Dagens citat (eller: ja, men det är ju invandraryrken)

– Jag är emot vissa kulturer. De som håller på med hedersvåld, könsstympning och diskriminering. Men taxichaufförer, restaurangbiträden och så vidare. Det är människor som sköter sig. De är omistliga för vårt samhälle, förklarar han.

– Stellan Bojerud, Sverigedemokraternas nye starke man som säger sig inte vara rasist, pratar om vilka invandrare det är problem med. Invandrade akademiker är tydligen ingenting som existerar i Stellans värld. I min värld har han långt kvar innan han är öppensinnad antirasistisk reformatör.

Collateral:
Jag hur länge Stellan hade suttit på mexikanarna under intervjun med Brüno? Jag gissar på ”längre än Janet Paula”.

Andras blogginlägg om , , , ,

27 reaktioner till “Dagens citat (eller: ja, men det är ju invandraryrken)”

 1. @Julia: jag tror att det härstammar från att han egentligen är smårasist och har hittat vissa intellektuella kryckor som låter honom låtsas som om han egentligen inte är det. Då blir det så här yxigt.

  @Dexo: såklart jag gör. Tack!

 2. Kan det handla om att vi inte ska döma enskilda människor utan istället fördöma tankestrukturer?

 3. Ordvalet i Expo är inte mitt. Vi har i Sverige ett stort antal utlandsfödda akademiker, som samhället inte kan undvara. Vi har mängder av utlandsfödda, alltifrån stöderskor till överläkare, vi behöver för vår fortlevnad.

  Myndigheterna har själva skapat problemet genom det alltför illa definierade begreppet ”invandrare”. Det finns inga sådana, endast individer med olika förmåga och olika behov.

  Sluta tänk i termer av grupperingar!

  Det nu pågående ”kriget om förorterna” handlar enbart om utanförskap. Batonger är inte det som löser detta problem.

  Hälsar er

  Stellan

 4. Hur ställer sig Bojerud till amerikaner då, undrar jag, med tanke på att könsstympning av pojkar är ett vanligt inslag i deras kultur.

 5. @Stellan: Åh, tack! Du anar inte vad jag som läkare med invandrarbakgrund har oroat mig för att duga i främlingsfientligas ögon. Så skönt att veta att det som står mellan mig och det övriga invandrarpatrasket – det som ger mig mera rätt att leva i detta land – är mitt yrkesval. Förbjude att något skulle drabba mig så att jag inte längre skulle kunna duga, då bleve jag väl en ypperlig kandidat för deportation. Mysigt värre.

  @Joshua_Tree: Könsstympning? Du gör dig bara löjlig om du kallar manlig omskärelse för detta. Jag är inget fan av sedjan, men jämför inte päron med äpplen, speciellt inte när äpplena är cyanidspetsade.

 6. För mig finns det inga ”invandrare”. Det finns bara individer med olika drömmar, förväntningar, förmågor och behov.

  Sluta att stämpla folk med grupptillhörigheter. Regeringen och migrationsverket envisas att se ”invandrarna” som en grupp där alla har samma förmågor och behov. Detta är helt fel, det rör sig om människor som har helt skiljaktliga förmågor och behov.

  Detta är grundfelet i svensk invandringspolitik. En ligist är en ligist även om vore han min egen bror. Heder åt de äldre utlandsfödda i Rinkeby, som hutade åt vilsekomna ungdomar och förmådde dem att sluta kasta sten på SL-bussar.

  Nu slutar jag skriva, för vilka ord jag än väljer så kommer jag att utmålas som Satan.

  Hälsar er

  Stellan

 7. Till Daniel: Att du är läkare har inget med saken att göra. Envar som gör sin uppgift i samhället behövs. Dina ord om deportation svider för mig vars svärfar mördades såsom krigsfånge 1942. Ironi svider värre än råskäll.

  Jag är förvånad över att människor som aldrig sett mig, aldrig talat med mig och aldrig läst det jag skrivit anser sig veta hur jag tänker.

