Årets upplaga av Sweden Social Web Camp är över. Det här var mitt tredje år, och precis som tidigare år blev jag imponerad över det lass som Tomas och Kristin drar, tillsammans med sponsorer, SSWC-vänner och -deltagare. Det är onekligen en häftig tillställning.
Jag funderade över min egen känsla och försökte få en uppfattning av andras. Årets mix var intressant, i runda slängar verkar det ha varit 40% nya ansikten som aldrig varit på SSWC förut, och 60% erfarna social web-campare. Många jag pratade med nämnde nätverkandet, mötena, kvällarna med dans i ladan och diskussionerna mellan sessionerna som den stora behållningen. Min egen känsla skilde från tidigare år; känslominnet av 2012 var jämnt. Inte som i en flatline, något dött, utan som i platt – en avsaknad av toppar och dalar. Det kändes som ”ett läger, med sessioner” än ”sessioner, på ett läger”.
När jag funderade på varför det kändes så kom jag fram till att en del beror på att det i år, av 70 ”on topic-sessioner” bara var 6 stycken (eller tre slots) som var 20-minuterssessioner. En annan del beror på att det för mig var väldigt mycket repriser, sessioner som var snarlika dem jag gick på 2011 med ungefär samma slutsatser (här är jag en bidragande orsak till problemet, jag hade kunnat sätta upp fler sessioner än den session jag höll). En tredje var att de flera sessioner jag var på var mer som /r/circlejerk där alla höll med varandra och mindre diskussioner med olika angreppsvinklar. En fjärde att det efter den första frenetiska huggsexan om att få sätta upp sessioner på lördagsgridden fanns platser kvar (även om dessa fylldes de kommande tio minutrarna). Det här, kombinerat med att jag åkte dit med ett mindset att främst att hämta och dela kunskap under sessioner, och i andra hand träffa alla vänner och bekanta, gjorde att min känsla blev platt. Till nästa SSWC skulle jag vilja se lite förändringar i upplägget. Här är några förslag till arrangemanget som skulle kunna ingjuta mer energi:
- 20 minuter är defaulttiden – för att få 40 måste du argumentera för det. Många av årets 40-minuterssessioner hade mått bra av att få tajtare om tid så att det blev mer fart i dem. Förberedelse är nyckeln, ska man ta en tid och plats i anspråk på SSWC behöver man förbereda sig lite.
- Ett par platser på lördags-gridden (t ex .SE-ladan och Under Eken) vikta åt 20-minuterssessioner. Om dessa inte är fulla en timme efter att lördags-gridden öppnat kan man sätta upp 40-minutersessioner där.
- Lördags-gridden öppnar 16.00 för förstagångs-SSWC:are, och 16.15 för dem som deltagit tidigare. I år var där en huggsexa om platser som inte var ett dugg nybörjarvänlig, eller benägen att släppa fram förstagångsdeltagare
- Obligatorisk presentation av alla deltagare: ”tre områden jag kan bidra mmd kompetens inom” eller ”En session jag skulle kunna hålla”, som sedan presenteras i deltagarlistan. På det sättet får man en större överblick över personer som är där och vad de kan och kan redan innan konferensen spåna på cross-over-sessions med SSWC-vänner man ännu inte nött.
- Namnge din session specifikt. Det finns en trend att använda frågor som rubriker, och det är utmärkt om du vill hålla en diskussions-session, men ska du dela med dig av kunskap så är kanske ett annat namn bättre. I år höll till exempel Malin Ström en session om ”LinkedIn för nybörjare” som var just det.
- Om du föreläser: ha ett konkret manus och var förberedd. Du tar människors tid i anspråk, försök att leverera något vettigt och konkret. Jag försöker tänka att alla ska få med sig ”tre tweets”, alltså tre korta, koncisa budskap som skulle rymmas i en tweet. Bästa innehållssessionen jag var på: Ulrika Schreils 20-minutersdragning om social shopping. Planerad, rapp, full av matnyttigt innehåll.
- Om du ska hålla en diskussion, förbered ett kort intro. Jag skulle säga att en 20-minutersdiskussion ska ha max 5 minuter intro, och en 40-minuters max 10. Se till att ha två-tre konkreta frågeställningar eller en tydlig problemställning. Vad är det som ska lösas? Avgränsa – vi löser inte världsfreden på 20 minuter, men vi kanske kan göra något för att hjälpa dissidenter i Ryssland? Är frågeställningen/problemet för vag kommer diskussionen inte igång förrän 10 minuter senare, när folk lite trevande har formulerat något. Förbered ett eget svar på en av frågorna, gärna ett som tar tydlig ställning åt ett håll, ifall diskussionen ändå inte kommer igång.
