Med feminismen som sköld

Gårdagskvällens surrealistiska incident i tunnelbanan: Jag står och snackar med några bekanta när en tjej med tänd cigarett går förbi. Rökning i tunnelbanan är en arrogant grej jag inte kan hålla käft om, så jag går fram och ber henne vänligt men bestämt att släcka.

”Varför då?”
”För att det finns folk som får andningsproblem av rökning”
”Får du det eller?”
”Nej”
”Men då får väl de säga åt mig då”

Ungefär så här håller vi på i tre varv, sen tar mitt tålamod slut med den något berusade kvinnan. Jag tar tag i hennes handled, tar cigarretten med andra handen och fimpar den.

Skogstokig.

Det enda ord jag kommer på för att beskriva hennes beteende härifrån och framåt. Den första mening hon får fram innehåller något i stil med ”du har ingen rätt att komma här och våldta mig”.

Jag går tillbaka till mitt sällskap, ms Swedish Psycho följer efter och skriker invektiv. Jag vänder mig om och håller med om att jag är alla de där invektiven och ber henne gå. När jag vänder mig tillbaka till mitt sällskap drämmer hon till mig i bakhuvudet, och när jag vänder mig om får jag en örfil. Min reaktion var att ge henne en örfil tillbaka.

Ungefär här började hon skrika om att ”man inte får misshandla tjejer”.

Mitt svar var: ”Jag är jämlik. Jag låter inte könet avgöra när någon förtjänar en örfil.”

Andra bloggares inlägg om , ,

18 reaktioner till “Med feminismen som sköld”

 1. OK, fråga 1: hade du gjort det där om det hade varit en motsvarande kaxig kille?

  Fråga 2: Hur ser resten av din civilkurage-skala ut?

  Fråga 3: Är det inte ändå lite väl grabbigt att skryta om din rättvisa behandling för helt nätet?

 2. Du revanschslog till en tjej? Du är då modigare än jag. Mycket modigare.

  @Malte: Dina frågor är lite gag me with a spork. Är det meningen?

 3. Jag ger tjejen/kvinnan rätt!
  Jag tror att DU är intellektuellt och känslomässigt impotent vilket leder till frustration som går ut över dina medmänniskor.

 4. Helt RÄTT gjort!
  Hon ska fan inte röka i tunnelbanan. Hon ska fan inte ge sig på folk och sen skylla på att hon är tjej för att slippa återverkningar och konsekvenser.

  Heders, Micke!
  (Obs, inte ironisk!)

 5. Så, först diskriminera vissa folkgrupper från Pride, sedan hävda att en viss grupp är bättre än andra, till att nu begå hatbrott? Intressant utveckling. :)

 6. @WysiWyg: rökning i tunnelbanan är så jäkla arrogant.

  @malte: jag har sagt till kaxiga killar också. Hittills är det bara den här tjejen som vägrat släcka och börjat slåss. Några av de kaxiga killarna har blivit aggressiva, men de har aldrig börjat slåss.

  Rättvis behandling vet jag inte. Jag beskriver händelseförloppet som jag upplevde det.

  @Daniel: börjar man slåss får man ta konsekvenserna, imho. Alternativet vore att anmäla henne och det är så … *gäsp*

  @Guud: du glömde manschauvinistiskt svin.

  @Joca: tack. De kommentarer jag fick av folk sen (väl på tunnelbanan och i Pride Park dan därpå) också uppmuntrande.

  @Bottlefly: av henne eller av mig?

  @shi: vem har diskriminerat vem från Pride? Och vad är det för hatbrott som begåtts?

 7. @Micke: Du verkar hata eller avsky rökare och nog är det ett mindre övergrepp att hålla fast någon och ta något från dem. Själv är jag allergisk mot häst eller stark parfym och tycker det är respektlöst när folk luktar häst eller mycket parfym, men inte drar jag av dem tröjorna för det.

 8. @shi: du behöver nog slå upp definitionen av ”hatbrott”, för du har totalt missförstått begreppet. Det är trist att du är allergisk mot hästar och parfym, men hur det ska berättiga att någon röker i tunnelbanan går mig helt förbi.

 9. @Micke: Har jag? Wikipedia sammanfattar det bra med ”Hatbrott är inte i sig en brottsrubricering utan en samlande beteckning på brott där det i motivet funnits ett tydligt hat mot det som offret i gärningsmannens ögon representerade. ”

  Lagen ger exempel men är öppen för alla sorters grupperingar.

  Förvisso menade jag mitt originalinlägg mest som ett skämt, men det kan ändå vara intressant att utveckla det så långt man känner för. :)

 10. @Shi: det fanns inte mycket hat i min handling. Otålighet, more like it. Med personer som låter sin njutning komma på direkt bekostnad av andras välbefinnande (jag må vara hedonistiskt lagd, men det får inte ske på andras bekostnad)

  @Concierge: YES! Jag ska bli som Ian McKellen när jag blir äldre. Fast kanske lite mer militant.

 11. ”Jag hoppas du, och varenda jävel som har din attityd, drabbas av aggressiv lungcancer, din jävla fan.”

 12. @Micke: tjejen slog ju först. Jag är rätt säker på att man inte behöver vänta på att bli misshandlad grovt innan man har rätt att gripa den som brukar våld, ringa polisen och låta dem avgöra vad nästa steg blir.

 13. Du får tumme upp från mig i alla fall.

  Fast jag tycker nog att en krossad näsa hade varit ett mer proportionerligt straff för tunnelbanerökandet i kombination med beteendet.
  Ryckte en killes cigarr på spårvagnen en gång. Började yla som fan, men ville tyvärr inte veva.

  I vårt samhälle finns en alldeles för låg acceptans för våld och en otroligt hög för aningslöshet.

Kommentarer inaktiverade.