just det här fallet gör dessa (i de flesta fall anonyma) fans bara Hammarbys och AIK:s ställningstagande ännu starkare, tydligare och modigare.

Hammarby IF + AIK = Pride 2009
Läser man kommentarerna på Nyheter24:s artikel om just motståndet fran vissa fans mot klubbarnas deltagande i Prideparaden visas nämligen årets tema i en verklig kontext:

För att det inte finns fikus i bajens klack? Så ge mig du en bra anledning till varför vi ska gå med.

– signaturen Null ger anledningar till varför Hammarby IF inte borde gå med i Prideparaden

Vafan har homosexualitet med fotboll att göra? Inga fotbollsspelare är fikus så varför ska de engagera sig? Alla fotbollssupportrar är män som har fruar eller bara män som gillar fruntimmer så jag ser inte varför detta ska röra oss? Vi bryr väl fan inte om de väljer att måla naglarna och vara fikus hela dagarna men bry er då inte om oss och våra älskade lag.

– siganturen Fikusfanskap argumenterar mot Hammarby IF:s deltagande i Prideparaden

På samma tema:
Bajen Fans (what’s up med särskrivningen förresten?) ordforande gör ett tappert försök att klä sin motvilja i ett skrud av logiska argument: ”[…] vi inte vill associeras med ett i våra ögon sett politiskt ställningstagande utanför vårt intresseområde [vilket torde vara sport, min anm.]”

Jag hade nästan köpt hans argumentation om inte Maria Ferm pekat pa att ordföranden är naken. Bajen Fans har nämlingen aldrig opponerat sig mot moderklubbens stöttande av UNICEF, Situation Sthlm och KRIS/X-CONS. Ingen av dessa organisationer kan sägas vara ”inom intresseomradet” för varken Hammarby IF eller Bajen Fans.

På samma sätt som Kristdemokratiska politiker gärna klär sin rädsla for HBT-personer i olika grader av kvasilogiska argument, handlar alltsa även Daniel Sundqvists argument till slut om rädsla for det som ar annorlunda. Jag hade gett Daniel mycket cred om han hade vågat formulera vad det egentligen handlar om: ”Jag vet inte så mycket om HBT-personer och tycker att det är läskigt. Jag är också rädd for att hejarklackarna till de klubbar som inte ställer upp, däribland DIF, kommer att använda det här mot oss.”

Det hade gjort honom till en människa i mina ögon.

Jag fattar att det kommer att finnas små, svaga människor i DIF och Göteborgs FF och andra klubbar som använder sig av AIK:s och Hammarby IF:s ställningstagande (jag menar, om man tycker att ”Tobbes farsa har inga pengar” är en kul psykning så finns det inte mycket som är ”under bältet”). Men på samma sätt som ingen Djurgårdare med ryggrad skulle skämmas om Sverigedemokrater stod och skanderade ”ni är negerälskare allihopa för ni har negrer i ert lag” så vet jag att de intelligenta fansen till Hammarby och AIK kommer att stå med rak rygg när svaga Djurgårdsfans mässar ”Hammarby/AIK är ett böglag”.

Andras blogginlägg om , , , , , , ,

6 reaktioner till “Ett tack till Bajens och AIK:s homofoba fans”

 1. Jag tycker att det är synd att du inte fick mitt mailsvar till Maria Ferm där jag går igenom de vi har sammarbetat med…Unicef, Kris osv. Och att jag är homofob…njaaa. Många av mina bästa vänner är homosexuella därav min styvbror, jag är god vän med en i toppen av rfsl…jag har varit på ett tiotal begravningar genom åren, innan det fanns bra bromsmediciner…och detta står jag för, på och utanför läktaren. Diskussionen är huruvida Hammarby IF ska ta ställningstagande i yttre frågor eller ej,en intern debatt med andra ord, det har inget med hbt-rörelsen att göra. Att det sedan blev just det tillfället kan ju tyckas anmärkningsvärt men jag tog det första bästa tillfället att uttrycka vårt missnöje med att Hammarby agerar på det sättet. Jag har bara varit ordförande i 2 månader.
  MVH
  Daniel Sundqvist

 2. @Daniel: att man känner homosexuella är ingen garanti för att man inte är homofob. Även homosexuella kan vara homofober. Jag tycker dock att din argumentation är olycklig om du menade på det sätt som du skriver här. Du borde ha tagit upp samtliga Hammarby IF:s ställningstaganden som inte direkt rör idrott. Då hade du framstått som trovärdig. Just nu lyckas du bara att framstå som motståndare mot HBT-frågeengagemang. Något att tänka på till nästa gång.

 3. Här har du varför Hammarby samarbetar med Unicef saxat ur Bajens pressrelease ”När barn samlas för att spela fotboll i städer och på landsbygden, i fattiga och rika länder, så delar de en passion som förenar människor över hela världen. Men fotbollen är mer än en lek. Den står också för en positiv livsstil som hjälper unga att växa upp till friska, sociala människor med självkänsla.”
  Kris/X-Con jobbar som publikvärdar och jag har för mig att representanter för Situation Stockholm också gör det. Men oavsett vilket samarbete vi har med dessa så skulle jag reagera likadant om Hammarby gick i deras parad också…sammarbete okey, deltagande i deras angelägenheter…nej.

  //Daniel Sundqvist

 4. @Daniel: För två år sen, när temat var ”sport” så synliggjordes hur HBT-personer råkar ut för diskriminering i sport- och lagsammanhang just för att lag som Hammarby INTE hade tagit ställning. Unicefs primära mål är inte att barn ska spela fotboll. KRIS primära mål är inte att vara publikvärdar.

  Att gå i paraden är ett sätt att ta ställning, på samma sätt som att stötta ekonomiskt. Det är synd att du inte ser det, men heder åt Hammarby IF:s ledning som gör det.

Kommentarer inaktiverade.