  Använd spegeln! Se bjälken i ditt öga!

 8. Till Daniel: Jag är ledsen. I 30 år har jag varit gift med en kvinna som är Nederländsk-Indonesisk. Vi har en utlandsadopterad dotter, som är gift med en man, som kommer från Gambia. De har tre barn (med ”invandrarbakgrund”, vilket är ett ord som jag ogillar i högsta grad).

  Men Du har i min frånvaro dömt mig som ”främlingsfientlig” på liknande sätt som KGB gjorde under Stalins utrensningar.

  Men Sverige är ett fritt land och jag är beredd att kämpa för din åsiktsfrihet så länge jag andas.

 9. @Stellan: Intressant. Du är minsann åh, så xenofil i dina uttalanden. Men sen är du med i Sverigedemokraterna. Kollaboratörer/enablers, deras ädla avsikter uttalade sålänge de befinner sig i offentliga blickfånget till trots, är ändock kollaboratörer/enablers – det är i alla fall min erfarenhet (och KDs). Jag bevisas gärna fel, men jag kommer inte hålla andan.

  Och du har rätt, vad dillade jag om i mitt inlägg, som om min invadrarstatus spelade någon roll alls i sammanhanget! Som kronisk bög lär inget jag gör duga i SDares ögon, så allt hopp om hus-niggerism är förlorat. Ack! Ve, till och med.

 10. Om du är bög, så angår det inte mig alls. Det är din grej. Hetsen mot bögar avskaffades enligt lag år 1944, även om det i praktiken dröjde avsevärt längre till förföljandet av homosexuella de facto upphörde,

  Så nu fick jag en ny yrkestitel i mitt CV: Xenofil. Jag hade just svårt att hitta något på bokstaven X.

  Nu är jag vare sig xenofil eller xenofob. När jag har bott och arbetat utomlands har jag förväntat mig respekt – och det har jag fått. Reciprokt gäller att utlandsfödda som kommer hit och arbetar här skall mötas med respekt.

  Rosengård brinner, Gottsunda brinner. Det är tid att diskutera fram hållbara lösningar. Regeringen duckar. Du och jag lägger mer tid på att tjafsa med varandra än att gemensamt diskutera hur vi kan desarmera den tickande bomb, som kommer att explodera om inget görs.

 11. @Stellan: Det är ju lite det som är grejen, Stellan. Du är med i ett parti som tycker att mindre förföljelse av homosexuella det senare halv- och kvartsseklet är något dåligt. Så du må tycka att min sexualitet inte angår dig, men det håller jag inte alls med om. Den, bland andra saker, gör mig till måltavla för SDs ohyggliga politik. Så hur hygglig du än försöker framställa dig själv, förändrar det väldigt lite när det kommer till det ohyggliga faktum att du stödjer ett parti som hotar mig och mina fri- och rättigheter på flera samtidiga plan.

  Och därför har jag svårt att diskutera hur jag ska desarmera denna ”tickande bomb” med dig. Ty, och för att hålla oss till denna klyschiga metafor, ditt parti hävdar att jag är bomben, och då jag inte är så pigg på att desarmeras, tycker jag inte att du kan klandra mig för att jag inte är villig att respektera dig i detta.

 12. Jag hävdar inte att du är någon ”bomb” försåvitt det inte är du som eldar upp bilar i Hammarkullen.

  Jag godtar inte att någon i Sverige (SD eller ej) hotar någon annan medborgares fri- och rättigheter. Den 1 oktober i år går jag i pension efter att i 50 år och 12 dagar försvarat Sverige och våra medborgares grundlagar.

  Du är inte ”pigg på att desarmeras”, men det är ju inte dig det gäller. Det jag avser är en situtation som Hjalmar Branting avstyrde 1917 – revolutionen.

  Föredrar du att låta situationen eskalera till det läget att olika befolkningsgrupper i vårt land skall ta till vapen mot varandra?

