Ett enklare kontantlöst liv

De tio dagarna utan kontanter är till ända. Idag är sista dagen. (Det är bara tidig morgon här i Kalifornien, så tekniskt har jag hela sista dagen framför mig.)

Det är inte svårt att leva utan kontanter i Sverige (eller Los Angeles, för den delen). På sin höjd småirriterande, och det skulle kunna bli mer friktionsfritt. Under de här tio dagarna har jag sett ett gäng punkter som skulle göra livet enklare för oss som aldrig har cash:

 • Möjlighet att få kvitton elektroniskt när jag betalar med kortet – en av anledningarna till att jag inte ids med kontanter är att de tar plats. Med kort räcker ett tunt fodral där jag har Visa-kortet, körkortet och SL-kortet. Om jag ska samla på alla kvitton försvinner hela den här vinsten. Papperskvitton tappas bort, bleknar, slits. Elektroniska är för evigt.
 • Enklare småsummehantering – en av anledningarna till att vissa önskar kontanter framför kort är att kort tar lite längre tid i hanteringen. De nya korten med chip har informationen krypterad, vilket är bra ur säkerhetssynpunkt. Problemet är att vissa terminaler är lite långsamma på dekrypteringen, vilket gör att det skulle gått snabbare att läsa magnetremsan. Lägg till momentet ”slå in kod” eller ”skriv under” och det kan ta längre tid. Ta bort all verifikation på köp under, säg, 100 kronor på samma sätt som 7-eleven och Starbucks i Los Angeles gör. Inför biometrisk verifikation istället för kod för köp över 100:-
 • Luffartecken för kontantlösa – Jag skulle älska om Visa tryckte upp klistermärken med luffartecken som man kunde sätta upp på dörrposter till ställen för att berätta för kommande kontantlösa vilket bemötande de kan räkna med.
 • Integrera ID-kort i Visa-kortet – Jag kan få ett ID-kort utfärdat av min bank. Jag kan få ett Visa-kort utfärdat av min bank. Det bästa vore om dessa två integrerades i ett. Det skulle bli svårare att utnyttja någon annans kort, och plötsligt skulle man klara sig med ett kort mindre.

Det liksom inte bonuspoäng och fringisar som billigare hyrbil som är det intressanta. Det är enkelheten.

Andras blogginlägg om , , ,

3 reaktioner till “Ett enklare kontantlöst liv”

 1. Riktigt bra skrivet. En annan sak som kan tänkas vara en ruggit bra idé. Alla dessa poäng och bonuskort hit och dit. Varför kan inte alla butiker göra som OKQ8 och koppla det till ett vanligt betalkort, handlar jag där med mitt VISA kort från Swedbank så får jag ”bonusen” registrerad på det kortet. Om alla gjorde så så skulle man slippa massa plastkort… Shit va kärring jag känne rmig…hahaha… Skit i att anmäla er till butikernas poängsystem istället, så slipper ni kärringstämpeln.

 2. Jag blir alltid lika glad när jag handlar på Willys här i Nybro. Man går helt enkelt fram och sätter i kortet när kassörskan fortfarande håller på och scannar in varorna, trycker sin kod, och sedan när kassörskan hunnit ifatt så får man summan, trycker okej, och tio sekunder senare kan du stoppa ner ditt kort igen. Det går så snabbt att man nästan blir rädd. ;-)

 3. WysiWyg, så funkar det nästan i alla snabbköp i Stockholm. Problemet är ju att folk inte vet om det.

  Sverige är helt klart ett I-land när det gäller kort. Österrike där jag bor är mycket sämre. I min mataffär funkar bara MAESTRO-kort. Turisterna är helt vilsna. De ser en stor fet kortterminal, men vem sjutton använder MAESTRO??

  Kortet kan bara matas in efter det att alla varor är inslagna samt att jag berättar för kassörskan att jag vill betala med kort.

  Jag stoppar i kortet och slår koden. Nu står maskinen och väntar på att jag ska stoppa i ett bonuskort och enda sättet att komma vidare är att vänta. Tror time-outen är ungefär 15 sekunder. Därefter kan jag trycka okej och ta ut mitt kort.

  Jävligt störigt.

Kommentarer inaktiverade.