Etikettfråga: ta bord på café innan man beställt?

Jag skulle käka brunch med delar av la famiglia, och kände ett sjukt sug efter riktiga amerikanska pannkakor. På Surbrunnsgatan finns ett bra ställe om man vill ha brunch av amerikanska mått (aka kolesterolstinn sugar-rush) så jag åkte dit tidigare för att ta ett bord.

När jag kom in på stället var det hyfsat fullt, men ett bord för fyra var ledigt. Det var två som stod och väntade i kassan på att få beställa, så jag ställde mig i kön och hoppades på att bordet skulle vara tillgängligt när jag väl beställt.

Det var det inte. Två herrar som kom in fem minuter efter mig tog bordet innan de beställde. När jag såg det påpekade jag för dem att jag tycker att det är ohyfsat att ta ett bord innan man beställt och att jag tyckte att jag hade rätt till det bordet. Nå, för att göra en kort historia kortare: de flyttade på sig, men stämningen var definitivt inte på topp. Ena av dem var väldigt konflikträdd och höll sig undan, den andra stirrade på mig med en utmaning i blicken under hela tiden de åt brunch. Självklart behövde han återfå lite av prestigeförlusten han upplevt när de flyttade på sig, och självklart brast det precis när de skulle gå; Han kom fram och började med ”Du är patetisk …” varpå jag sa ”Jag noterar din åsikt” och lyssnade bara halvhjärtat på resten av harangen som han förberett under hela brunchen. Jag uppfattade några ”patetisk” till, och något om ”2008”. Anyway, jag skötte det hela inte speciellt snyggt heller, jag kunde ha varit trevligare när jag sa till. Jag borde ha haft på mig min knapp:
Tyst! Jag har inte fått mitt kaffe än!
När jag gick från brunchen i strålande solsken, med ägg, bacon, amerikanska pannkakor med blåbär och lönnsirap och två latte i magen funderade jag lite på om hur folk egentligen ser på det där. Är det okej att ta bord innan man beställt? Enkäten är såklart binär, för att ingen ska kunna sätta sig på staketet och häcka. Gråzoner och funderingar får gärna utvecklas i kommentarfältet.

[poll id=”8″]

Sirap kan för övrigt varmt rekommenderas som brunchställe.

Andra bloggares inlägg om , ,

19 reaktioner till “Etikettfråga: ta bord på café innan man beställt?”

 1. Det är ohyfsat att ta ett bord innan man beställt mat. Om ingen gör det blir rotationen större och fler får plats…

  Du gjorde helt rätt som sa till. Jag önskar jag vågade göra det också; men är alldeles för konflikträdd… :-/

 2. Jag blir helt kallsvettig vid tanken på att stå med en bricka och det är fullt, så jag gör ett snabbt överslag när jag kommer in, och om det finns tillräckligt många bord för de som står i kön (och ett för mig) så kan jag tänka mig att ta ett bord. Om det däremot inte verkar finnas tillräckligt med platser hoppar jag över det och går någon annanstans…

 3. Man tar självklart bord först. Hela den här rätt jobbiga situationen hade du kunnat undvika med en sån manöver.

  Problemet är ju som Rexxie säger att det är oerhört trist att stå där med sin bricka rykande heta pannkakor och konstatera att det inte finns någon sittplats.

 4. Om jag är själv tar jag intget bord i förväg även om det verkar knökfullt, jag chansar på att jag kan knö mig ner hos någon annan där det finns en rövplats över.

  Om jag däremot är med någon vän/kompis/kollega/bror/syster för en fika eller något så skulle jag nog se till att en av oss la beslag på det antal platser vi behöver innan beställning

 5. Det var jävligt starkt av dig att säga till! Hade nog inte vågat själv. Men om jag pressat mig till det hade jag ändå mått dåligt av det.

 6. Är det ok att boka bord innan man beställt?

  Ärligt talat så hade jag nog inte fattat vad du menat om du kommit fram till mig och sagt att du hade rätt till bordet. Man sätter sig ju alltid före man beställer om det finns servering. Om man är två så sätter sig kanske en och den andre beställer.Skulle jag gå själv hade jag markerat för att vara säker på att få plats, men också att undvika att någon annan ska behöva flytta sig.

  Att markera eller ta bord före undviker den här typen av konflikter.

  Hade det varit jag som satt där, hade jag erbjudit att dela men vet inte om jag hade flyttat på mig.

 7. Även om det kan vara opraktiskt att ha köpt kaffe eller dylikt om det sedan visar sig att man inte får plats, tycker nog jag att det är mer ohyfsat att tro att man kan ”paxa” ett bord. Man behöver trots allt inte ett bord förrän man har stått i kön och fått kaffe/mat.

  En lunchrestaurang i närheten av mitt jobb är populär. Ibland är köerna långa och folk ”paxar” bord genom att lägga ut kläder. Tyvärr kan köerna vara 30 min långa, vilket medför att dessa bord då står helt tomma trots att de först i kön (som inte har kört samma princip), faktiskt kunde ha satt sig på dessa platser och avslutat sin måltid innan de med jackorna (sist i kön) faktiskt har fått sin mat och behöver ett bord.