 13. Det är som att en gammal katolsk präst blivit protestant för att föra luteranismen närmare Rom igen…
  Inse faktum Stellan: antingen är du SD:are, och då kan din dotter vara gift med vemsomhelst – du är med i ett parti som inte kan diskutera invandring på ett vettigt sätt, och som ser invandring som svaret på orsaken till ”alla problem”. Eller rättare sagt, viss sorts invandring. Den fina invandringen, den från USA, eller EU, är inget problem… enligt SD. Åtminstone så länge det inte är muslimer eller negrer. Det gör dig till rasist per definition – sen kan du värja dig mot den stämpeln så mycket du vill.
  Eller så är du otroligt naiv.
  Men – vi känner våra pappenheimare… eller hur?

 14. Jag så naiv att jag tror att dialog är ett sätt att undvika de hemskheter som väntar oss alla.

 15. Till ”globetrotter”: Ditt påstående att jag är rasist gör mig så upprörd att jag saknar ord. Du pissar på min familj! Far åt helvete svenne!

 16. ”Pissar på min familj”? och ”Far åt helvete svenne”?
  Det är ju riktigt roande, speciellt för att komma från någon som tror att dialog är ”ett sätt att undvika de hemskheter som väntar oss alla”.
  De hemskheterna står i så fall SD för.
  För övrigt är jag inte svenne.

  Dessutom har din familj inget med det hela att göra. Det är DIG det gäller.

 17. Daniel: Vad pratar du om? Varför skulle SD tycka att homoförföljelse är bra?
  Fördomar är SÅ tröttsamma…

  Globetrotter: Är SD ett parti som ”inte” kan diskutera invandringen? Vi är ju det enda partiet som vill diskutera den och dess konsekvenser. Alla andra vill ju stämpla rasist på de som ifrågasätter invandringspolitiken.
  Och det går alldels utmärkt att vara SD:are och invandrare.
  Om man har kommit hit och anpassat sig och blivit en del av samhället så har man samma rätt att klaga på nyanlända som inte anpassar sig.

  Sen har jag aldrig förstått varför svenska homorörelsen är så vänligt inställda till mångkultur. Dennas största företrädare är islam och vad islamiska länder gör mot homosexuella vet nog de flesta.
  I Nederländerna har man förstått det, varför bland de största partierna bland homoväljare är Geert Wilders Frihetsparti.

 18. Nej, SD vill inte ”diskutera”. SD vill häfta på ”invandring” som svar till allehanda problem. Det blir ingen diskussion då…

  Ungefär som du gör i meningen därefter: mångkultur har inget med islam att göra.
  För övrigt är inte kristenheten så jäkla vänligt inställda till homosexuella heller – se bara på God Hates Fags…

  Så fördomar, det hade du ju gott om.

 19. Herregud här inne är det fördomar både från höger o vänster sida…

  Dags att byta taktik för ni jävlas ju bara med varnadra. Tror ni att ni kommer nånstans.

  Känns lite som vänsterns näste härinne.

 20. Globetrotter:
  Nej, vad vi vill göra är att belysa de problem och de kostnader som följer den oansvariga invandringspolitiken.
  Jag förstår att de framstår som att vi skyller allt på invandringen; tidigare fick ju ingen nämna problemen, nu blir det ju för mycket för vissa att hantera…

  Att jämföra kristendom och islam vad gäller homosexuella är så tramsigt att jag nästan börjar gråta.

  I vilket kristet land hänger man homosexuella i lykstolparna? Inga.
  I vilket mellanösternland får homosexuella leva fritt? I det enda icke-muslimska; Israel.

 21. Vilket monumentalt skitprat. Den som tramsar är du. Om du tror att du ska värva homosexuella röster genom att trumma upp någon slags rädsla för islam, kan du ju tänka igen.
  Man behöver inte hänga homosexuella i lyktstolpar för att vara anti-homo. Häromåret hävdade en just kristen frikyrkopastor att homosexuella var en ”kancersvulst” på samhället. Eller är det glömt?
  Israel är helt irrelevant i detta. Hur många afrikanska länder har förbud mot homosexualitet? Jodå, de flesta är ”kristna”; t.ex Uganda, Zimbabwe. Vi kan ta vad som händer helt nära oss, t.ex i Litauen, Vitryssland, Ukraina. Dessa är mig veterligen ”kristna”.

