Gayledare och heteromjölk

Journalistkåren är väldigt kreativ när det gäller att uppfinna nya ord. Bäst är de såklart på Aftonpressen, med ord som ”penisdrama”, ”böghåna” och ”revanschhår”. Ett område där alla journalister tenderar att använda tveksamma sammansättningar är områden som rör gruppen formerly known as HBT genom att sätta ”homo” som förled vare sig det passar eller inte.

Homoadoptioner. Homoäktenskap. Homodjur.

Det är såklart intressant, eftersom normen inte låter sig namnges. Den definieras istället genom att allt som avviker får ett namn (och straffas, men det är en annan historia). Heterodjur? Heteroadoptioner? Där har olika psykiska tillstånd och sjukdomar ett namn för normen: normalstörd.

Ibland används ”gay-” som förled istället när man vill vara lite familjär och hipp. Som i dagens Metro, som serverar en TT-nyhet om världens första gayledare. När vi får besök av lesbiska, trippelbröstade horor från Eroticon 6 som säger ”Take us to your leader” är det alltså Island och inte Vita Huset som gäller:
Gayledare

Några som däremot är lite skönt reaktionärt hetero är Arla, som på sin senaste mjölkbaksida riktad till barn- och ungdomar har en miniintervju med Fredrik ”Benke” Rydman från Bounce. Det krävs inte mycket fantasi för att ändra copyn i den här texten så att den inte exkluderar alla homo- och bisexuella barn och ungdomar, men jag gissar att ”fantasifull reaktionär-hetero” är en oxymoron av det värre slaget. Jag har, som den aktivist jag (också) ibland är, mailat Arla för att kolla hur de tänkte och vad de har för inställing i frågan.
Hetero-mjölk?

Andra bloggares inlägg om , , , , , ,

6 reaktioner till “Gayledare och heteromjölk”

 1. Böghåna? Verkligen? Det är nog mitt nya favoritord och sysselsättning, speciellt med den där dansaren – de om några är ju feys. ”Honey, the Oscars are over. I know you were gunning for best supporting actress, but… please.”

 2. @Malte: haha. Arla och queer? Den dagen är det dags att ringa Påven och kolla om helvetet verkligen har frusit till is.

 3. Bögcensur alt. Gaycensur:

  När en homosexuell person goes bananas för att tex någon är emot homoäktenskap.

  Då kräver han/hon/den:

  1. En ursäkt
  2. Rätten att få kalla denne för idiot, homofob,
  puckor etc

 4. @Apse: för det första handlar det väl om vilka grunder personen är mot ”homoäktenskap” på. Jag har hört många homofoba argument mot samkönade äktenskap, och någon som yttrar dessa får rimligtvis finna sig i att bli utpekad som homofob.

  Med det sagt så håller jag med om att det finns homosexuella som använder homofobstämpeln som en sköld.

Kommentarer inaktiverade.