Tusen bilder från Prideparaden

Det är få saker som kan få mig att börja gråta, men Prideparaden är en av dem. Det är fantastiskt med en dag när det på riktigt inte spelar någon som helst roll vem man är, hur man ser ut eller vad man gillar. Alla får vara med.

Pride 2007

Det var lite märkligt att se Kungsgatans trottoarer kantade med förväntansfulla människor medan själva vägen ligger öde. Traditionenligt var Dykes on Bikes första sektionen ut (senare kom även cyklande flator)

I år var sektionerna generellt inte lika fantasifulla som förra året. Babsan, som förra året var med på paradens snyggaste float hade så klart svårt att komma upp i samma klass i år.

Jag har tappat räkning på hur många gånger jag fick gåshud. Det är fler än gångerna jag höll på att börja gråta, och färre än gångerna jag skrattade av ren lycka. Första gången var redan när sektionen ”Marching for those who can’t” kom.

Sedan fortsatte det ungefär så hela paraden, framför allt när sektionerna Regnbågsfamiljer, Stolta Föräldrar och Gaypoliserna passerade.

Stolta poliser

Ett sobert och diskret (och därmed, med parad-mått mätt, udda) inslag var filmbussen, där Måns Herngren (?) filmade till ett icke specificerat projekt.

I år var det fler barn och bebisar i paraden än någonsin tidigare, som Juni till exempel:

Flickan heter Juni

Nyamko var där.Fredrik var det inte. Temat för årets Pridefirande var ”Sport”. Det märktes på många sätt. FCZ bollade, ett par flator passade på att besöka second base, ett annat par spelade amerikansk fotboll och det fanns cheerleaders och pompoms både här och där.

Det var en salig blandning av folk: tanter, scouter (flickor med stake), änglar, djävlar, dancing queens och danish vikings. Det var glada ungdomar (och några med attityd), glada sjuksköterskor (och minst en straight) och glada poliser. Där fanns pasties och pasteller, pride queens och pirater.

Paraden innehöll mer än färgglada människor. Även fiktiva karaktärer paraderade stolt. Till exempel Satine från Moulin Rouge, Marge och Homer och såklart min favoritsektion: slash fiction med både trollkarlar och mugglare:

Slash fiction

Aktiva och förargelseväckande tjejer, dansande snygga killar, lyckliga drugor … paraden är ett gigantiskt och vackert firande av frihet.

Och som avslut, den största kontrasten jag lyckades fånga på bild: glad och glittrig vs antifacistisk och arg.

Resten av de 1000 bilderna kan du kolla in på min Flickr-sida.

Andra bloggar
om: , , ,

21 reaktioner till “Tusen bilder från Prideparaden”

 1. åh, jag gick med i draco/harry-tåget, och det är kuuul att se att någon gillade det, eftersom många verkade tycka att vi bara var knäppa :D

 2. Hittade hit via Rexxie. Underbart med alla dina fotografier. Skulle leta efter Rexxie och Jerbaz bland dina foton. :-)
  Det var svårt att inte fälla en tår och det blev extra känslosamt när Regnbågsfamiljer och Stolta Föräldrar passerade.
  Din notering är den bästa sammanfattningen jag läst om Prideparaden. Tack för att du delar med dig och jag tackar för titten av alla fotografierna.

 3. Jag blir tårögd igen när jag tänker på hur det kändes att gå för de som inte kan-

  och jag kommer aldrig att sluta gå för dem.

  TACK för grymma foton!

 4. Det är så sjukt fint med paraden. Det är så mycket glädje och kärlek. (Well, AFA-killarna var ju rätt arga, och slog tydligen ner nazister, men vi får hoppas att det inte blir någon tradition)

 5. Ja, en eller två. Eller tio. Jag har kommit en bit på vägen, men nu börjar jag tycka att tusen bilder var lite väl mycket. Samtidigt ville jag ha foto på så mycket som möjligt, inte bara de som var mest uppklädda.

 6. Skojar du? Jag älskar slash fiction som företeelse, och vem bryr sig om ingen annan fattar? Jag skulle lätt kunna tänka mig att gå i en superhjälte-slash-fiction-sektion. Wolverine och Johnny Storm hånglades. Eller Jean Grey och Storm. Hett!

 7. Jag blir fortfarande lite tårögd när jag tänker på hur folk jublade när just Stolta Föräldrar och Regnbågsfamiljer kom. Tack för berömmet!

 8. Det var sjukt mäktigt. Snygg detalj med tejpen för munnen. Bra att lägga sektionen långt fram i paraden också. Ni gjorde ett fantastiskt jobb!

 9. Intressant att chan fortfarande är intressant. Eller åtminstone gammal man + yngre pojkar. I och med att personerna på HP-bilden är klädda i ”skolkläder” är det den enda tolkningen som kan göras. Eller chan kanske är finare när det är slash? Mer legitimt?

 10. Vad är ”chan”? När det gäller tolkningen av de utklädda så beror det väl på vilken av böckerna man baserar det på? Harry och Draco borde ju vara 16-17 i de sista böckerna om jag inte missförstått det.

 11. Hamnade i en glädjerysning genom hela ditt inlägg. Fantastiska bilder. Tack! Åh vad jag önskar att jag kunde ha varit där. Priden i London är bra, men Stockholm är i en klass för sig. 2008 är det INGET som kan hindra mig från att vara där! Pride är så jävla fantastiskt. Det går inte ens att beskriva i ord (fast du gjorde det rätt bra..!) Ska genast kasta mig över till Flickr och fortsätta njuta.

 12. Vad roligt Anna. 2008 är det dessutom Europride i Stockholm, så både paraden och åskådarna lär vara rekordmånga!

Kommentarer inaktiverade.