  Fortfarande gör ni något slags likhetstecken mellan en religion och mångkultur, något som ju är totalt ohederligt – för att inte tala om rasistiskt. ”Belysa problem” är bara struntprat – när ni sprider såna lögner som att islam är på väg att ”ta över Europa” och att det skulle rättfärdiga ett stopp för invandring. Alla möjliga sociala problem, oavsett vad de beror på, säger ni beror på ”den stora invandringen” (vilket är ren och skär lögn), och det allena rådande motmedlet mot alla olika samhällsproblemen är att ”begränsa invandringen”. Dessutom väljer ni, som vanligt, att alltid, alltid, alltid belysa negativa tendenser, kostnader och händelser. Det kanske är det du menar med att ”belysa problem”.

  Och ni är ju inte själva så jäkla toleranta mot homosexuella: fram till 2003 ville ni till och med avskaffa partnerskapet. Ni har varit emot först partnerskap och sedan äktenskapet, för att inte tala om att homosexuella adopterar (såkallade homoadoptioner). Er egen partisekreterare Söder har ju visat vad han tycker om homosexualitet, och det ganska offentligt; er pressekreterare säger glatt att homosexualitet är en avvikelse.
  Du hänvisar glatt till Nederländerna, men glömmer att tala om att ni har helt olika politik när det gäller homosexuella.

  Vilka samhälleliga problem kommer ni att associera homosexuella till?

  ”Kyrkan bör motsätta sig förändringen av äktenskapsbalken, månggifte, den utvidgade adoptionsrätten och andra försök att underminera familjebegreppet.” Enligt SD.

 22. Att du jämför kristna länder där homosexuella har det svårt med muslimska länder där de avrättas är så dumt att jag inte vet var jag ska börja.
  Ungefär som när svenska feminister skriker högt om kvoterade styrelser men stoppar huvudet i sanden när man vill prata hedersvåld.

  Hur kan det vara rasistiskt att kritisera en religion vars utövare sträcker sig allt från kritvita bosnier till kolsvarta somalier?

  Varifrån kommer problemen då? Varför brinner bilar i Europas förorter? Varför måste dess brandmän ha poliseskort så att de inte blir stenade och får sina slangar sönderskurna?
  Vad kan man hänvisa detta till om inte en fallerad invandringspolitik och ett strävande efter ett mångkulturellt samhälle som helt kapsejsat?

  Att vara för traditionella äktenskap är inte detsamma som att vara emot homosexuella.
  En av mina bästa vänner är homosexuell. Jag är ändå för att äktenskap ska vara mellan en man och en kvinna.
  Det betyder inte att jag har något emot homosexuella.

 23. ”En av mina bästa vänner är homosexuell”… jodu… den har vi ju hört.

  Sättet du vinklar det på visar ju verkligen att du har förstått allt (NOT). Kristna länder = ”svårt”, muslimska länder = ”avrättas”. Din kunskap och din omtänksamhet om homosexuella är rörande.

  Det är ju så uppenbart att ni använder ”fallerad invandringspolitik” till det mesta som ens på det avlägsnaste sätt kan anses vara ett ”problem”.

  Det är så man kräks.

 24. En liten men inte obetydlig detalj är att EXPO redigerade bort ordet ”läkare” ur mitt uttalande. I min värld är utlandsfödda akademiker en påtaglig realitet. Såväl min läkare som tandläkare är utlandsfödda. Min sambo, som är från Laos, är tolk inom rättsväsendet och sjukvården.

  Men det blev ju mer intressant med EXPO:s vinkling.

Kommentarer inaktiverade.