  Man kan ju också fråga de som förespråkar att man ska få ”paxa” ett bord innan köandet vad som ska krävas för att verkligen ”paxa” det. När jag ställer mig i kön brukar jag titta på ett bord och tänka att jag ska sätta mig där. Räcker det? Eller ska jag lägga en tidning från kaféet där? Måste jag lämna något som verkligen är mitt, typ en jacka? Eller ska en del av sällskapet sitta vid bordet?

  Jag håller inte alls med ”Magnus” att jämföra detta med bordsbeställningar på restauranger. I dessa fall börjar alla med att först ta ett bord och du utnyttjar hela tiden bordet. I de fall du reserverar ett bord innan är det en överenskommelse med restaurangen, som i sin tur kan planera för att maximera bordsutnyttjandet för sina gäster.

  T ex, är det ok att gå in och ”paxa” ett bord på ett fik genom att lämna jackan där, för att sedan gå till pressbyrån bredvid för att köpa en tidning man ska läsa vid bordet, och sedan gå till toaletten innan man ställer sig i kön? Dvs: att jämföra med att ringa till en restaurang och boka ett bord om 30–40 min.

  Eller för att fortsätta på denna tankebana: är det ok att gå fram till det bästa fönsterbordet som redan är upptaget och lämna jackan där så att man får det så fort de som redan sitter där går?

  Om alla handlade lika skulle inte konflikten uppstå. Tyvärr tror jag att genomströmmingen skulle bli avsevärt sämre om alla tog ett bord innan köandet / köp som föreslagits ovan.

  Skriv till Ribbing på DN och fråga vad hon tycker :) Eller så borde vi trycka upp två ”klistermärken” som man kan ge till kaféer att sätta i dörren:
  — Här beställer man innan man tar bord.
  — Ta gärna ett bord innan du beställer.

 8. Jag klickade på jo-det-är-OK-att-paxa. Sen läste jag alla kommentarer och Aftonbladet-artikeln. Säger att det beror på. Men jag tror faktiskt att man kan _boka_ bord på Sirap :-)

 9. Den som blir lidande av att man tar bord innan man beställer är ju i första hand caféet, som kan få minskad omsättning. Följaktligen bör caféet, ifall caféet tycker att det är ett problem, sätta upp anslag där man ber folk beställa innan de tar bord. Då slipper enskilda personer som du ta konflikten för caféets omsättnings skull.

  Resonemanget att det är ohyfsat att ta plats först förutsätter ju för övrigt att alla bord är ekvivalenta, att det inte spelar någon roll på vilken plats man hamnar. Jag kanske inte vill ställa mig i kö om jag inte vet om jag får sitta vid fönstret, t.ex.

 10. Jag känner mig grymt träffad av den här bloggen o känner att mitt samvete calls upon me att träda fram o säga att: it could have been me [singing] ohh, it could have been me, som du blev arg på.
  Nej men skämtåsido. Jag har själv gjort samma sak på just sirap (paxat bord). Och jag tycker de är viktigt att diskussionen inte bara rör sig på ett principiellt plan utan även på ett Sirapplan. Stället är nämligen ständigt crowded o därför är min filosofi att först till kvarn får först mala. Liknelsen med eventuella lunchrestauranger på jobbet där folk tar upp plats i all evighet är befängd. Låt oss vara pragmatiska, som princip är det väl inte helt ok att paxa ett bord innan man beställer, men på Sirap är det en annan femma. Stället är minimalt o beställningen går på fem snabba. Alltså ingen faller mellan stolarna o inget blir mindre effektivt av att man paxar bord först. Klart slut.

 11. Shit vad alla blev engagerade i frågan. Jag älskar det! Jag har inte så mycket mer att tillägga, ni har redan sagt det mesta. Extra bonus för länken från Aftonbladet om paxning, Tomas.

  Nästa gång bokar jag bord på Sirap (du hade rätt, Calle, man kan göra det, vilket jag inte visste i lördags)

 12. L: Jag använder en plug-in till WordPress som heter ”WP-polls”. Den kräver att man kör WordPress. Jag vet inte hur det är med gratishotellet wordpress.com och plug-ins, men Loopia.se (som jag har som leverantör) har rätt bra priser på webbhotell annars.

 13. Ah… attans att jag har blogg.se då. Fast de kanske shejpar upp sej om jag har tur! Är det okej om jag länkar till dej vid tillfälle?

 14. Sirap är världens bästa brunchställe, men alla som går dit och i får för sig att – efter de ätit klart – läsa hela DN plus bilagor, de förtjänar bara döden. D Ö D E N.

 15. Men hallå! Självklart måste man väl läsa DN och lösa Sudoku’t alternativt korsordet (eller helst båda) samt läsa Kulturbilagan extra noga!

 16. Man måste ju för fan ta seden dit man kommer! Vi är faktiskt i Sverige – här gäller det att ta plats innan man har beställt. Annars kan man ju bli utan!

  Många internationella turister kommer säkert att få uppleva vårt unika café beteende i sommar. Åtminstone innan de har fattat galoppen. Risken är dock att det uppfattas som ohyfsat och brist på etikett.

Kommentarer inaktiverade.