Crowdsourcing av min framtid

Dags för mig att testa crowdsourcing på allvar. I korta drag, jag vill ha hjälp med att bestämma mig kring min framtid. Eftersom såväl internet som sociala medier är iblandade tänker jag att mitt nätverk får en avgörande roll. Det är inget litet val, och det är ett sätt att experimentera med crowdsourcing. Kanske kommer ingen att rösta.

Jag har i snart två år arbetat på Hyper Island. Det har på många sätt varit mitt drömjobb, men i många relationer kommer man till en punkt där man vill, kan och behöver olika saker. Jag sa precis som det var till Hyper Island, och avslutade med ”Jag vill jättegärna att vi är vänner” – och det är vi. Nu måste jag bestämma mig för vad jag ska göra härnäst.

Här är de två valen jag står inför:
1) Ta ett fast jobb. Jag har ett konkret erbjudande och ett gäng leads. Lönen jag blivit erbjuden är jag nöjd med: 30 000 per månad. Arbetsuppgifterna skulle nyttja min mångsidighet med allt från teknisk till social kompetens.

2) Bli egen och köra konsultverksamhet inom digitala och interaktiva medier (det som populärt kallas ”sociala medier”), gruppdynamik och byggandet av effektiva team.

Fördelar med anställning
– Arbetskamrater och tillhörighet
– Fast inkomst
– Enklare att planera vardagarna
– Jag behöver inte sälja in mig (ett moment jag inte är helt bekväm med för övrigt)
– Trygghet på flera plan
Fördelar med konsultande
– Jag kan på riktigt kombinera de områden där jag är mest lustfylld och mest kompetent: ”bygga effektiva team”, ”kommunikation”, ”strategi för web 2.0” och ”utbildning”
– Jag får bestämma över balansen tid vs inkomst
– Jag kan välja var jag sitter och jobbar stora delar av tiden
– Jag kan få en större variation på uppdrag
– Jag får träffa en stor mängd människor

Så här röstar du:
Du röstar genom att twittra: skicka ett @-svar med ditt alternativ till mig (@kazarnowicz). Omröstningen pågår till imorgon onsdag, 23.59 CET+1.

Andra faktorer som kan påverka valet
Jag har inga besparingar som jag kan leva på en längre tid. Jag har en slutlön och ett konsultuppdrag på Hyper Island som tillsammans gör att jag klarar mig till årsskiftet.

Nästa månad tar jag ett lån på 1,7 miljoner för min nya lägenhet. Min månadskostnad för boende stiger från 3500 till 7500 (med nuvarande ränteläge).

What do I do? Go!

Andras blogginlägg om , , ,

8 reaktioner till “Crowdsourcing av min framtid”

 1. Alternativ 1, lätt! Strävar själv efter att bli anställd – frilansandet, ovissheten och svårheten i att kunna planera in t.ex. semestrar m.m. är otroligt slitande. Dessutom, inte att förglömma: pappersexcercisen med företagandet tar tid och energi från det kreativa skapandet.

 2. Jag twittrar inte :-)
  Men jag skulle också välja alternativ 1. Utöver arbetstryggheten så slipper du också allt pappersarbete som krävs för att Skatteverket skall bli nöjda med egenföretagare. Dvs arbetstidsmässigt kommer du kunna jobba mer med det du gillar. Dessutom kommer du alltid i framtiden (när du i alla fall _börjat_ betala av på din lägenhet) kunna säga upp dig och starta eget.

 3. Först och främst: TACK för att du skriver här igen!! Har saknat dig, snyggo…

  :-)

  Sen… twittrar inte, så rösten kanske inte räknas. Men ta det fasta jobbet, det finns massor med skäl:

  1. Med den ökande boendekostnaden känns en fast inkomst säkrare
  2. Du gillar inte att sälja dig själv (det måste du kunna som konsult)
  3. Konsultande gör inte att du får ”bestämma över balans tid/inkomst”. Det är att lura sig själv; du kommer att jobba arslet av dig, antingen med det uppdrag du har, eller med att leta efter nästa. Du kan bli fånge hos dig själv…
  4. Inget är skrivet i sten; du kan alltid hoppa av det fasta jobbet och starta eget när du känner att det är rätt. Svårare att göra tvärtom… finns ett bra jobb med bra lön tillgängligt om konsultandet inte funkar?

  /Anders

 4. De här påminner ju lite om min tävling, fast min är med pris. Men tillbaka till dig. Om du har en plan för ditt erbjudande och hur du ska sälja, skulle jag välja alternativ 2. Frihet är guld värd. Men om du inte har säljet klart för dig, skulle jag välja alternativ 1. Utan kulor blir friheten inte lika kul.

 5. Ska du ta ett lån på 1,7 miljoner så är det nog bättre att vara anställd.
  Speciellt eftersom du inte är helt bekväm med att sälja in dig själv – det är inget som kommer på en kafferast heller (att vara bekväm alltså).
  Kolla leadsen och se om de kan ge mer än 30000 kr i månaden – det tycker jag du borde kunna åstadkomma. Tacka under tiden ja till det konkreta erbjudandet, men håll dörrarna öppna.

 6. Jag kan inte din bransch, men om jag var du skulle jag försöka bli anställd på ett konsultbolag, och på det sättet få hjälp med sälj och utbildning. Du bör kunna tjäna mycket mer, och ha roligare, på det sättet än som livegen^H^H^H^H^H^H^Hfast anställd (*brrr!*).

Kommentarer inaktiverade.