Den enes biffighet, den andres spinknoja

Jag vill alltid vara snabbare, starkare, snyggare, mer pedagogisk, mer påläst. BÄST. Och när jag nått dit vill jag bli ännu mer. Så har det varit hela livet.

Efter Bodyjampasset idag träffade jag lilleman som hade varit och styrketränat. Vi pratade om hur man tittar på andra och jämför oss. Jag tycker att det är rätt coolt att vara 18 år och sätta ord på den där känslan av värdelöshet såna jämförelser leder till. Det är framför allt modigt att våga prata om det.

Ett vanligt ställe för den här företeelsen är gymmet. Andra personer som lyckats med något jag själv kämpar med, accentuerar bara det jag inte lyckats uppnå. Jag är nöjd med mina ben, och jämför sällan benmuskler med någon annan. Skulle någon annan ha större ben än jag så känner jag inte alls samma grej som när någon har större axlar, eller större bröstmuskler, eller plattare mage eller något annat jag själv inte är (helt) nöjd med.

När jag jobbade i friskvårdsbranschen lärde jag mig att desarmera den här känslan av misslyckande som en jämförelse med andra förr innebar. Det var antingen det, eller att göra en Britney. (Alltså inte raka av sig håret, utan bli lite wacko light)

Jag måste samla mina tankar i det här ämnet, eftersom jag håller på med en text till en antologi om kroppssyn och ätstörningar, men just nu är jag så trött att jag inte tänker klart. Att försöka tänka är som att försöka fiska upp kokande spaghetti med en tesked. Varje gång jag får fatt i en tanke och försöker dra upp den, glider den tillbaks ner i grytan och blandar sig med de andra.

Nu ska jag sova. Imorrn har jag coachingdag med coacherna.

Andra bloggar om: , , , ,

3 reaktioner till “Den enes biffighet, den andres spinknoja”

  1. Tänk om du kunde ge mig lite av den varan. Jag är så oambitiös och o-jag-vill-vara-bäst att det är skamligt. Om jag vågade mig på att gå på gym kanske jag kunde få en smula tävlingsinstinkt. Hmm… tål att tänkas på.

  2. Jag har funderat mycket på det där med att jämföra sig med andra, konstatera att man inte duger och tänka att allt skulle vara helt annorlunda om man bara var tillräckligt smal/biffig/stark/snabb/whatever, och varför det faktiskt aldrig BLIR annorlunda om man skulle råka bli precis så där smal/biffig/stark/snabb/whatever som man önskade sig – för då har man flyttat gränserna; de flyttas hela tiden men så sakta att man inte märker att det sker. Och jag har nog funderat ännu mer på varför det inte alls nödvändigtvis hjälper att man vet att det är så, att man vet att det faktum att man inte är nöjd har mycket mindre med hur man faktiskt ser ur/vad man faktiskt kan prestera och hur andra ser på det, än hur man själv ser på hur man ser ut/vad man kan prestera. Det är som om man skulle ha ett filter framför ögon och öron, som effektivt sållar bort alla händelser, kommentarer och intryck som motsäger den egna uppfattningen om hur man är och hur otillräcklig man är. Skumt är det.

  3. Frågan är väl om jag inte bara skulle börja ifrågasätta min egen intelligens om jag satte min fot på ett gym – men nog fan skulle det egentligen behövas…

Kommentarer inaktiverade.