Jag är mycket tacksam gentemot sponsorerna ger SSWC helt andra ekonomiska möjligheter. Utan nät, ingen nätkonferens. Tack Cisco! Tåget var en höjdare. Det är en fin upplevelse att få åka ett gammalt tåg genom Sverige. Tack PR Newswire! Tältet i år var större än nånsin, och platsen där stora tältet står hade tett sig enormt tom utan. Tack Veidekke! Alla som bjöd på välbehövligt kaffe och nattamat gjorde SSWC till vad min pojkvän kallar ”glamping” (glamorous camping – han anser att om man inte sover i tält på hårt underlag och lagar all mat över öppen eld så är det inte äkta camping). Tack MEC, FS Data och Matter. Tack också .SE, Salesforce, Google, Hemnet, Netport, Aftonbladet, PAF, Binero, Payson (även om er lösenordshantering är helt hål i huvudet), Simple Signup och Trafiklab. Här är mina tips till er och andra som funderar på att sponsra nästa år:
- Kör gärna sessioner, men undvik generiskt sälj. Jag gillar verkligen Google, men sessionen ni höll var en ganska oplanerad säljpitch utan målgruppsanpassning. Vi hjälper er gärna att sprida ordet och många av oss hade kunnat bli ännu större fans om ni berättat något nytt för oss. Att visa funktioner som redan finns ute känns väldigt ’meh’. Och att utlova en hemlig gäst som är okänd är oschysst både mot oss och gästen. Ett antiklimax är ett dåligt ställe att börja en Q&A på. Ni hade riktigt spännande personer på plats, att till exempel köra en AMAA med Harald hade gett betydligt mer.
- Fundera på (att skippa) era giveaways. SSWC borde gå i bräschen för hållbarhet. Det gör ont i mig när jag ser USB-minnen delas ut på en konferens för geeks, och jag undrar hur många som verkligen kommer att användas och hur många som slängs eller läggs i en låda med skräp. Fundera på vilken miljöpåverkan din giveaway innebär, och vilken nytta den egentligen fyller. Det bästa sättet att hitta en bra give-away: Fundera på vilka smärtpunkter som uppstår under en geek-camping och försök att lösa dessa. PR Newswire lyckades nästan hela vägen med solcellsladdarna (som tyvärr visade sig behöva 11 timmar starkt solsken för att laddas fullt, men som kan laddas via datorn). Våtdukar med mygg- och fästingmedel var också smart.
- Jag ska förbereda mig mer och fundera exakt vilken kunskap jag vill dela/hämta in, och vilka frågeställningar jag vill ha svar på. Sätter ingen upp sessioner kring dem, så håller jag dem själv.
- Jag ska aktivt välja att fortsätta betrakta SSWC som kunskapsdelning i första hand och nätverkande i andra. Jag tror att nätverkande kommer med kunskapsdelningen, men kunskapsdelningen kommer inte automatiskt med nätverkandet.
Tack alla fina härliga SSWC-deltagare för i år!
+1 på exakt allt. Framför allt det här med att kortare sessioner med smalare ämne är mer intressant, och att du som håller en session ska ge deltagarna något att ta med sig därifrån. Kanske inte tre tweets, men åtminstone en idé, fundering eller insikt.
Ytterligare en idé kan vara att fundera på att ha en plats vikt åt förstaårsdeltagare och deras sessioner. En plats som är vikt åt nybörjarna gör att fler kan ta mod till sig och våga hålla en session.
Hallå mannen!
Grymt bra artikel. Retweet is on the way!
Och kul att du la upp badbilderna från skeppet på mig och Björn Fant :)
Utan att ha varit där måste jag ändå säga att din summering verkar spot on! Lite styrning så att det inte blir ”Camp” utan Sweden Social Web verkar ju vettigt. Är det dessutom glamping det är frågan om så kanske till o med jag vågar mig dit nästa år ;-)
Toppenpost! Min egen känsla de senaste knytkonferenserna är att det verkar bli viktigare att berätta mer än att lyssna och att många sessioner innehåller liknande saker – en utveckling mot 100 sessioner men inga åhörare : ) Det är ju lika viktigt att lyssna och delta som att hålla sessioner själv. Fantastiskt bra med förslaget om att förstagångsbesökarna får placera på gridden först! Hoppas vi ses i andra sammanhang snart!
Verkligen bra artikel!
Vissa sessions hade jag gärna diskuterat vidare efter eventet och då kanske online. T.ex skulle då Fritjof A. kunna låta alla på sin session om PR kunna fortsätta online, det skulle också kunna underlätta och bidra till fler 20 min sessions om man vet att samtalet fortsätter.
Där skulle man då kunna ge & få hjälp/tips/idéer om samma ämne och med så många smartskallar på samma plats så vore det synd om man inte kunde dra nytta av detta även efter de släckt sista lampan på tjärö
Bra artikel (och tackr omnämnadet, uppskattas). Det är bara att njuta av bilderna och hålla med i din analys (varför vi ju inte heller hållit någon session)./E :)
och fler bra förslag från diskussionen på Facebook (cred: Heidi Wold och Heidi Harman)
En klassificering om hur avancerad eller nördig en diskussion/session är. T ex kan vissa tech-sessioner vara intressanta för många men gissningsvis skrämmer ”tech-stämpeln” bort dem. Andra diskussioner kan bli riktigt nördiga och detaljiga och ointressanta för dem som vill ha mer övergripande. Jag vet inte hur det skulle utformas exakt, men någon typ vore kul.
En annan sak vore en obligatorisk klassificering: DISKUSSION eller FÖRELÄSNING. Det är skillnad och ibland är det inte helt klart om sessionen ska vara det ena eller det andra.
*host* är det av någon särskild anledning som du inte anger .SE som en sponsor?
Oj. Nu ser jag att .SE föll bort helt och hållet när jag ändrade en formulering. Det var inte meningen. Tack för tipset!
Gillar dina ärliga reflektioner och jag måste säga att jag håller med. Dynamiken i gridden skulle öka med förstagångsbesökarnas intåg. Tror väldigt mycket på att släppa in dem med öppna armar på det sättet du beskriver. Även poängen med hållbarhet äger. +11111111 Kramen
Bra och tankvärt!