Mitt drömbröllop: QX + konkursförvaltare

Jag har för länge sedan slutat förvänta mig att QX ska leverera något som kvalitetsmässigt ligger ens i samma riktnummerområde som till exempel Winq. Jag vet att QX levererar mingelbilder från bögfester och schlagernytt, och att jag får vända mig till Bengt Held för att få analyser av, och nyheter kring, politik som rör HBT-frågor.

Till och med Roger Wilsons medverkan känns mest som the token Bögjävel.

Jag trodde helt enkelt att QX inte längre kunde göra mig arg och besviken, för jag förväntar mig inget av dem.

Så såg jag deras senaste omslag.

Paolo "Rädda äktenskapet för barnens skull" Roberto på QX omslag

Numret handlar om ”fem par vi önskar gifte sig”. Här visar QX sina sanna färger. De är inte intresserade av bögar, flator och andra ostraighta personer. Av tio deltagare är två icke-straighta i någon grad: Regina Lund och ”Mr Gay Sweden Christo” (som för övrigt har mina sympatier: att tituleras som ”Mr Gay Sweden Christo” och inte med för- och efternamn är sorgligt på nivån med att vara Big Brother-whatever).

Innan jag går in i det koleriska stadiet av det här inlägget vill jag buga inför det mycket skickliga sätt som Anders Öhrman utför sin uppgift som chefredaktör. En lyckad chefredaktör sätter en tydlig personlig prägel på sin produkt och QX är i allra högsta grad en en vit, medelklass, medelålders Onkel Tom som förkroppsligar (vissa) bögars önskan att få förföra en straight gymkille med prilla och 90-talstribal runt överarmen. (Och Magda Gad är inte bara QX kvinnliga alibi, hon har också alltid varit kåtare och villigare på att tillfredsställa bögarna än samlade Patricia en annandag Påsk-morgon 04:59, så länge de kan erbjuda kändisskap eller makt i utbyte.)

Det är alltså varken faktumet att man väljer killparet, eller att majoriteten av personerna som medverkar är straighta som gör mig rasande. Nej, orsaken är Paolo ”Rädda Äktenskapet (för barnens skull)” Roberto.

2006 skrev ett 40-tal personer under ett upprop. Bland dem fanns Siewert Öholm, Jan Myrdal, Ulf Ekman och ordföranden för Medvandrarna (en rörelse som tror man kan bota homosexualitet). Paolo Roberto var tillsammans med Anna Maria Corazza Bildt affischnamn för rörelsen.

Visst, ”Rädda Äktenskapet” Roberto gör avbön i en intervju i det här numret. Han berättar att han visserligen inte höll med om allt som stod där men att han ville väcka debatt. Vad han inte höll med om är oklart, läser man uppropet är det ingress + sex stycken som går ungefär så här:

Till detta hör enligt artikel 7 i Barnkonventionen att barnet så långt det är möjligt skall få omvårdnad av både sin mamma och pappa. Mer än någon annan relation tillgodoser äktenskapet detta behov.

Om äktenskapet görs könsneutralt kan det inte längre kopplas naturligt till barn och barns rättigheter – den samkönade relationen är ju principiellt steril. Med ett könsneutralt äktenskapsbegrepp kommer barnen med nödvändighet att hamna i bakgrunden. Då finns det inte heller någon unik, av staten sanktionerad, institution för mamma-pappa-barn-relationen.

Jag gillar tanken på att man kan ändra sig och få en andra chans. Men att lyfta någon från homofob med kvasibiologiska svepskäl till omslagspojke och ”drömbröllopspar” lämnar onekligen en besk smak i munnen.

5 reaktioner till “Mitt drömbröllop: QX + konkursförvaltare”

  1. En smula omdömeslöst att ha Paolo på framsidan om han inte räds att verka i Medvandrarnas sällskap. Organisation som antagligen har mångas lidande på sitt samvete. Jamenvisst.

  2. Problemet (ett av dem) är väl att QX inte har någon vettig konkurrens. Och så länge de inte har det kommer tidningen att fortsätta slöa till. Och folk att läsa deras skit.

    Jag kan förstå syftet med artikeln (som jag inte läst) men valet av personer? Varför skulle jag vilja att Paolo och Petter gifte sig? Verkligen: varför?

    Paolo är i mina ögon dessutom närmast i paritet med Carola är det gäller trovärdighet och ”avböner”…

    Jag var själv sådan att jag läste QX, i brist på annat. Men jag slutade för något år sedan: jounalistisk nöd, brist på stilistisk förmåga och slätstrukenhet gjorde att jag till slut inte stod ut längre. Det finns bättre sätt att fördriva sin tid. Och betydligt bättre tidningar att läsa…

Kommentarer inaktiverade.