Kontantlöst = biljettlöst = ♥

Vad har flygbolag, SF Bio och Hötorgets parkeringshus gemensamt?

De har alla tillfört ytterligare en dimension till att handla med kort.

Idag knäckte jag ytterligare ett gäng ”firsts” när jag både tankade hyrbilen och parkerade den i Hötorgsgaraget. Jag har inte känt mig så här vuxen sen jag fick min första egna lägenhet.

Att parkera i Hötorgets parkeringshus görs biljettlöst när du gör det med kort. Istället för att trycka på biljettknappen stoppade jag in mitt Visa-kort, och det blev min parkeringsbiljett. Inga extra papperslappar att hålla reda på, och lika enkelt när jag åkte ut: jag stoppade in samma kort, det debiterades och ut kom ett kvitto. Här har kroggarderober något att lära sig.

Jag insåg att jag var kissnödig när jag kom ner i garaget. Det var inte ett problem, låsen på såväl parkeringsentré som gästtoalett öppnas med de sex sista siffrorna kortet jag parkerat med.

Flygbolag har i olika grad tagit till samma princip. När jag på onsdag flyger med Virgin Atlantic till Los Angeles är biljetten knuten till kortet. På SAS kan jag till och med boarda planet med samma kort som biljetten betalades med.

Köper jag biobiljetterna över nätet behöver jag inte köa när jag kommer till biografen, istället drar jag kortet jag betalat med i biljettautomaten och får ut mina biljetter. Det där extrasteget med biljetterna ger stora minuspoäng, men grundprincipen är rätt.

Det finns många appliceringsmöjligheter på det här. Förutom alla ställen som faktiskt har biljettsystem (färjor, tåg, muséer, teatrar och så vidare) så har vi alla könummer. Informationen på kortet innehåller förutom kortnummer också namnet på innehavaren. Istället för att ta ett könummer när man kommer till banken, skulle man kunna dra sitt kort. Istället för att trycka fram ett anonymt nummer trycker personalen fram namnet på den som ska komma fram till kassa 8. Inte lika kul på mottagningen för veneriska sjukdomar kanske, men ett trevligt alternativ på mindre pinsamma ställen.

Det enda tveksamma med Hötorgets parkeringshus är det sista du ser på skärmen när du ska åka ut. Orden säger ”TREVLIG RESA”, men gubben som ser ut som något mellanting mellan en döden-smiley och en varning för radioaktivitet ger meddelandet en känsla av att du är på väg ut i Twilight Zone:

Andra bloggares inlägg om , , , ,

3 reaktioner till “Kontantlöst = biljettlöst = ♥”

  1. Det är ju verkligen när det funkar så smidigt som du beskriver det med parkeringshuset och liknande gånger. Varför kan inte SJ gör något liknande? De tog bort sin E-biljett, där du betalar på nätet och sedan bara visar legitimation som då blir din biljett. Kolla min blogg om min resa med SJ… ”Ren jävla idioti”

  2. Då väntar vi bara med spänning på att de anonyma VISA-kort som finns utomlands också kommer till Sverige, så att inte varje parkering och toalettbesök blir ännu en sak som hamnar i våra akter hos Storebror, eller någon av hans kompisar.

  3. @Abolin: Ah. SJ. De kommer att hänga kvar i stenåldern ett tag, är jag rädd.

    @Sophia: Det beror på vem man ser som storebror. Jag ser inte banken som storebror. Och som jag sa i kommentaren till ett tidigare inlägg: det här måste baseras på en frivillighet. När det blir tvång, det är då det blir ett integritetsövergrepp.

Kommentarer inaktiverade.