Män är från Mars, Snickers likaså (en urvattning av begreppet ”homofobi”)

Reklamfeber gjorde mig uppmärksam på att Mars, som äger varumärket Snickers, återigen hamnat i blåsväder för homofobi. Förra gången var det reklamfilmen med bilmekaniker.

Den här gången handlar det om två reklamfilmer med Mr. T (känd från The A-Team):

Filmen med bilmekanikerna driver med homofoba män, inte med homosexuella. Om man ska hitta en förnedring i filmerna med Mr. T så handlar det snarare om en förnedring av kvinnor och män. Det är samma slags förnedring som idrottsrörelsen i Sverige använder sig av än idag; ”Sluta fjolla er”, ”Ni spelar som kärringar”, ”Ni beter er som en flock gamla tanter” är alla varianter på samma tema. Den här typen av jargong är trist för alla män och alla kvinnor. För alla män eftersom deras roller då definieras av vad de inte är (kvinnor). För alla kvinnor för att deras roller befästs som ”nästan, men inte helt och hållet lika bra som män”.

Personligen gillar jag Snickers-reklamen med vakten som ska stoppa streakare på fotbollsplanen.


På ett mer personligt plan: Ponte gjorde mig uppmärksam på att Aaron Israelsson citerar ur ”Öppet brev till alla heterosexuella” på Expressens ledarsida i pappersupplagan igår. Artikeln finns nu också online. Det känns jäkligt häftigt!

Andra bloggares inlägg om , , , , , , , ,

2 reaktioner till “Män är från Mars, Snickers likaså (en urvattning av begreppet ”homofobi”)”

Kommentarer inaktiverade.