Anmärkningsvärt 18 april 2011

 1. Dalai lama: Gayfiende och abortmotståndare – hyllas ändå. – DN.SE
  – RELIGION, SAMHÄLLE Det är intressant att buddhismen har en sån aura av helighet runt sig, med tanke på vad ledarna för den religionen anser och vad munkarna ställde till med i Tibet så sent som på 1900-talet. Jag ogillar Dalai Lama bara snäppet mindre än jag ogillar Påven.

   

 2. SJF:s styrelse tycker nätartikel ska ha straffavgift | Emanuels randanmärkningar
  – TIDNINGAR, SJF: När jag igår höll föredrag om sociala medier sa jag att tidningarna och mediehusen håller på att ta över musik- och filmindustrins klagovisa att man måste ha rättsligt skydd för sin affärsmodell som trasas sönder av det digitala samhället. Idag läser jag SJF:s svar på Emanuel Karlstens motion och voila: ännu en indicie på min tes.

   

 3. Garry’s Mod catches pirates the fun way « GamePron
  – PIRATKOPIERING En indieutvecklare handskas med piratkopierare på ett, imho, briljant sätt.

   

 4. Utelåst! | Schulmania
  – Postkodlotteriet är verkligen ett vidrigt företag. Att monopolisera välgörenhet på det här sättet tyder på att de inte är intresserade av att hjälpa, de är intresserade av att tvätta sin image. Jag är glad att jag blockat min adress hos dem så jag slipper deras reklam.

   

 5. Världens största profil bild « Webbsverige
  – FACEBOOK, KREATIVITET: Harald och Adrian, två kreatörer med bakgrund på Hyper Island, skapar världens största profilbild genom att leka runt i Facebook Albums. Snyggt!

   

 6. Please copy me » Vilken copywriter skulle du köpa en bilbana av?
  – Det är många som går på de här fejkade texterna på Tradera. Dumt av Tradera att hoppa på det här utan att vara transparenta i annonsen att det är en tävling, de tappar i förtroende här. Och bara manliga tävlanden? Det känns ju … Mad Men-fräscht. Rättviseförmedlingen behövs verkligen.

   

 7. Aftonbladets problem med skolraset | jardenberg unedited
  – Jocke sätter huvudet på spiken. Problemet? Att Aftonbladet är ovana, okunniga och – tyvärr, tror jag – ointresserade. Emanuel är superduktig, jag gillar verkligen honom, men han framstår mest som Aftonbladets ”token social media guy”. Perpetual beta och snabb lansering är bra, men bara om man lär sig och åtgärdar snabbt. Vilket Jocke menar att man inte gör, och jag kan onekligen bara hålla med honom.

   

 8. littlelover.
  – MUSIK, TIDSFÖRDRIV: Om du har tre minuter så ska du titta på denna. Skapa musik genom att aktivera rutor i ett rutsystem. Supersimpelt och extremt beroendeframkallande. Det här är ett av de största bevisen för ”less is more”.

   

 9. En småilsken replik om att mäta Facebook fans | axbom
  – FACEBOOK/MARKNADSFÖRING Det fanns något som störde mig när jag läste just ”5 reasons you should NOT measure Facebook fans” men jag hann inte analysera det djupare. Nu har Axbom verkligen satt fingret på det, med besked. Tack Pelle!

   

 10. Riksbanken – gör om, gör jämställt! – Artikel av Bonnie Bernström – Newsmill
  – Du behöver inte klicka vidare till Newsmill. Hela Bonnie Bernströms logiska vurpa sammnfattas i det här citatet. Hon tycker att man ska räkna på värdet av sedlarna och att det blivit mer jämställt med t ex en kvinna på 1000 kr-sedeln och män på resten (500, 200, 100, 50 och 20). Jag vill undvika ord som ”idoti” men det är svårt. Vilka sedlar används mest? 20-kronorssedeln lär vara mer använd än 1000-kronorsdito och jag är glad att Astrid fick plats på den. Hon kommer att synas betydligt mer än Dag. När såg du senast en 1000-kronorssedel?

   

 11. France Outlaws Hashed Passwords – Slashdot
  – Fransmännen känns inte bara konservativa när det gäller språk. Även när det gäller data har de extremt märkliga uppfattningar. Nu har de en lag som tvingar alla som tillhandahåller digitala tjänster att lagra lösenorden klartext. Det är ungefär som om banken skulle tvingas att lagra dina pengar i korridoren utanför valvet, istället för inuti det.

   

 12. Isobels text och verkstad: Mänsklighetens inneboende beroende – eller varför kvinnor kanske är vänster
  – Väldigt läsvärt om feminism och höger- vänsterskalan. Isobel lyckas balansera mellan liberalism och socialism på ett avundsvärt intellektuellt hederligt sätt. Även om jag inte alltid håller med henne alla gånger så är det med stor behållning jag läser hennes texter, inte minst denna.